Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κατρούγκαλος για υπόθεση Κατσίφα: Να χυθεί άπλετο φως – Περιμένουμε την επιστροφή της σορού

Κατρούγκαλος για υπόθεση Κατσίφα: Να χυθεί άπλετο φως – Περιμένουμε την  επιστροφή της σορού
"Η προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας αποτελεί ένα από στοιχεία που έχουμε θέσει μαζί με τους εταίρους μας ως κριτήριο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας", αναφέρει ο Γ. Κατρούγκαλος
Θετικό χαρακτηρίζει το γεγονός ότι έγινε δεκτό το ελληνικό αίτημα για παρουσία Έλληνα αστυνομικού στην Αλβανία κατά τη διεξαγωγή των σχετικών ερευνών για την υπόθεση Κατσίφα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος τονίζει πως αναμένει την άμεση ικανοποίηση από τις αλβανικές αρχές του ανθρώπινου αιτήματος της οικογένειας για την επιστροφή της σορού του 35χρονου ομογενούς.
Ο κ. Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» εκφράζει την ελπίδα ότι ο πρόσφατος τραγικός θάνατος στους Βουλιαράτες δεν θα αναστρέψει την θετική πορεία βελτίωσης των ελληνοαλβανικών σχέσεων, αλλά και ότι από την αρχή ξεκαθάρισαν «τις προτεραιότητές μας: Να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.
Να προστατευτούν τα δικαιώματα των Ελλήνων αδελφών μας.
Τέλος, με σεβασμό και χωρίς καμία υποχώρηση στα δυο πρώτα, να προστατεύσουμε και τις διμερείς μας σχέσεις».
Κατά τον ίδιο, «είναι θετικό ότι έγινε δεκτό το ελληνικό αίτημα για παρουσία Έλληνα αστυνομικού στην Αλβανία κατά τη διεξαγωγή των σχετικών ερευνών και περιμένουμε και την άμεση ικανοποίηση του ανθρώπινου αιτήματος της οικογένειας για την επιστροφή της σορού».
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά , «δυστυχώς την 28η Οκτωβρίου περιμέναμε άλλα.
Να δούμε στους Βουλιαράτες μια μεγάλη γιορτή, τιμή στους νεκρούς μας του αλβανικού μετώπου που βρήκαν ειρήνη με τον πρόσφατο ενταφιασμό.
Παντού υπήρχαν ελληνικές σημαίες, εκατοντάδες Έλληνες ήταν παρόντες εκεί, μαζί με την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Ζορμπά. Δυστυχώς αντί να μας μείνει η ειρηνική αυτή εικόνα, είχαμε την πικρή γεύση από το θάνατο του ομογενούς μας».
Μάλιστα, υπογραμμίζει την ανάγκη «να είμαστε πολύ προσεκτικοί, πάντως, και από τις δυο μεριές των συνόρων, και όχι μόνο, αυτονόητα, στο επίπεδο των κυβερνητικών αρχών.
Πανό, όπως αυτό που αναρτήθηκε στο γήπεδο της Παρτιζάν για τον «μπάσταρδο Έλληνα νεκρό » ή το πρωτοσέλιδο της γνωστής «εφημερίδας» ότι «διψάμε για αλβανικό αίμα» από ελάχιστους μεν προέρχονται και εκφράζουν, δηλητηριάζουν όμως το κλίμα μεταξύ των δύο λαών.
Και, προφανώς, ο εξτρεμισμός των μεν εκτρέφει τον εξτρεμισμό και τη μισαλλοδοξία των άλλων».
Κληθείς να απαντήσει  πόσο κοντά είναι το Ελληνικό Κράτος στους Βορειοηπειρώτες που ζουν στην Αλβανία, αναφέρει ότι «συστηματικά και διαχρονικά μία από τις σταθερές της εξωτερικής μας πολιτικής είναι η προστασία των ομογενών μας παντού, και ιδιαίτερα όπου έχουμε ιστορικές μειονότητες με προαιώνια παρουσία, όπως στην Βόρεια Ήπειρο»
«Η προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας αποτελεί ένα από στοιχεία που έχουμε θέσει μαζί με τους εταίρους μας ως κριτήριο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.
Στο πλαίσιο αυτό, περιμένουμε από τις αρχές της γείτονος την θέσπιση των κανονιστικών πράξεων για την πλήρη εφαρμογή του πρόσφατου νόμου για την προστασία των μειονοτήτων», σημειώνει ο κ. Κατρούγκαλος.
Περαιτέρω, αναφερόμενος στην αναθεώρηση του Συντάγματος, ο κ. Κατρούγκαλος τονίζει ότι «η πρώτη αναθεωρητική πρόταση της Αριστεράς συνιστά ήδη σημαντικό ιστορικό γεγονός.
Η αναθεώρηση αποτελεί την κορωνίδα του προοδευτικού μεταρρυθμιστικού μας έργου με δύο βασικούς στόχους: Πρώτον, να μεταρρυθμίσει δομικά το πελατειακό κράτος της μεταπολίτευσης, προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού του, μέσω της ενίσχυσης της Βουλής και της εισαγωγής θεσμικών αντίβαρων που δεν θα είναι ιδιοκτησία των ελίτ αλλά θα ενεργοποιούνται με λαϊκή συμμετοχή.
Και, δεύτερον, να ενισχύσει την προστασία των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων, αλλά και τους μηχανισμούς του κοινωνικού κράτους, ως ανάχωμα στην επίθεση εναντίον τους από το νεοφιλελευθερισμό».
Σχετικά με την προεδρική εκλογή, σημειώνει πως ορθά όλα τα πολιτικά κόμματα επιδιώκουν να αποσυνδεθεί η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, συμπληρώνοντας ωστόσο πως «πρέπει να διατηρήσουμε τον συμβολικό ενωτικό ρόλο του προέδρου της Δημοκρατίας ως ρυθμιστή του πολιτεύματος».
Η δεύτερη αυτή προτεραιότητα, κατά τον ίδιο, δεν υπηρετείται αν αυτός μπορεί να εκλέγεται μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Μάλιστα, για το εάν είναι υπερβολική η εξάμηνη εκλογική διαδικασία, αναφέρει ότι «με την παλαιά διατύπωση, ο συντακτικός νομοθέτης επεδίωκε να «εξαναγκάσει» σε συναίνεση τα κόμματα με την απειλή των εκλογών.
Αυτό δεν λειτούργησε.
Θεωρούμε λοιπόν ότι αντίστοιχο κίνητρο αποτελεί η διαδικασία που προτείνουμε, εφόσον δεν συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των τριών πέμπτων οι ψηφοφορίες να επαναλαμβάνονται ανά μήνα μέχρις ότου επιτευχθεί η πλειοψηφία των τριών πέμπτων ή μέχρι τη συμπλήρωση εξαμήνου από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής, οπότε θα γίνεται άμεση εκλογή.
Ακριβώς επειδή η εξάντληση του εξαμήνου είναι, όπως το θέτει η ερώτηση σας «υπερβολική» θεωρούμε ότι τα κόμματα θα την αποφύγουν, επιλέγοντας εξαρχής υποψηφίους που μπορεί να αποσπάσουν πολιτικές συναινέσεις».
Τέλος, για τη σχέση της Πολιτείας με την Εκκλησία σημειώνει ότι «τίθεται, επιτέλους, στη βάση που απαιτούν οι σύγχρονες δημοκρατίες αλλά και το Ευαγγέλιο: τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, τα του Θεού τω Θεώ.
Κατοχυρώνεται ρητά η θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους ενώ συνεχίζει να αναγνωρίζεται ότι η Ορθοδοξία είναι, για ιστορικούς και πραγματολογικούς λόγους, η επικρατούσα θρησκεία στη χώρα μας».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης