Τελευταία Νέα
Πολιτική

WSJ: Σε κίνδυνο η φιλία Ελλάδας - ΗΠΑ λόγω Ξηρού - Η φιλοαμερικανική στροφή Τσίπρα

WSJ: Σε κίνδυνο η φιλία Ελλάδας - ΗΠΑ λόγω Ξηρού - Η φιλοαμερικανική στροφή Τσίπρα
Την έντονη αντίδραση της Ουάσιγκτον προκαλεί το ενδεχόμενο αποφυλάκισης του καταδικασμένου για τη συμμετοχή του στην 17Ν Σάββα Ξηρού.
Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, σε περίπτωση που το αίτημα του Ξηρού για πρόωρη αποφυλάκιση γίνει αποδεκτό από τις ελληνικές αρχές, οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ -που πρόσφατα αποκαταστάθηκαν- θα τεθούν υπό δοκιμή.
Εξάλλου, οι ΗΠΑ έχουν ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκεια τους για την εξέλιξη αυτή πριν καν η ελληνική δικαιοσύνη αποφανθεί σχετικά με το αίτημα Ξηρού.
«Μία απόφαση να αποφυλακιστεί ο Σάββας Ξηρός πριν εκτίσει την ποινή που του έχουν επιβάλει οι δικαστικές αρχές της Ελλάδας, προσβάλλει τη μνήμη όσων Αμερικάνων σκότωσε αλλά και τις οικογένειές τους» αναφερόταν στην ανακοίνωση της πρεσβείας στην Αθήνα τον Οκτώβριο.
Όπως σχολιάζει η δημοσιογράφος της αμερικανικής εφημερίδας, η 17Ν έχει δολοφονήσει -μεταξύ 1975 και 2000- 23 ανθρώπους μεταξύ των οποίων και πέντε Αμερικανοί, ενώ επισημαίνει ότι η οργάνωση πήρε το όνομα της από την ημέρα εξέγερσης του Πολυτεχνείου κατά της χούντας.
Αν και οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει συγνώμη για τη στήριξη της χούντας, που έπεσε το 1974, πολλοί ακροαριστεροί πολιτικοί στην Ελλάδα συνεχίζουν να είναι καχύποπτοι απέναντι στους Αμερικανούς.
«Αυτό το κεφάλαιο στην ταραχώδη ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας επανέρχεται για να στοιχειώσει την κυβέρνηση της χώρας» επισημαίνεται στο δημοσίευμα ενώ γίνεται αναφορά και στην αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ -μετά τις εκλογές του 2015- όσον αφορά τις ΗΠΑ.

Η φιλο-αμερικανική στροφή του κ. Τσίπρα

«Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος έχει αναλάβει καθήκοντα από το 2015, έχει γίνει όλο και πιο συμβατικός πολιτικός του ευρωπαϊκού κατεστημένου και καλλιεργεί τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον, ενώ ορισμένοι Αμερικανοί διπλωμάτες τον περιγράφουν ως το φιλικότερο Έλληνα ηγέτη που έχουν συναντήσει.
Ο αμερικανικός στρατός έχει επεκτείνει τη χρήση των ελληνικών βάσεων με τη στήριξη της κυβέρνησης ξεπερνώντας ένα παλιό ταμπού της ελληνικής Αριστεράς» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, όπου γίνεται αναφορά και στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ ήταν τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας συνέβαλε μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών στις προσπάθειες των ΗΠΑ για σταθεροποίηση των Βαλκανίων αλλά και στην είσοδο της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
«Ο καλύτερος στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας στην περιοχή είναι οι ΗΠΑ» είχε δηλώσει πρόσφατα στη Wall Street Journal ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Παρά τη φιλο-αμερικανική στροφή της Αθήνας, πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ διατηρούν τους δεσμούς και τη συμπάθεια τους προς την ακρο-αριστερά, που περιλαμβάνει Μαρξιστές, αναρχικούς και άλλους οι οποίοι είναι παραδοσιακά κατά των ΗΠΑ» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Η Wall Street Journal αναφέρεται και στην αντίδραση των ΗΠΑ μετά τη μεταφορά του Δημήτρη Κουφοντίνα σε αγροτικές φυλακές.
«Ακόμα δεν είναι σαφές το εάν η αίτηση αποφυλάκισης του Ξηρού θα γίνει δεκτή, αν και οι Έλληνες αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι πληρούνται τα κριτήρια.
Η κυβέρνηση έχει πει θα φορέσει ηλεκτρονικό βραχιόλι, κάτι που έχει απορρίψει ο Ξηρός.
Οι δικηγόροι του υποστηρίζουν ότι τα χέρια και τα πόδια του είναι πολύ αδύναμα για να έχουν μια τέτοια συσκευή» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης