Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το μεγάλο πρόβλημα της οικονομικής ανισότητας στις ΗΠΑ, σε ένα infographic

Το μεγάλο πρόβλημα της οικονομικής ανισότητας στις ΗΠΑ, σε ένα infographic
Το infographic της Visual Capitalist για την οικονομική ανισότητα στις ΗΠΑ
Το μεγάλο πρόβλημα της οικονομικής ανισότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτυπώνει σε ένα infographic η Visual Capitalist, με αφορμή και την πρόσφατη έκθεση της Moody’s Investors Service.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, το πιο πλούσιο 10% των νοικοκυριών έχει απολαύσει μία αύξηση άνω του 200% στα εισοδήματά του στις τελευταίες δύο δεκαετίες, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για το φτωχότερο 10% στη χώρα, διαμορφώνεται σε 40%.
Στο παρακάτω infographic, φαίνεται καθαρά πως μόνο ένα «σπίτι» κερδίζει πάνω από 300.000 δολάρια ετησίως, όταν το ήμισυ σχεδόν παρουσιάζει εισόδημα χαμηλότερων των 50.00 δολαρίων.
Αναλυτικά:




Όπως ανέφερε τον περασμένο μήνα η Moody’s, η ολοένα αυξανόμενη εισοδηματική και οικονομική ανισότητα θα επιδράσει αρνητικά στην πιστοληπτική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Επισημαίνεται πως η Moody's Investors Service αξιολογεί με την ανώτατη βαθμολογία «Aaa» (μακροπρόθεσμη, σταθερό outlook) τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Όπως ανέφερε ο αμερικανικός οίκος, η ανισότητα θα επηρεάσει την οικονομική, θεσμική και δημοσιονομική ισχύ των ΗΠΑ.
Αν και η εισοδηματική ανισότητα έχει αυξηθεί γενικότερα στις ανεπτυγμένες οικονομίες από το 2000, ειδικά μετά και την κρίση του 2008, είναι σημαντικά υψηλότερη στις ΗΠΑ, επισημαίνεται.
Από το 1995, το εισοδηματικά ανώτερο 10% των Αμερικανών έχουν αυξήσει τον πλούτο τους κατά 200%, όταν το κατώτερο εισοδηματικά 40% των πολιτών έχει δει υποχώρηση στις απολαβές του.
«Η διεύρυνση της ανισότητας οφείλεται σε μια σειρά θεμάτων, όπως η παγκοσμιοποίηση, η αυτοματοποίηση, οι τεχνολογικές εξελίξεις που απαιτούν προηγμένες επαγγελματικές δεξιότητες, η αυξημένη πριμοδότηση στην εκπαίδευση σε συνδυασμό με το αυξανόμενο κόστος της εκπαίδευσης, αλλά και η μειωμένη προοδευτικότητα των φορολογικών νόμων.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση επιδείνωσε τις επιπτώσεις των τάσεων αυτών, επηρεάζοντας δυσανάλογα τα φτωχότερα νοικοκυριά .
Τα πλουσιότερα νοικοκυριά, με υψηλότερη έκθεση στις χρηματιστηριακές αγορές και λοιπές επενδύσεις προσωπικού χαρτοφυλακίου, επωφελήθηκαν δυσανάλογα από τα σημαντικά κέρδη στις παγκόσμιες αγορές», σχολιάζει εύστοχα η Moody’s.
Όσον αφορά το πιστωτικό προφίλ των ΗΠΑ, συμπληρώνει ο οίκος, η αύξηση της ανισότητας θα επιδεινώσει τις πιέσεις στη δημοσιονομική ισχύ της χώρας, τον πιο αδύναμο συντελεστή αξιολόγησης, δεδομένου ότι οι υψηλότερες δημόσιες δαπάνες που θα χρειαστούν για τη στήριξη νοικοκυριών με χαμηλότερα εισοδήματα, είναι απίθανο να αντισταθμιστούν από μέτρα αύξησης εσόδων φορολογικές περικοπές.
Η αύξηση της ανισότητας συμπίπτει με την επιδείνωση των δημοσιονομικών προοπτικών εν μέσω αυξανόμενων δαπανών που σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού, υψηλότερων πληρωμών για την εξυπηρέτηση του χρέους και πρόσφατων δράσεων πολιτικής που θα μειώσουν τη μελλοντική πρόσληψη εσόδων, όταν ταυτόχρονα οι δαπάνες θα αυξηθούν, υπογραμμίζεται.

Διαβάστε: Fed: Η οικονομική ανισότητα αυξάνει τον κίνδυνο νέων οικονομικών σοκ στις ΗΠΑ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης