Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bank of Japan: Διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο -0,1% - Επιφυλακτικός ο Kuroda για τις εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας

Bank of Japan: Διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο -0,1% - Επιφυλακτικός ο Kuroda για τις εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας
Ο επικεφαλής της Bank of Japan, Haruhiko Kuroda, δήλωσε ότι ο αντίκτυπος του εμπορικού πολέμου στην Ιαπωνία είναι μέχρι στιγμής περιορισμένος
Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκιά της η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας κατά την ολοκλήρωση της σημερινής (31/10) συνεδρίασης, προχωρώντας παράλληλα σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τον πληθωρισμό.
Ειδικότερα, όπως αναμενόταν σε μεγάλο βαθμό, το διοικητικό συμβούλιο της Bank of Japan αποφάσισε να διατηρήσει το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο -0,1% ενώ διατήρησε επίσης τον στόχο απόδοσης για τα δεκαετή κρατικά ομόλογα γύρω στο 0%.
Παράλληλα, για το τρέχον οικονομικό έτος (το οποίο ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2019), η BoJ προβλέπει ανάπτυξη της τάξεως του 1,4% έναντι 1,5% των προηγούμενων εκτιμήσεων, την ίδια στιγμή που ο πλθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,9% έναντι 1,1% προηγούμενως.
Επιπλέον, η τράπεζα υποβάθμισε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό τόσο για το οικονομικό έτος του 2019, στο 1,9% από 2%, όσο και για το οικονομικό έτος του 2020, στο 2% έναντι 2,1% προηγουμένως.
Σε ότι αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ για τα επόμενα δύο έτη, η τράπεζα διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις της στο 0,8%.
Η Bank of Japan προβλέπει ότι η οικονομία της χώρας «θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό υψηλότερο από το δυναμικό της για το δημοσιονομικό έτος 2018», με προβλεπόμενη επιβράδυνση το 2019 και το 2020.
Σύμφωνα με την τράπεζα, ένας από τους κινδύνους για την οικονομική δραστηριότητα της χώρας είναι οι μακροοικονομικές πολιτικές των Ηνωμένν Πολιτειών και ο αντίκτυπός τους στις παγκόσμιες χρηματιπιστωτικές αγορές.
Παράλληλα, οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, οι πολιτικές προστατευτισμού και το Brexit αποτελούν ορισμένουν ακόμα παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την οικονομική δραστηριότητα της χώρας.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Bank of Japan, Haruhiko Kuroda, η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και οι εμπορικές προστατευτισμού επηρεάζουν και άλλες οικονομίες παγκοσμίως, πέραν από αυτές των χωρών που εμπλέκονται στην εμπορική διαμάχη.
«Υπήρξαν ορισμένα ασθενή στοιχεία σε ότι αφορά τις επενδύσεις της Κίνας και μπορεί να υπάρξει κάποια επίδραση από τους δασμούς των ΗΠΑ», δήλωσε ο κ. Kuroda μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «αναμένουμε ότι η οικονομία της Κίνας θα διατηρήσει σταθερή ανάπτυξη, καθώς οι αρχές λαμβάνουν δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο αντίκτυπος του εμπορικού πολέμου στην Ιαπωνία είναι περιορισμένος, τονίζοντας ότι «οι εταιρείες δήλωσαν ότι ήταν δύσκολο να εκτιμήσουν τον αντίκτυπο» αυτή τη στιγμή.
Αναφορικά με τα μελλοντικά βήματα της τράπεζας, ο κ. Kuroda δήλωσε ότι ο στόχος για την επίτευξη του πληθωρισμού στο 2% διατηρήθηκε, προσθέτοντας ότι η BoJ θα διατηρήσει τα χαμηλά επιτόκια για παρατεταμένη περίοδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης