Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα άνοδος στη Wall Street εν μέσω αισιοδοξίας για το εμπόριο, στο +1,05% ο Dow Jones

Νέα άνοδος στη Wall Street εν μέσω αισιοδοξίας για το εμπόριο, στο +1,05% ο Dow Jones
Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένουν τα εταιρικά αποτελέσματα
Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα (1/11/2018) οι δείκτες της Wall Street, καταγράφοντας κέρδη για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, σε μια προσπάθεια ανάκαμψης από τις βαριές απώλειες του Οκτωβρίου.
Ο  Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,05% στις 25.380,27 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,06% στις 2.740,36 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε κέρδη κατά 1,75%, στις 7.434,06μονάδες.
Οι δείκτες διεύρυνα τα κέρδη τους μετά από σχόλια του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, που ενίσχυσαν την αισιοδοξία για μια πιθανή επίτευξη προόδου στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας.



Ο Trump δήλωσε ότι είχε σήμερα μια «πολύ καλή» συζήτηση με τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, αναφορικά με το εμπόριο και τη Βόρεια Κορέα, ενώ γνωστοποίησε ότι οι δυο τους σχεδιάζουν να συναντηθούν στην επερχόμενη Σύνοδο των G20.
Από την πλευρά του, ο Xi εξέφρασε την προθυμία να συναντηθεί με τον Trump στη Σύνοδο των G20, ενώ τόνισε ότι θέλει μια σταθερή, υγιή σχέση με τις ΗΠΑ, που να βασίζεται σε σημαντική αμοιβαία κατανόηση.
Σημαντική ώθηση στους δείκτες προσφέρει η μετοχή της DowDuPont, η οποία σημειώνει άλμα άνω του 7,5%, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη καλύτερα των προσδοκιών για το γ’ τρίμηνο του 2018, ενώ άνοδο 0,4% καταγράφει η Cigna, στον απόηχο επίσης καλύτερων των προβλέψεων αποτελεσμάτων.
Την ίδια ώρα, η μετοχή της Apple ενισχύεται κατά 0,4%, εν αναμονή των αποτελεσμάτων της μετά το σημερινό κλείσιμο της αγοράς.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, μείωση κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, ενώ ο αριθμός των συνεχιζόμενων αξιώσεων υποχώρησε σε χαμηλά άνω των 45 ετών, σε μια περαιτέρω ένδειξη σύσφιξης της αμερικανικής αγοράς εργασίας.
Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 2.000 την εβδομάδα έως την 27η Οκτωβρίου 2018, στις 214.000, ενώ τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκαν ανοδικά, δείχνοντας 1.000 αιτήσεις περισσότερες από ό,τι είχαν αναφερθεί αρχικά.
Από την άλλη, επιβράδυνση κατέγραψε στο τρίτο τρίμηνο του 2018 η αύξηση της παραγωγικότητας των Αμερικανών εργαζομένων, ενώ τα εργατικά κόστη ανέκαμψαν μετά τη μεγαλύτερη πτώση σχεδόν των τελευταίων τεσσάρων ετών.
Ειδικότερα, η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά 2,2% στο γ’ τρίμηνο, ενώ τα στοιχεία για το β’ τρίμηνο αναθεωρήθηκαν ελαφρώς ανοδικά, δείχνοντας μια αύξηση 3% -ο υψηλότερος ρυθμός αύξησης από το πρώτο τρίμηνο του 2015- αντί του +2,9% που είχε αναφερθεί αρχικά.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, το μοναδιαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 1,2% στο γ’ τρίμηνο, έναντι πτώσης 1% του προηγούμενου τριμήνου, που ήταν η μεγαλύτερη από το γ’ τρίμηνο του 2014.
Σε ετήσια βάση, το κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 1,5% στο γ’ τρίμηνο.
Οι τρεις κύριοι δείκτες της Wall προέρχονται από ένα διήμερο ράλι που «είδε» τον Dow Jones να ενισχύεται περισσότερο από 650 μονάδες.
Ωστόσο, παρά το πρόσφατο ράλι, οι δείκτες κατέγραψαν έναν πολύ… «βίαιο» Οκτώβριο, με τον Dow να σημειώνει πτώση 5,1% -η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 2016.
Ο S&P 500 κατέγραψε μηνιαίες απώλειες 6,9%, χάνοντας 1,91 τρισ. δολ., εμφανίζοντας τον χειρότερο μήνα από τον Σεπτέμβριο του 2011.
Ο Nasdaq σημείωσε βουτιά 9,2% στο σύνολο του Οκτωβρίου -οι ισχυρότερες μηνιαίες απώλειες για τον τεχνολογικό δείκτη από τον Νοέμβριο του 2008, όταν είχε υποχωρήσει κατά 10,8%.

Μεικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια 

Με μεικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, στην πρώτη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, με τα εταιρικά αποτελέσματα να παραμένουν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,41% κι έκλεισε στις 363,08 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους να βρίσκονται σε θετικό έδαφος.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε κατά 0,18% κι έκλεισε στις 11.468,54 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε πτώση 0,15% στις 5.085,78 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,71% στις 19.185,14 μονάδες.


Παρά το γεγονός ότι το ιταλικό αδιέξοδο και η αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προϋπολογισμό του 2019 παραμένουν, καθώς κανείς εκ των βασικών παικτών δεν φαίνεται διατεθειμένος να μετακινηθεί από τις θέσεις που έχει διατυπώσει έως σήμερα, οι ιταλικές μετοχές ενισχύθηκαν, ενώ θετικό είναι το κλίμα και στην αγορά ιταλικών ομολόγων.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας υποχώρησε σήμερα στο 3,39%, από 3,43% χθες.


Χαρακτηριστική ήταν η σημερινή συνέντευξη του Ιταλού πρωθυπουργού, Giuseppe Conte, στην «Corriere della Sera», όπου εν ολίγοις διαμηνύει πως ο στόχος για το έλλειμμα δεν πρόκειται να αλλάξει διότι αυτός είναι ο σωστός.
Στο επίκεντρο της επενδυτικής κοινότητας βρίσκονται οι ιταλικές τράπεζες, εν όψει και της αυριανής (2/11) ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των ευρωπαϊκών stress tests από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,19% στις 7.114,66 μονάδες, δεχόμενος πιέσεις και από την ισχυρή στερλίνα, που ενισχύθηκε εν μέσω αισιοδοξίας για το Brexit που προκάλεσαν τα δημοσιεύματα για μια συμφωνία της Βρετανίας με τις Βρυξέλλες για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με τους «Times» του Λονδίνου, ΕΕ και Βρετανία έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την πρόσβαση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Βρετανίας στις ευρωπαϊκές αγορές μετά το Brexit.
Ωστόσο, o εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Theresa May, χαρακτήρισε εικασίες τα δημοσιεύματα, ενώ ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Michel Barnier, χαρακτήρισε παραπλανητικό το δημοσίευμα των «Times», τονίζοντας πως η ΕΕ μπορεί αυτόνομα να αναγνωρίσει ή να απορρίψει την ύπαρξη ισοδυναμίας μεταξύ ορισμένων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) διατήρησε σήμερα αμετάβλητο, στο 0,75%, το βασικό της επιτόκιο, καθώς και το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων στις 435 δισ. στερλίνες.
Η ΒοΕ σημείωσε ότι το Brexit επιφέρει πλήγμα στις επενδύσεις, ενώ προειδοποίησε ότι αναμένει μηδενική ανάπτυξη για τη βρετανική οικονομία το 2018, ενώ υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για το 2019 στο 1,7%.
Ο ευρωπαϊκός τηλεπικοινωνιακός κλάδος «ηγήθηκε» της σημερινής ανόδου, στον απόηχο ισχυρών εταιρικών αποτελεσμάτων.
Η μετοχή της BT έκλεισε με άλμα 8,6%, καθώς η εταιρεία προέβη σε αναβάθμιση των προβλέψεών της.
Η μετοχή της ING σημείωσε άνοδο 5,7%, αφού η μεγαλύτερη ολλανδική τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη καλύτερα των αναμενόμενων, στα 776 εκατ. ευρώ, ενώ η ASM International κατέγραψε άλμα 10,8%, μετά την ανακοίνωση ενθαρρυντικών προβλέψεων.
Στον αντίποδα, πτώση 2,1% σημείωσε η μετοχή της Credit Suisse, καθώς τα καθαρά κέρδη τρίτου τριμήνου ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών.
Πτώση άνω του 3% καταγράφει η μετοχή της Royal Dutch Shell, παρά τη σημαντική αύξηση που εμφάνισαν τα κέρδη της στο γ’ τρίμηνο.

Θετικό κλίμα στην Ασία

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (1/11) οι περισσότερες αγορές στην Ασία, με εξαίρεση τον δείκτη Nikkei στην Ιαπωνία, δεχόμενες ώθηση από τη χθεσινή άνοδο στη Wall Street και τα θετικά στοιχεία της Markit για τον μεταποιητικό κλάδο στην Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο 1,75% στις 25.416,00 μονάδες.
Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με άνοδο 0,13% στις 2.606,24 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Wighted στην Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά +0,43% στις 9.844,74 μονάδες.
Σε ό,τι αφορά την περιοχή της Ωκεανίας, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με άνοδο 0,18% στις 5.840,80 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/NZX 50 στη Νέα Ζηλανδία, ο οποίος έκλεισε στο +1,05% και τις 8.843,83 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες 1,02% στις 21.674 μονάδες, εν μέσω ανησυχιών για τις εμπορικές πολιτικές των ΗΠΑ, καθώς και τις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές, ενώ πτώση σημείωσε και ο δείκτης KOSPI στη Νότια Κορέα, ο οποίος υποχώρησε κατά 0,26% στις 2.024,46 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης