Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Διχασμένη η ΕΕ για τη φορολόγηση των τεχνολογικών κολοσσών

Reuters: Διχασμένη η ΕΕ για τη φορολόγηση των τεχνολογικών κολοσσών
H EE ανησυχεί για το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να προχωρήσουν σε αντίποινα
Διχασμένη εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη φορολόγηση των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών, σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων τους οποίους επικαλείται το Reuters.
H EE ανησυχεί για το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να προχωρήσουν σε αντίποινα και είναι πιθανό να καθυστερήσουν την εφαρμογή του μέτρου, έως ότου επιτευχθεί μια παγκόσμια συμφωνία.
H πρόταση της Κομισιόν, η οποία υποβλήθηκε τον Μάρτιο, προβλέπει φόρο 3% στα έσοδα των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών, οι οποίες κατηγοροπύνται για φοροαποφυγή.
Ωστόσο πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Σουηδία, η Ιρλανδία και η Μάλτα, δεν συμφωνούν με αυτή την πρόταση.
Στον αντίποδα, ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του μέτρου είναι η Γαλλία, η οποία πρότεινε μια μεταβατική περίοδο για την εφαρμογή του μέτρου, προκειμένου να πείσει τις χώρες που εμφανίζονται διστακτικές.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ συζητούν δύο επιλογές που τίθενται στο τραπέζι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το πιο φιλόδοξο σχέδιο προβλέπει την επιβολή φόρο επί του κύκλου εργασιών των ψηφιακών επιχειρήσεων που επιβλήθηκε μονομερώς από την ΕΕ, πριν από την επίτευξη συμφωνίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πολλές χώρες έχουν εκφράσει αντιρρήσεις, συμπεριλαμβανομένων μικρών χωρών όπως η Ιρλανδία, όπου πολλές τεχνολογικές εταιρείες καταγράφουν κέρδη από τις πωλήσεις στις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ.
Η δεύτερη επιλογή, η οποία έχει παραμεριστεί μέχρι στιγμής, θα αναθεωρήσει τους φορολογικούς κανόνες έτσι ώστε να επιβάλλονται εισφορές στις εταιρείες με βάση την «ψηφιακή τους παρουσία» σε ένα κράτος.
Η επιλογή αυτή θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να εφαρμοστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης