Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Οι αναδυόμενες αγορές έγιναν πιο ανθεκτικές στις κρίσεις αλλά υπάρχει ένας κίνδυνος

Capital Economics: Οι αναδυόμενες αγορές έγιναν πιο ανθεκτικές στις κρίσεις αλλά υπάρχει ένας κίνδυνος
Ανησυχίες λόγω της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας
Η συχνότητα των κρίσεων στις αναδυόμενες αγορές έχει μειωθεί από οκτώ με δέκα το χρόνο στη δεκαετία του 1980 και του 1990 σε δύο έως τέσσερις ετησίως, καθώς τα οικονομικά των αναπτυσσόμενων χωρών έχουν γίνει πιο ισχυρά και πολύπλοκα, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Capital Economics.
Ωστόσο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η κατηγορία των περιουσιακών στοιχείων στις αναδυόμενες αγορές δεν προέρχεται από μία εθνική κρίση, αλλά από την έντονη επιβράδυνση στην κινεζική οικονομία, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.
Ορισμένα μέτρα που έλαβαν οι αναδυόμενες οικονομίες για να αντιμετωπίσουν τέτοιους κινδύνους, περιόρισαν τις πιθανότητες μετάδοσης από τις δύο εν εξελίξει κρίσεις σε Αργεντινή και Τουρκία.  
Με την πάροδο των ετών, έχουν εμπεδωθεί οι κυμαινόμενες συναλλαγματικές ισοτιμίες, ο πληθωρισμός έχει ελεγχθεί καλύτερα, η δημοσιονομική πολιτική είναι γενικά πιο πειθαρχημένη, ενώ πολύ περισσότερα ομόλογα εκδίδονται σε τοπικά νομίσματα, σύμφωνα με τους Financial Times.



Επιπλέον, έχουν αντιμετωπίσει πιο σθεναρά την ευάλωτη θέση τους σε μια πίεση από τα εξωτερικά τους χρέη.
Η σχέση μεταξύ των εξωτερικών χρηματοδοτικών απαιτήσεων των χωρών αυτών και των συναλλαγματικών τους αποθεμάτων είναι κατά πολύ καλύτερη αυτή την περίοδο από ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης της Λατινικής Αμερικής το 1982 και της ασιατικής κρίσης του 1997/.
Αυτό σημαίνει ότι είναι κατά μέσο όρο πολύ πιο ικανές να αποπληρώσουν το εξωτερικό χρέος, ακόμη και αν η αξία του δικού τους νομίσματος υποχωρεί έναντι του αμερικανικού δολαρίου.
Ακόμα και η Τουρκία και η Αργεντινή - οι οποίες υπέστησαν παλαιότερα ισχυρές νομισματικές αναταράξεις και χρηματοπιστωτική αναταραχή το 2018- είναι σε καλύτερη θέση να αποπληρώσουν τα εξωτερικά τους χρέη με τα αποθέματα σκληρού νομίσματος, που διαθέτουν, σε σχέση με τις χώρες που είχαν βυθιστεί στις κρίσεις της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας.
«Ο κίνδυνος επανάληψης των κλασσικών κρίσεων των αναδυόμενων αγορών της δεκαετίας του 1980 και του 1990 είναι χαμηλός», δήλωσαν ο William Jackson και ο James Swanston, συντάκτες της έκθεσης της Capital Economics.
Ωστόσο στο μέλλον υπάρχει η πιθανότητα μίας νέας κρίσης στις αναδυόμενες αγορές λόγω της Κίνας, στην οποία η Capital Economics στρέφει την προσοχή της.  
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στο Πεκίνο αντιμετωπίζουν την επιβράδυνση της κινεζικής καταναλωτικής οικονομίας και τις συνέπειες από τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ.
Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018 και τα πρόσφατα στοιχεία καταδεικνύουν, πως η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας διετίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης