Ρεκόρ εισπράξεων περί τα 6 δισ. από ληξιπρόθεσμα χρέη περιμένει για το 2018 η ΑΑΔΕ

Ρεκόρ εισπράξεων περί τα 6 δισ. από ληξιπρόθεσμα χρέη περιμένει για το 2018 η ΑΑΔΕ
Για την αύξηση των εισπράξεων, πηγές της ΑΑΔΕ εκτιμούν πως ένα μεγάλο μέρος της οφείλεται στην ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης
Σε εισπράξεις 6 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη στοχεύει έως το τέλος 2018 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) από 5,2 δισ. ευρώ το 2017.
Μέχρι στιγμής τα έσοδα που έχουν εισρεύσει στα ταμεία ανέρχονται στα  4 δις. σύμφωνα με τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου. 

Γεγονός είναι πάντως ότι οι εισπράξεις από παλαιά και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη κινούνται ανοδικά την τελευταία διετία.
Το 2014, που οι κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών γινόταν με πολλές δυσκολίες, οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα χρέη ήταν συγκριτικά περιορισμένες, μόλις 1,561 δις ευρώ.
Το 2015 με την έκρηξη των κατασχέσεων και την ρύθμιση των 100 δόσεων που τέθηκε σε ισχύ είχαν ως αποτέλεσμα να γίνει το πρώτο μεγάλο άλμα.
Στο ταμείο μπήκαν 2,261 δις ευρώ από νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές και 1,641 δις ευρώ από παλαιότερα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Το 2016, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν νέα αύξηση των εισπράξεων στα 5,2 δις ευρώ ενώ σε αυτά τα επίπεδα διαμορφώθηκαν και το 2017.
Για την αύξηση των εισπράξεων, πηγές της ΑΑΔΕ εκτιμούν πως ένα μεγάλο μέρος της οφείλεται στην ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης ενώ οι κατασχέσεις όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι.
Οι κατασχέσεις γίνονται πλέον πιο στοχευμένα. 
Τα κατασχετήρια εκδίδονται αφότου οι αρμόδιες υπηρεσίες συμβουλευτούν το Μητρώο Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών,  ώστε να διαπιστωθεί εκ των προτέρων εάν ο φορολογούμενος στον οποίο σχεδιάζεται η ενεργοποίηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης έχει τραπεζικό λογαριασμό. Μετά ακολουθεί το κατασχετήριο.
Πέρυσι, για ένα σύνολο 312.000 ΑΦΜ εκδόθηκαν 1.643.500 ηλεκτρονικά κατασχετήρια ή 5,3 κατά μέσο όρο ανά φορολογούμενο και η συντριπτική πλειοψηφία αυτών προσέκρουσε είτε σε αδειανούς λογαριασμούς, είτε σε ανυπαρξία τραπεζικών λογαριασμών.
Από την άλλη πλευρά βέβαια δεν έλειψαν τα φαινόμενα όπου για ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο τα κατασχετήρια τα οποία εκδόθηκαν οδήγησαν σε πολλαπλάσιες της μίας κατάσχεσης για το ίδιο ποσό.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές το φαινόμενο των πολλαπλών κατασχέσεων για το ίδιο χρέος έχει αναδείξει την ανάγκη τροποποιήσεων στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο το οποίο δεν επιτρέπει επιστροφή του πλεονάζοντος ποσού, παρά μόνο τον μελλοντικό συμψηφισμό του με άλλες οφειλές.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS