Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kuroda (BoJ): Δεν πρόκεται να αυξήσουμε άμεσα τα επιτόκια - Η ιαπωνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης

Kuroda (BoJ): Δεν πρόκεται να αυξήσουμε άμεσα τα επιτόκια - Η ιαπωνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης
Ο Haruhiko Kuroda τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος η Τράπεζα της Ιαπωνίας να ακολουθήσει τα βήματα της Federal Reserve
Στο γεγονός ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν πρόκειται να αυξήσει άμεσα τα επιτόκιά της, αναφέρθηκε σήμερα (5/11) ο επικεφαλής της BoJ, Haruhiko Kuroda, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο όχι μόνο θα επηρέαζε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά θα απειλούσε να εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
Ειδικότερα, ο κ. Kuroda δήλωσε ότι ενώ η Bank of Japan έχει μεγαλύτερη επίγνωση του αυξανόμενου κόστους από την παρατεταμένη νομσατική χαλάρωση, εκτιμά ότι δεν υπάρχει «κανένας λόγος» να ακολουθήσει τα βήματα της Federal Reserve ως προς την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, με τον πληθωρισμό να απέχει από τον στόχο του 2%.
Παράλληλα, ο επικεφαλής της BoJ παραδέχθηκε ότι οι περιφερειακές τράπεζες της χώρας θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μία επιδείνωση του επιχειρηματικού τους περιβάλλοντος μέσα στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια, καθώς εξαντλούνται τα περιουσικά στοιχεία που πωλούνται ώστε να αντισταθμίσουν τα περιορισμένα κέρδη από τις βασικές δανειοδοτικές πράξεις.
Ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνησε ότι η δυσχερής τους κατάσταση δεν σχετίζεται με την πολιτική της Bank of Japan, αλλά με διαρθρωτικά προβλήματα, όπως η εξασθένιση του πληθυσμού και η έλλειψη χρηματοδοτικής ζήτησης.
«Αυτά τα μακροπρόθεσμα προβλήματα δικαιολογούν την προσοχή, αλλά προς το παρόν η αύξηση των επιτοκίων και η αύξηση της καμπύλης αποδόσεων θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την οικονομία και να έχουν ανεπιθύμητη επίδραση στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», δήλωσε ο κ. Kuroda σε συνάντηση που είχε με επιχειρηματίες στη Ναγκόγια της κεντρικής Ιαπωνίας.
«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιφερειακές τράπεζες είναι διαρθρωτικά, επομένως τα μέτρα που λαμβάνουν πρέπει να είναι και διαρθρωτικά με συγχωνεύσεις και ολοκλήρωση μεταξύ των βημάτων που θα μπορούσαν να υιοθετήσουν», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας.
Τα παραπάνω σχόλια υποδεικνύουν ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας θα αναστείλει προς το παρόν την αύξηση των επιτοκίων και θα προβεί σε μικρές τροποποιήσεις στο πρόγραμμά της όταν χρειάζεται για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους χαλάρωσης.
Σημειώνεται ότι το αυξανόμενο κόστος της παρατεταμένης χαλάρωσης ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης της BoJ τον Σεπτέμβριο, με έναν εκ των υπευθύνων χάραξης της νομισματικής πολιτικής να προειδοποιεί ότι υπήρχε ένα όριο αναφορικά με το πόσο διάστημα θα μπορούσε να διατηρηθεί η τρέχουσα πολιτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης