Τελευταία Νέα
Διεθνή

HowMuch: Η «διανομή» της ακραίας φτώχειας ανά την υφήλιο σε επτά γραφήματα

HowMuch: Η «διανομή» της ακραίας φτώχειας ανά την υφήλιο σε επτά γραφήματα
«Πρωταθλήτριες» στο ποσοστό ακραίας φτώχειας οι χώρες της Αφρικής
Σε μία χαρτογράφηση της ακραίας φτώχειας ανά την υφήλιο, η οποία ορίζεται ως η προσπάθεια να επιβιώσει κάποιος με λιγότερα από 1,9 δολάρια ημερησίως, προχωρά η ιστοσελίδα HowMuch.
Η ιστοσελίδα στηρίζεται σε στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει η Παγκόσμια Τράπεζα, βάσει έκθεσης της οποίας το συνολικό ποσοστό αυτών που ζουν σε ακραία φτώχεια μειώθηκε στο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού το 2017 από 11% που ήταν το 2013.
 

Αφρική: Πρωταθλήτρια στη φτώχεια



Μάλλον κανέναν δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι το φαινόμενο της ακραίας φτώχειας είναι ιδιαίτερα… διαδεδομένο στην αφρικανική ήπειρο.
Στη χειρότερη κατάσταση βρίσκεται η Μαδαγασκάρη, με το ποσοστό του πληθυσμού σε συνθήκες ακραίας φτώχειας να φθάνει στο 77,6% και ακολουθεί η Δημοκρατία του Κονγκό με 77,1%.

Ασία: Ακραίες διαφοροποιήσεις



Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στην Κίνα φέρεται ότι μόλις το 0,7% του πληθυσμού ζει σε κατάσταση ακραίας φτώχειας, ενώ στην Ινδία αυτό το ποσοστό φθάνει στο 2,2%.

Λατινική Αμερική: Ελλιπή στοιχεία



Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής δεν είναι επικαιροποιημένα, με κάποια εξ αυτών να αφορούν ακόμη και το 2011.
Βάσει, πάντως, αυτών το υψηλότερο ποσοστό ανθρώπων που ζουν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας καταγράφεται στο Σουρινάμ και φθάνει στο 23,4%, ενώ ακολουθεί η Ονδούρα με 16%.

Ωκεανία: Εύθραυστη ισορροπία



Ενώ χώρες όπως η Αυστραλία απολαμβάνουν ένα ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο ζωής, με μόλις το 0,5% του πληθυσμού να ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, υπάρχουν άλλες που αποτελούν… παράδειγμα προς αποφυγή.
Μεταξύ αυτών η Παπούα-Νέα Γουινέα όπου το ποσοστό φθάνει στο 38%.

Ευρώπη: Ένας κόσμος ευημερίας (;)



Σε πλήρη αντίθεση με την Αφρική η Ευρώπη είναι η πρωταθλήτρια, καθώς διαθέτει τις περισσότερες χώρες με εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ακραίας φτώχειας.
Στη δυσκολότερη κατάσταση βρίσκεται η Ρουμανία με ποσοστό 5%, ενώ στην Ελλάδα, όπως δείχνει το γράφημα, φθάνει στο 1,5%.

Βόρεια Αμερική: Ευημερία σε ΗΠΑ και Καναδά – Φτώχεια στο Μεξικό



Όπως ακριβώς και οι οικονομίες των χωρών της Β. Αμερικής έτσι και τα επίπεδα φτώχειας διαφέρουν πολύ μεταξύ τους.
Στις ΗΠΑ το ποσοστό φθάνει στο 1,2%, στον Καναδά η κατάσταση είναι καλύτερη με ποσοστό 0,5%, ενώ αντίθετα στο Μεξικό υπάρχει σαφώς μεγαλύτερο πρόβλημα με το ποσοστό να αγγίζει το 2,5%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης