Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κάηκε πριν ακόμη ξεκινήσει η συνταγματική αναθεώρηση που προτείνει η κυβέρνηση

Κάηκε πριν ακόμη ξεκινήσει η συνταγματική αναθεώρηση που προτείνει η κυβέρνηση
Κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις στο εν λόγω ζήτημα αλλά κατέληξαν σε αυτή τη σολωμόντεια θέση...για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Δεν βρίσκει αντίκρισμα όπως όλα δείχνουν τουλάχιστον αυτή την ώρα, το εκ νέου άνοιγμα της συνταγματικής αναθεώρησης από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η επαναφορά του θέματος στο προσκήνιο κάηκε πριν καν ξεκινήσει η διαδικασία.
Ο Τσίπρας από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το χαρτί της συναίνεσης αλλά όλα δείχνουν ότι οι πόρτες της αντιπολίτευσης είναι κλειστές.
Μετά από πέντε ώρες συνεδρίασης η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ναι μεν, κατέληξε στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, αφετέρου δε… υπό προϋποθέσεις.
Η πρόταση του κυβερνώντος κόμματος μιλά για εκλογή ΠτΔ από το λαό στην περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η εκλογή του με 180 ψήφους μετά από τρεις ψηφοφορίες και αναζήτηση των 180 ψήφων επί ένα εξάμηνο με έξι επαναλαμβανόμενες ψηφοφορίες.
Τότε, θα αναλάβει τη σκυτάλη ο λαός που θα κληθεί να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Εν τω μεταξύ, σε όλο αυτό το διάστημα παρατείνεται η θητεία του νυν ΠτΔ.
Έτσι, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη αποσυνδέεται η τετραετής κυβερνητική θητεία από την αδυναμία εκλογής προέδρου Δημοκρατίας.
Κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις στο εν λόγω ζήτημα αλλά κατέληξαν σε αυτή τη σολωμόντεια θέση.
Πάντως σε ότι αφορά το «καυτό» θέμα  του διαχωρισμού εκκλησίας-κράτους, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι κινήθηκε πολύ προσεκτικά, σημειώνουν κοινοβουλευτικοί παράγοντες καθώς για τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση επιδίωξε έναν ειλικρινή διάλογο με την ηγεσία της εκκλησίας.
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν ότι στην πρότασή τους θα ορίζεται ως θρησκευτικά ουδέτερο το κράτος, θα περιγράφεται ως επικρατούσα θρησκεία η ορθοδοξία όχι όμως έναντι των άλλων θρησκειών. Και αυτό θα γίνει με την προσθήκη μια ερμηνευτικής διάταξης που θα το καθορίζει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ, ο βουλευτής Πάνος Σκουρολιάκος επισήμανε ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στο χειρισμό του συγκεκριμένου θέματος έτσι ώστε να μην έχει πολιτική φθορά η κυβέρνηση όπως έγινε με το Μακεδονικό ενώ άλλα στελέχη ζήτησαν πιο θαρραλέα βήματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Νίκος Φίλης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τόνισε ότι «με σεβασμό προς τους θρησκευόμενους συμπολίτες μας να προωθήσουμε τη διάκριση ρόλων εκκλησίας κράτους κι αυτό δεν μπορεί να γίνει αν παραμείνει το προοίμιο για το Άγιο Πνεύμα και το άρθρο 3 που μιλάει για επικρατούσα θρησκεία και για θέματα σχέσεων της εκκλησίας της Ελλάδας με άλλες εκκλησίες και με το Πατριαρχείο».
Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον κ.Φίλη να έριξε βέλη και στην εκκλησία.
«Με αφορμή το Μακεδονικό, α μην ξεχνάμε ότι η εκκλησία λειτουργεί με τον εθνικισμό και συνεπώς καθήκον μας είναι να επιλύσουμε μια εκκρεμότητα διακοσίων ετών», φέρεται να είπε ο πρώην υπουργός.
Η κυβέρνηση δίνει εμβληματικό χαρακτήρα στο νόμο περί ευθύνης υπουργών και στην αλλαγή του.
Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας το χαρακτήρισε θεσμικό έκτρωμα και το φέρνει σε πρώτο πλάνο την ώρα που ο Γιάννος Παπαντωνίου βρίσκεται προφυλακισμένος ακριβώς γιατί μέσα από αυτή την μεταρρύθμιση επιδιώκει παράλληλα μια σκληρή πολιτική αντιπαράθεση και μια προεκλογική ατζέντα πάνω σε αυτό το πεδίο.
Στην Αξιωματική Αντιπολίτευση υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός, εκτός από την ψυχραιμία του έχασε και τη μνήμη του.
Παράλληλα θυμίζουν στον Αλέξη Τσίπρα ότι το Νοέμβριο του 20006 ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο βουλευτής που «εισηγήθηκε να ενταχθεί στην αναθεώρηση τότε η αλλαγή του άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών ενώ κανείς από το κόμμα του κ. Τσίπρα δεν προσυπέγραψε».
Επίσης, όπως επισημαίνουν πηγές από την Πειραιώς, τον Ιανουάριο του 2016, ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε να απαντήσει στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια γενναία συνειδητή αναθεώρηση την οποία θα στήριζαν από κοινού κυβέρνηση και αντιπολίτευση.
Σε αυτή την πρόταση θα επιμείνει η ΝΔ, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, καθώς δεν έχει διαφοροποιηθεί στο παραμικρό η πάγια θέση που εκφράζει η Αξιωματική Αντιπολίτευση από το 2006.
Έτσι αν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει δεκτά τα άρθρα που προτείνει προς αναθεώρηση η ΝΔ τότε και η ΝΔ δεσμεύεται να κάνει δεκτά τα άρθρα που προτείνει προς αναθεώρηση ο ΣΥΡΙΖΑ.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης