Τελευταία Νέα
Οικονομία

World Travel Market: Θετικές επιδόσεις και προκλήσεις για ελληνικό τουρισμό

World Travel Market: Θετικές επιδόσεις και προκλήσεις για ελληνικό τουρισμό
Θετικές επιδόσεις και προκλήσεις για ελληνικό τουρισμό
Με 70 περίπτερα συνεκθετών του ΕΟΤ (περιφέρειες, ξενοδοχεία, συγκροτήματα, αεροπορικές) συμμετέχει η Ελλάδα στο φετινό World Travel Market του Λονδίνου, τη μεγάλη ετήσια τουριστική έκθεση της βρετανικής πρωτεύουσας που άνοιξε τη Δευτέρα τις πύλες της.
Της ελληνικής αντιπροσωπείας ηγείται η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, η οποία αυτό το τριήμερο έχει συναντήσεις με tour operators και αεροπορικές εταιρείες για το σχεδιασμό της συνεργασίας των δύο πλευρών το 2019 και έπειτα.
Στην παρουσίαση των επιδόσεων του ελληνικού τουρισμού κατά το τρέχον έτος και του σχεδιασμού για το μέλλον, καθώς και σε δηλώσεις της προς δημοσιογράφους η υπουργός τόνισε ότι η χρονιά «ξεπέρασε κάθε προσδοκία» αφού στο τέλος του έτους οι αφίξεις (περιλαμβανομένης της κρουαζιέρας) θα έχουν υπερβεί τα 32 εκατομμύρια.
«Δικαίως μιλάμε για χρυσή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό», είπε η κα Κουντουρά, αποδίδοντας τα υψηλά νούμερα στην υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό.
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά έσοδα έκανε επίσης λόγο για αποδοτικότατη χρονιά, με εισπράξεις κοντά στα 16,2 εκατομμύρια ευρώ.
«Ο τουρισμός είναι πραγματικά η κινητήρια δύναμη της εθνικής μας οικονομίας», σημείωσε η υπουργός.
Μίλησε, επίσης, για μεγάλες αυξήσεις στις διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις και συνδέσεις για Ελλάδα, ακόμα και εκτός των παραδοσιακών προορισμών, για προσέλκυση τουριστών από νέες αγορές όπως η Κίνα και η Ινδία, για νέες κλίνες και ξενοδοχεία 4 αστέρων και πάνω κ.ά.
Ως στόχο για τα επόμενα χρόνια έθεσε τη διατήρηση και ενίσχυση αυτής της δυναμικής, που όπως σημείωσε «δεν μπορεί να ανατραπεί».
Αναφέρθηκε σε προγράμματα για ενίσχυση της χωρητικότητας για τον τουρισμό πολυτέλειας, σε σχέδιο για αξιοποίηση περισσότερων λιμανιών για την κρουαζιέρα και για νέες μαρίνες, σε πλάνο για μεγαλύτερη συνδεσιμότητα προορισμών εσωτερικού, σε πρόθεση εκσυγχρονισμού της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης και στην «ψηφιακή μεταμόρφωση και καινοτομία» του τομέα.
Παράγοντες του τουρισμού που συμμετέχουν στην έκθεση έκαναν επίσης λόγο για σπουδαία χρονιά, επισημαίνοντας όμως παράλληλα μία σειρά προκλήσεων.
Συγκεκριμένα, σημείωσαν την επανάκαμψη αγορών όπως η τουρκική, η αιγυπτιακή και η τυνησιακή.
Η κα Κουντουρά ωστόσο εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν ανταγωνίζεται τις χώρες αυτές.
«Είμαστε μία μοναδική χώρα που έχει τόσα πολλά να προσφέρει, ειδικά στις αυθεντικές εμπειρίες που είναι η μεγάλη τάση, που νομίζω ότι όσο μεγαλύτερη σταθερότητα, ειρήνη, ασφάλεια και ισορροπία υπάρχει στην περιοχή μας τόσο περισσότερο θα αναπτυσσόμαστε».
Μικροί ταξιδιωτικοί πράκτορες επισήμαναν εξάλλου τον περιορισμένο χώρο δράσης που τους αφήνουν οι μεγάλοι παίκτες στη διεθνή αγορά διοργάνωσης ταξιδιών οι οποίοι έχουν κυριαρχήσει στην ελληνική αγορά.
«Βαράνε στο ψαχνό και απαιτούν τη μερίδα του λέοντος ως προς τους προορισμούς και τη σεζόν», δήλωσε χαρακτηριστικά επαγγελματίας του χώρου.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος εξήρε τη δουλειά των αρμοδίων φορέων και των επαγγελματιών του τουρισμού, αλλά επισήμανε δύο προβλήματα:
«Δε θα εστιάσω τόσο πολύ στην υπερφορολόγηση, που αφορά όλη την οικονομία μας.
Έχουμε πει πόσο πιο ακριβή είναι η Ελλάδα σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας.
Αυτό που νομίζω πρέπει να τονίσουμε και το κάνει ο ΣΕΤΕ είναι η ανάγκη βελτίωσης των υποδομών μας, διότι πλέον τα 32 εκατομμύρια τουριστών τεστάρουν κάθε χρόνο τις δημόσιες υποδομές μας, είτε πρόκειται για τη διαχείριση απορριμμάτων, την ηλεκτροδότηση, την υδροδότηση, τις αποχετεύσεις, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια.
Όλα αυτά, μαζί με τα υπόλοιπα, συνθέτουν το τουριστικό μας προϊόν, πρέπει λοιπόν να επενδύσουμε και να τα βελτιώσουμε για να συνεχίσει η χώρα μας και τα επόμενα χρόνια να πρωταγωνιστεί».
Στην παρουσίαση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος προς τα διεθνή ΜΜΕ και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στην έκθεση ενεργό ρόλο στο πλευρό της υπουργού είχε η γνωστή Βρετανίδα συγγραφέας Viktoria Hislop, οι μεγάλες επιτυχίες της οποίας, όπως «Το Νησί», είναι εμπνευσμένες από την Ελλάδα.
Όπως είπε, «η Ελλάδα είναι παρά πολύ πλούσια στα όσα προσφέρει σε έναν τουρίστα, είτε επιλέγει τις Κυκλάδες, είτε την Αθήνα, είτε τη Θεσσαλονίκη, είτε την Κρήτη».
Συμπλήρωσε ότι «είναι ευτυχία για κάποιον να επισκέπτεται αυτή τη χώρα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης