Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμφώνησαν για σχηματισμό κυβέρνησης CDU και Ελεύθεροι Ψηφοφόροι στη Βαυαρία

Συμφώνησαν για σχηματισμό κυβέρνησης CDU και Ελεύθεροι Ψηφοφόροι στη Βαυαρία
Τα καταφέραμε, δήλωσε ο επικεφαλής του CSU και Πρωθυπουργός του κρατιδίου Markus Söder ενώ ο ηγέτης των Ελέυθερων Ψηφοφόρων είπε οτι η επιτυχία ολοκληρώθηκε
Συμφώνησαν για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) με τους Ελεύθερους Ψηφοφόρους της Βαυαρίας, σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά τις εκλογές στο κρατίδιο, που θεωρήθηκε το πρώτο χαστούκι για την κυβέρνηση της A. Merkel.
Όπως αναφέρει η γερμανική FAZ οι σχέσεις ανάμεσα στα δύο κόμματα ήταν από την αρχή αισιόδοξες με τον ηγέτη των Ελεύθερων Ψηφοφόρων Hubert Aiwanger να δηλώνει αισιόδοξος για το αποτέλεσμα από το πρωί της παρασκευής (2/11).
«Τα καταφέραμε», δήλωσε αργά χθες το βράδυ στο τοπικό Κοινοβούλιο ο επικεφαλής του CSU και Πρωθυπουργός του κρατιδίου Markus Söder, ο οποίος αναμένεται να επανεκλεγεί στο αξίωμα την Δευτέρα (5/11), σε ψηφοφορία του Κοινοβουλίου ενώ ο Hubert Aiwanger συμπλήρωσε λέγοντας «Η επιτυχία ολοκληρώθηκε».
Και οι δύο δεν ανέφεραν τίποτα σχετικά με το περιεχόμενο των αποτελεσμάτων των διαπραγματεύσεων, την κατανομή αρμοδιοτήτων ή άλλες λεπτομέρειες.
Τη Δευτέρα το πρωί, η συμφωνία συνασπισμού θα πρέπει να υπογραφεί και την Τρίτη ο Söder θα πρέπει να επανεκλεγεί πρωθυπουργός στο κρατικό κοινοβούλιο.



Focus: 1 στους 2 Γερμανούς θέλουν πρόωρες εκλογές

Στο μεταξύ, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των Γερμανών που επιθυμούν το σενάριο των πρόωρων εκλογών στη Γερμανία μετά τα αποτελέσματα των εκλογών σε Βαυαρία και Εσση όπου ο κυβερνητικός συνασπισμός καταποντίστηκε.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa που διενεργήθηκε για λογαριασμό του περιοδικού Focus, το 51% των γερμανών τάσσεται πλέον υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 32%.
Όπως είναι αναμενόμενο, η ιδέα των πρόωρων εκλογών είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των υποστηρικτών της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), η οποία διανύει την πλέον παραγωγική εκλογικά φάση της και των Πρασίνων που βλέπουν τα ποσοστά τους να αυξάνονται σημαντικά.
Μεταξύ των υποστηρικτών της AfD, υπέρ των εκλογών τοποθετείται το 85%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό πέφτει στο 28% μεταξύ των υποστηρικτών της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU). Διχασμένοι φαίνονται οι υποστηρικτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) με 49% υπέρ των εκλογών, αλλά και των Πράσινων, με ποσοστό 50%. Στο 57% φθάνει το ποσοστό των υποστηρικτών των Φιλελεύθερων (FDP) που ζητούν εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης