Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Εκλογές - βαρόμετρο για τον Trump στις 6/11 - Αμφίρροπη μάχη μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων

ΗΠΑ: Εκλογές - βαρόμετρο για τον Trump στις 6/11 - Αμφίρροπη μάχη μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι Ρεπουμπλικάνοι θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας και οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων
(Upd) Διατήρηση της απόλυτης ισορροπίας η οποία επικρατεί αυτή τη στιγμή στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ αναμένεται ότι θα είναι το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών που πραγματοποιούνται στη χώρα στις 6 Νοεμβρίου.
Ή τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες το Δημοκρατικό Κόμμα θα διατηρήσει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν θα χάσει την οριακή πλειοψηφία που κατέχει στη Γερουσία.
Όμως αυτό που ανησυχεί, κυρίως τον Donald Trump, είναι οι κατά τόπους εκλογικές αναμετρήσεις καθώς σε αρκετές πολιτείες οι υποψήφιοι Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων βρίσκονται τόσο κοντά, που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τελικό αποτέλεσμα.
Ο Trump συμμετέχει σε αυτόν τον προεκλογικό αγώνα πιο ενεργά από οποιονδήποτε άλλον προκάτοχό του.
Γνωρίζει άλλωστε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Νοεμβρίου θα είναι καθοριστικό για τα επόμενα δύο χρόνια της θητείας του: αν οι Δημοκρατικοί θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη Βουλή των Αντιπροσώπων απειλείται με αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές έρευνες εναντίον του, ακόμη και με το φάσμα μιας διαδικασίας καθαίρεσης, στην περίπτωση που κερδίσουν την πλειοψηφία και στη Γερουσία.

«Δεν είμαι στο ψηφοδέλτιο, όμως στην πραγματικότητα είμαι, επειδή πρόκειται για ένα δημοψήφισμα για εμένα», δήλωσε ο ίδιος.
Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν οριακή πλειοψηφία στη Γερουσία (51-49) και οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να λύσουν μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση: μόνο το ένα τρίτο των εδρών ανανεώνεται σε αυτές τις εκλογές.
Την Τρίτη 6/11, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν 35 γερουσιαστές.
 Οι 26 από αυτές τις έδρες ανήκουν αυτή τη στιγμή στους Δημοκρατικούς και οι περισσότερες είναι σε Πολιτείες που στις εκλογές του 2016 ψήφισαν μαζικά υπέρ του Trump.
Στη Βουλή, που θα ανανεωθεί στο σύνολό της, οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στους Δημοκρατικούς αλλά για 30 έδρες το αποτέλεσμα παραμένει εξαιρετικά αμφίρροπο.

Καθοριστική η ψήφος των ισπανόφωνων 

Η σκληρή αντί μεταναστευτική ρητορική του αμερικανού πρόεδρου Trump στη διάρκεια της θητείας του, η οποία έχει κλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα, έχει μετατρέψεις τις άλλοτε «αδιάφορες» ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο και τη Βουλή σε μια σκληρή εκλογική αναμέτρηση.
Εκατομμύρια ισπανόφωνοι ψηφοφόροι δηλώνουν αποφασισμένοι να μετέχουν σε αυτές τις εκλογές κάνοντας ηχηρή την παρουσία τους η οποία αναμένεται να μεταβάλλει σημαντικά το αποτέλεσμα των εκλογών απ όπου αναμένονται εκπλήξεις.
Δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos δείχνει ότι οι ισπανόφωνοι έχουν συσπειρωθεί περισσότερο από ποτέ σε αυτές τις εκλογές καθώς το 40% δηλώνει ότι θα πάει στις κάλπες σε σχέση με το 29% που ψήφισε στις ενδιάμεσες του 2014 όπου η ψήφος τους στους Δημοκρατικούς Γερουσιαστές καθόρισε σημαντικά την αύξηση της δύναμη τους στο Κογκρέσο.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Δημοκρατικοί θα εξασφαλίσουν τις 23 έδρες που χρειάζονται στο κογκρέσο για να εξασφαλίσουν τον έλεγχο του βασιζόμενοι σε μεγάλο βαθμό στις ψήφους των ισπανόφωνων.
Αντίθετα, οι ρεπουμπλικάνοι φαίνεται να κερδίζουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Καθοριστική αναμένεται η ψήφος τους στην εκλογική μάχη στην Αριζόνα, το Τέξας, τη Φλώριδα και την Καλιφόρνια .
Το 53% των ισπανόφωνων δηλώνει ότι θα ψηφίσει οποιοδήποτε υποψήφιο γερουσιαστή αντιτίθεται στην πολιτική του Trump, ενώ το 75% δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα στηρίξει τους Δημοκρατικούς. Μάλιστα στην Αριζόνα περισσότεροι από 200 χιλιάδες Λατίνοι νέοι ψηφοφόροι έλαβαν δικαίωμα ψήφου γι αυτές τις εκλογές.
Εκτιμάται ότι οι νόμιμοι ισπανόφωνοι στις ΗΠΑ φτάνουν πλέον τα 29 εκατ. με το 13% αυτών να έχουν δικαίωμα ψήφου.
Και σε αυτές τις εκλογές εμφανίζονται αποφασισμένοι να υψώσουν μια ηχηρή φωνή κατά των σκληρών δηλώσεων Trump για την «ομορφιά» που κρύβουν τα συρματοπλέγματα.

Οι φόβοι των Ρεπουμπλικάνων

Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους των Ρεπουμπλικάνων έγκειται στο γεγονός ότι μπορεί να χάσουν Λατίνους ψηφοφόρους, λόγω της επιθετικής πολιτικής Trump σε θέματα μετανάστευσης.
Στελέχη και αξιωματούχοι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, όπως αναφέρει το Politico, περιγράφουν την αίσθηση ενός φόβου που καλλιεργείται στο κόμμα, αναφορικά με την σκληροπυρηνική ρητορική που ακολουθεί ο Αμερικανός πρόεδρος, στα ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των συνόρων και την καθημερινή αναφορά του στα θέματα αυτά, κατά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.
Η σκληρή αυτή ρητορική του Αμερικανού προέδρου, συμπίπτει με το καραβάνι των μεταναστών που πλησιάζει από την Λατινική Αμερική στα σύνορα των ΗΠΑ.
Καθώς, η σκληρή αυτή γλώσσα για το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στις ΗΠΑ, είχε καθοριστικό ρόλο για την εκλογή του στην προεδρία το 2016, ο Trump πιστεύει ουσιαστικά, ότι η επανάληψή της, μέχρι τις εκλογές καθοριστικής σημασίας για το Κογκρέσο που θα διεξαχθούν την Τρίτη, θα έχει το ίδιο πολιτικό βάρος για την κινητοποίηση των συντηρητικών, αλλά και των ανεξάρτητων δεξιών ψηφοφόρων, σύμφωνα με την άποψη δύο πηγών που βρίσκονται κοντά στον Λευκό Οίκο.

Οι ηγέτες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έχουν επισημάνει στον πρόεδρο Trump, την ανάγκη να εκμεταλλευτεί καλύτερα την παρουσία του στις προεκλογικές εκδηλώσεις, δίνοντας έμφαση στα θετικά στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας και υπενθυμίζοντας στους ψηφοφόρους τα χρήματα που θα εισπράξουν από τις φορολογικές μειώσεις που ψηφίστηκαν το 2017.
Οι Ρεπουμπλικάνοι ανησυχούν επίσης, για το ξέσπασμα μιας «μεταναστευτικής κρίσης» με αφορμή το καραβάνι των μεταναστών από την Λατινική Αμερική και ζητούν από τον πρόεδρο Trump να δώσει έμφαση στο ποσοστό της ανεργίας που έχει μειωθεί κάτω του 4%, στα εισοδήματα της μεσαίας τάξης που επιστρέφουν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την κρίση του 2008, αλλά και στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών, που διαρκώς βελτιώνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης