Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Palisade Research: Χρέος 3,25 τρισ. δολαρίων απειλεί με κατάρρευση της αναδυόμενες αγορές

Palisade Research: Χρέος 3,25 τρισ. δολαρίων απειλεί με κατάρρευση της αναδυόμενες αγορές
Κράτη και επιχειρήσεις των αναδυόμενων αγορών καλούνται να αποπληρώσουν τεράστιο χρέος έως το 2020
Το δολάριο αποτελεί τον παράγοντα που μπορεί να καθορίσει το μέλλον των αναδυόμενων αγορών, όπως τονίζει σε ανάλυσή της η Palisade Research.
Το πρόβλημα είναι, όμως, ότι το δολάριο συνεχώς ενισχύεται και αυτό απειλεί να τις καταστρέψει.


Μπορεί η υποχώρηση των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών να καθιστά πιο φθηνά τα προϊόντα που αυτές εξάγουν, ταυτόχρονα, όμως, τις απειλεί μέσω του χρέους που αυτές έχουν σε δολάρια.
Όσο περισσότερο υποχωρεί ένα νόμισμα έναντι του δολαρίου τόσο πιο δύσκολο καθίσταται για μία χώρα ή μία επιχείρηση να αποπληρώσει τα χρέη που έχει σε δολάρια.
Όσο η Fed μείωνε τα επιτόκια οι Αμερικανοί επενδυτές έψαχναν απεγνωσμένα για υψηλές αποδόσεις.
Έτσι αρκετές εταιρείες αλλά και κράτη των αναδυόμενων αγορών φρόντιζαν να εκδώσουν χρέος σε δολάρια για να τους προσελκύσουν, προσφέροντας παράλληλα ιδιαίτερα ευνοϊκά επιτόκια ώστε να κάνουν τους επενδυτές να «ξεχάσουν» ότι οι τοποθετήσεις τους μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες.
Όμως από τον Δεκέμβριο του 2015 η Fed ξεκίνησε να αλλάζει πολιτική και τώρα πλέον όλοι εκτιμούν ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια των ΗΠΑ τόσο φέτος όσο και το 2019.
Εταιρείες και κράτη των αναδυόμενων αγορών έχουν «μαζέψει» χρέος ύψους 3,25 τρισ. δολαρίων (το 90% αυτού είναι εταιρικό χρέος) το οποίο καλούνται να αποπληρώσουν εντός της επόμενης 3ετίας.
Άνω του 50% αυτού του χρέους είναι στην Κίνα, με την κυβέρνηση και κινεζικές εταιρείες να χρωστούν 1,75 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα που ωριμάζουν το 2020.


Ταυτόχρονα οι επενδυτές αρχίζουν να κοιτάζουν εκ νέου με θετικό μάτι τις ΗΠΑ, με δεδομένη και την αύξηση των βασικών επιτοκίων.
Άλλωστε οι αναδυόμενες αγορές δεν ήταν ποτέ αγορές με πολλούς επενδυτές που τοποθετούνταν για μακροχρόνιο διάστημα σε αυτές.


Οι υπερχρεωμένες αναδυόμενες αγορές κυβερνήσεις και εταιρείες θα πρέπει να βρουν τεράστια ποσά σε δολάρια τα επόμενα χρόνια.
Αλλά με τα επιτόκια να αυξάνονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης