Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι τρεις λόγοι που οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ έχουν για πρώτη φορά τόσο μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον

Οι τρεις λόγοι που οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ έχουν για πρώτη φορά τόσο μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον
Οι εκλογές αποτελούν ένα crash test για όλες τις λαϊκίστικες κυβερνήσεις που τα τελευταία χρόνια μονοπωλούν την παγκόσμια πολιτική σκηνή
Σπάνια οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ προσελκύουν τόσα βλέμματα από κάθε γωνιά του πλανήτη. Συνήθως αποτελούν αμερικανική υπόθεση, οχι όμως φέτος.
Και ο λόγος που οι εκλογές στις 6/11 έχουν χαρακτηριστεί κρίσιμες δεν είναι μόνο γιατί θα κρίνουν την αμφιλεγόμενη, για πολλούς, διακυβέρνηση Trump των τελευταίων 2 χρόνων αλλά και γιατί αποτελούν ένα crash test για όλες τις λαϊκίστικες κυβερνήσεις που τα τελευταία χρόνια μονοπωλούν την πολιτική σκηνή σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Όπως άλλωστε αναφέρει και το CNBC οι λόγοι είναι τρείς και αρκετά σαφείς:
Το κατά πόσο ανθεκτική παραμένει η Δημοκρατία στις ΗΠΑ και πόσο οι λαοί πιστεύουν ακόμη οτι την υπερασπίζονται οι ΗΠΑ , πόσο ανθεκτικός είναι ο Trump στην εξουσία και η εξωτερική πολιτική που εφαρμόζει και φυσικά, ποια θα είναι η πορεία των λαϊκίστικων και εθνικιστικών κομμάτων παγκοσμίως που "βαδίζουν" στα πρότυπα του αμερικανού προέδρου.
Στο πρώτο ζήτημα, αναφορικά με τη Δημοκρατία στις ΗΠΑ, οι σύμμαχοι ανησυχούν ότι το αμερικανικό μοντέλο χάνει την έλξη του στην παγκόσμια πολιτική σκηνή επιτρέποντας στους κινέζους να ηγηθούν και να προωθήσουν το κρατικό - καπιταλιστικό μοντέλο τους ως βιώσιμη εναλλακτική λύση τόσο για τις αναπτυσσόμενες όσο και για τις αναπτυγμένες χώρες.
Ο Stephen Hadley, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου George W. Bush, δήλωσε πρόσφατα στο CNN:
«Μην ανησυχείτε για τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουμε πολλά εργαλεία για να διεξάγουμε μια επιτυχημένη εξωτερική πολιτική που είναι προς το συμφέρον μας και μπορεί να προσφέρει ευημερία και ασφάλεια για τον λαό μας. όμως αυτό που αντιπροσωπεύουμε και «πουλάμε» δεν «κολλάει» εύκολα σε διεθνές επίπεδο. Κι αυτό είναι ένα τεραστο πρόβλημα γιατί οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται πλέον οτι το μοντέλο διακυβέρνησης της Κίνας πιο σοβαρό. Γιατί το δικό μας απλά δεν είναι».
οπως σχολιάζει "κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι Σοβιετικοί αξιωματούχοι απέτυχαν με την πάροδο του χρόνου να πείσουν ότι το κομμουνιστικό τους σύστημα θα μπορούσε να επιφέρει κοινωνική και οικονομική πρόοδο.
Ωστόσο, όσο περισσότερο η αμερικανική πολιτική βυθίζεται στην πόλωση και όσο λιγότερο αποτελεσματική εμφανίζεται στην αντιμετώπιση βασικών προβλημάτων, τόσο θα εμφανιστούν πιο ελκυστικά μοντέλα διακυβέρνησης".
Το δεύτερο είναι οτι  τόσο οι φίλοι όσο και οι αντίπαλοι περιμένουν το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών για να δουν πόσο ισχυρή είναι η παρουσία Trump και να προβλέψουν εάν μπορεί ή όχι να θέσεις εκ νέου υποψηφιότητα.
Αυτό θα οδηγήσει σε αποφάσεις σχετικά με την κλιμάκωση της αμερικανικής αναμέτρησης με το Ιράν πριν από τον νέο γύρο κυρώσεων της επόμενης εβδομάδας, τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα, το μέλλον των ρωσικών κυρώσεων και την εμπορική σύγκρουση με την Κίνα και την Ευρώπη.
Τέλος, το αποτέλεσμα των εκλογών θα μπορούσε να επηρεάσει την παγκόσμια πολιτική σχετικά με την επιβίωση του λαϊκίστικου μοντέλου που αντιπροσωπεύει.
Η ρητορική την οποία υπερασπίζεται και θέτει ο πρόεδρος Trump με το περίφημο πλέον η «Αμερική Πρώτη» βρίσκει συνεχώς θαυμαστές.
Στην Ευρώπη, οι ηγέτες που ταυτίζονται με αυτό συνηθίζουν να συσπειρώνονται γύρω από την πολιτική κατά της μετανάστευσης, ενώ στη Λατινική Αμερική στρέφοντας στις εκστρατείες κατά της διαφθοράς.
Και στις δύο ηπείρους, οι λαϊκιστές υποψήφιοι ταυτίζονται και θαυμάζουν τον Trump.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νέου προέδρου της Βραζιλίας Jair Bolsonaro, του νεαρού καγκελάριου της Αυστρίας Sebastian Kurz, του Ούγγρου προέδρου Victor Orban και φυσικά το δίδυμο Di Maio - Salvini στην Ιταλία
Κι ενώ ο νέος Βραζιλιάνος πρόεδρος δήλωσε μετά την επικράτηση του απευθυνόμενος στον αμερικανό πρόεδρο ότι «μόλις απέκτησε ένα μεγάλο σύμμαχο στο νότιο ημισφαίριο» κυβερνήσεις όπως αυτή της γερμανίδας καγκελαρίου Merkel, κλυδωνίζονται από τα έντονα αντι-μεταναστευτικά αισθήματα σε ένα κόσμο που χάνει συνεχώς τις Δημοκρατικές αξίες και τη διορατικότητά του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης