Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αγεφύρωτο το χάσμα ελληνικής κυβέρνησης - δανειστών για διαφορά 450 εκατ στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2019

Αγεφύρωτο το χάσμα ελληνικής κυβέρνησης - δανειστών για διαφορά 450 εκατ στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2019
H απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές αναφορικά με την πρόβλεψη για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019 έχει μειωθεί κατά 90 με 100 εκατ. ευρώ
Οριακή πρόοδο σημειώνουν οι διαπραγματεύσεις που διεξάγει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το εναλλακτικό σενάριο του νέου προϋπολογισμού που προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% το 2019 με τα μέτρα ελάφρυνσης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ και χωρίς την περικοπή των συντάξεων.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές αναφορικά με την πρόβλεψη για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019 έχει μειωθεί κατά 90 με 100 εκατ. ευρώ ή κατά 0,05% του ΑΕΠ μετά την επίσκεψη του κλιμακίου των ξένων στην χώρα μας.
Εκτίμηση των ευρωπαίων είναι ότι το πλεόνασμα του 2019 δεν θα ξεπεράσει το 3,35% του ΑΕΠ και σε σχέση με τους υπολογισμούς της Αθήνας για 3,6% δημιουργείται τρύπα 450 εκατ. ευρώ.
Μέχρι πριν από λίγες ημέρες η πρόβλεψη των δανειστών δεν ανέβαζε τον πήχη πάνω από το 3,3% του ΑΕΠ που αντιστοιχεί σε ένα κενό 540 εκατ. ευρώ.    
Στην φάση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση το πιο σημαντικό για την ίδια είναι ότι το χάσμα για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 παραμένει αγεφύρωτο ενώ ο χρόνος για το έκτακτο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου όπου - εκτός απροόπτου - θα εξετασθεί το ελληνικό θέμα έχει ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα. Η υπέρμετρη αισιοδοξία που εκπέμπουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη για τις συντάξεις δεν προκύπτει μέχρι στιγμής από πουθενά.
Τα σενάρια που κυκλοφορούν στους διαδρόμους των κτιρίων της Κομισιόν στην Βελγική πρωτεύουσα είναι τελείως διαφορετικά από αυτά που μεταδίδει στο εσωτερικό της χώρας η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου:
Ότι έχει διασφαλιστεί έξτρα δημοσιονομικός χώρος της τάξης των 700 εκατ. ευρώ το 2019, ο οποίος γίνεται επεκτατικός μέχρι το 2022.
Στον αντίποδα αρμόδιες πηγές από τις Βρυξέλες θεωρούν ως το πιο επικρατέστερο σενάριο για να καλυφθεί η απόκλιση αυτή είναι να «θυσιάσει» η κυβέρνηση ορισμένες από τις εξαγγελίες Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.
Διαφορετικά, θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε μειώσεις συντάξεων, έστω και μικρότερης κλίμακας σε σχέση με τις ήδη ψηφισμένες (18% επί της προσωπικής διαφοράς για 1 εκατομμύριο παλιούς συνταξιούχους).
Σημειώνεται ότι το συνολικό κόστος των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ ανέρχεται σε 765 εκατ. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει την ευκαιρία να βολιδοσκοπήσει εκ νέου τις προθέσεις των ομολόγων του στο περιθώριο του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, 5 Νοεμβρίου.

Μάριος Χριστοδούλου   
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης