Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο διάδοχος της Nouy στο τιμόνι του SSM - Οι εκτιμήσεις των ING και Berenberg για τα φαβορί

Ο διάδοχος της Nouy στο τιμόνι του SSM - Οι εκτιμήσεις των ING και Berenberg για τα φαβορί
Η θητεία της Nouy λήγει στα τέλη του 2018 και του Draghi τον Οκτώβριο του 2019
Με τη θητεία του Mario Draghi να ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του 2019, στις αγορές έχει «ανοίξει» η συζήτηση για τον διάδοχο του και κατά συνέπεια για το μέλλον της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη.
Μέχρι τότε, όμως, «χηρεύουν» και άλλες κορυφαίες θέσεις στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και του επικεφαλής του SSM, καθώς η θητεία της Daniele Nouy, λήγει στα τέλη του 2018.
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNBC, στο τραπέζι βρίσκονται τρία ονόματα: Sharon Donnery (αναπληρώτρια επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας), ο Andrea Enria (πρόεδρος της ΕΒΑ) και ο Robert Ophele (πρόεδρος της γαλλικής τραπεζικής αρχής).
Το ευρωκοινοβούλιο στηρίζει τα δύο πρώτα ονόματα.
«Προφανώς και οι δύο είναι άψογοι και καλά καταρτισμένοι υποψήφιοι.
Ωστόσο, η εθνικότητα θα παίξει επίσης καθοριστικό ρόλο» επισημαίνει ο Carsten Brzeski επικεφαλής οικονομολόγος της ING και προσθέτει ότι «δεδομένου ότι ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, Philip Lane έχει αρκετές πιθανότητες να καταλάβει μια θέση στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, είτε ως επικεφαλής οικονομολόγος είτε ως πρόεδρος, οι πιθανότητες για την Donnery είναι χαμηλότερες».
Ωστόσο, κάποιοι αναλυτές έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τους διαδόχους.
«Η Sharon Donnery είναι πιθανότατα φαβορί καθώς έχει τη στήριξη από τις βόρειες χώρες της ευρωζώνης.
Έχει τηρήσει σκληρή στάση όσον αγορά τις τράπεζες και την ταχύτερη μείωση των NPLs» επισημαίνει ο Florian Hense από την Berengerg.
Σύμφωνα με τον Hense ρόλο θα παίξει και η προσπάθεια για καλύτερη ισορροπία ανδρών-γυναικών στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, κάτι που ενισχύσει τις πιθανότητες της Donnery.
«Εξαρτάται από το πόσο η Ιρλανδία θα προωθήσει τη Donnery και πόσο πρόθυμη είναι να θυσιάσει τις πιθανότητες ο Philipp Lane να είναι ο επόμενος επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, διαδεχόμενος τον Praet» επισημαίνει ο ίδιος.

Τι έγραφε στις 30 Οκτωβρίου 2018 το www.bankingnews.gr

Έως τις 8-9 Νοεμβρίου η νέα επικεφαλής του SSM μάλλον η Donnery – Θετική για την τιτλοποίηση 20 δισ NPEs από τις ελληνικές τράπεζες

Στις 8 ή 9 Νοεμβρίου κατά πάσα πιθανότητα θα εκλεγεί η αντικαταστάτης της Daniel Nouy ως επικεφαλής του SSM του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού των Τραπεζών, δηλαδή μετά τα stress tests των ευρωπαικών τραπεζών που θα ανακοινωθούν στις 2 Νοεμβρίου 2018.
Κατά το πιθανότερο σενάριο μεταξύ των 3 υποψηφίων τις μεγαλύτερες πιθανότητες εμφανίζει η Ιρλανδέζα Sharon Donnery και ακολουθεί ο Ιταλός Enria και ο Γάλλος Robert Ophele της Ρυθμιστικής Αρχής της Γαλλίας.
Κατά ορισμένες πληροφορίες η Ιρλανδέζα Donery διάκειται θετικά στο σχέδιο τιτλοποίησης έως 20 δισεκ. προβληματικών δανείων στην Ελλάδα μέσω κρατικών εγγυήσεων στα ομολογιακά δάνεια που θα εκδώσουν οι τράπεζες.
Το σχέδιο είναι οι τράπεζες συνολικά να τιτλοποιήσουν έως 20 δισεκ. προβληματικά δάνεια και οι τράπεζες να εκδώσουν έως 6-7 δισεκ. τραπεζικά δάνεια senior bond – κύρια ομόλογα που θα φέρουν την εγγύηση του δημοσίου.
Να σημειωθεί ότι εφόσον το σχέδιο αυτό υιοθετηθεί θα απαιτηθούν 5-7 μήνες προετοιμασίας, οπότε μάλλον είναι απίθανο να προλάβει η τωρινή κυβέρνηση να το υλοποιήσει.
Το βασικό ζήτημα είναι ότι πρέπει να ξεπεραστεί το θέμα του state aid δηλαδή της κρατικής βοήθειας.
Ο SSM πάντως διάκειται θετικά στην λύση της τιτλοποίησης NPLs και προφανώς οι αποφάσεις θα παρθούν από την αντικαταστάτρια της D. Nouy από την Ιρλανδέζα Donery.

Στα 3 από 2 έτη… ο χρόνος διαγραφής νέων NPLs

Να αυξηθούν από 2 έτη στα 3 έτη ο χρόνος διαγραφής των κόκκινων δανείων τα οποία δεν φέρουν διασφάλιση εξετάζουν οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές.
Στόχος είναι να δοθεί περισσότερος χρόνος στις τράπεζες και να μετριαστεί σε κάποιο βαθμό η κεφαλαιακή πίεση που ασκείται ειδικά στις ελληνικές τράπεζες.
Το ζήτημα φαίνεται να γίνεται εξόχως πιεστικό για κάποιες κράτη μέλη όπως η Ελλάδα ή η Ιταλία που διαθέτουν 88 και 239 δισεκ. αντίστοιχα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα
Οι τράπεζες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ήδη προετοιμάζονται για το Addendum
Τι είναι το Addendum:
Είναι το νέο πλαίσιο αντιμετώπισης των νέων προβληματικών δανείων που περιλαμβάνει π.χ. το coverage ratio στα στεγαστικά να φθάσει κατ΄ ελάχιστο σε ενοποιημένη βάση στο 50% κ.α.
Από τον Απρίλιο του 2018, οι τράπεζες υποχρεούνται για τα νέα προβληματικά δάνεια να τα διαγράφουν στο πέρας των 2 ετών εάν πρόκειται για δάνεια που δεν φέρουν εξασφαλίσεις και σε 7 χρόνια όταν τα δάνεια φέρουν εγγυήσεις.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να επιδείξει μεγαλύτερη ελαστικότητα στην ταχύτητα εφαρμογής των νέων κανονισμών για το ύψος των προβλέψεων που θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει οι τράπεζες για να αντιμετωπίζουν τα νέα επισφαλή δάνειά τους.
Η ΕΕ επιδιώκει να διευθετηθεί το πρόβλημα των επισφαλών δανείων ύψους 860 δισ. ευρώ, στο οποίο αποδίδεται η δυσκολία διάθεσης ρευστότητας στις επιχειρήσεις και η καθυστέρηση της ανάπτυξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης