Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στρίβειν δια της Συνταγματικής Αναθεώρησης - Αλλαγή ατζέντας από τον Τσίπρα

Στρίβειν δια της Συνταγματικής Αναθεώρησης - Αλλαγή ατζέντας από τον Τσίπρα
H κυβέρνηση επιχειρεί αλλαγή ατζέντας με το Σύνταγμα, ενώ επιδιώκει να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στο θεσμικό αυτή τη φορά πεδίο
Σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το δυσμενές κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά τη σφοδρή σύγκρουση Καμμένου-Κοτζιά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επαναφέρει στο προσκήνιο τη συνταγματική αναθεώρηση.
Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση επιχειρεί αλλαγή ατζέντας με το Σύνταγμα, ενώ επιδιώκει να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στο θεσμικό αυτή τη φορά πεδίοόπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός επισημαίνει στην επιστολή που απέστειλε στους προέδρους των κομμάτων, κάνοντας λόγο για ώριμη απαίτηση και ανάγκη, το πολιτικό σύστημα να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του στους πολίτες η οποία περιορίστηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας οκταετίας.
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς να συζητήσουν γι αυτές τις αλλαγές προτάσσοντας την ανάγκη για ενίσχυση της διαφάνειας, την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο πολιτικό σύστημα καθώς είναι βαρύ το λαϊκό αίτημα για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Υπήρξαν πολλές υποθέσεις από το 2004  μέχρι σήμερα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, που αφορούν τους εξοπλισμούς, όπως τα TOR-M1, τα υποβρύχια, πυραυλικά συστήματα κ.ο.κ. για τις οποίες τα περισσότερα κόμματα έχουν τοποθετηθεί θετικά.
Γι’ αυτό η κυβέρνηση μετά την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ η οποία θα οριστικοποιήσει τις προτάσεις του κυβερνώντος κόμματος ζητά από τα υπόλοιπα κόμματα να τοποθετηθούν τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.
Με βασική επιδίωξη μάλιστα, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, να συνδέσει τη συμμετοχή σε αυτό το διάλογο με την ανάγκη ενίσχυσης της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος έτσι ώστε να μπορεί να καταγγείλει όποιον προσχηματικά επικαλεστεί άρνηση και να τον κατηγορήσει ότι δεν συμμετέχει στην προσπάθεια λύσης της διαφάνειας.
Από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ήδη το Ποτάμι λέει ναι στο διάλογο, προτάσσοντας επτά σημεία, το ΚΙΝΑΛ έχει εκφραστεί θετικά με μια πρόταση δική του η οποία εμπεριέχει δέκα συν ένα σημεία ενώ το Κομμουνιστικό κόμμα υποστηρίζει ότι θα λάβει μέρος με τις δικές του προτάσεις.
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση θέτει προϋποθέσεις προκειμένου να συναινέσει ζητώντας να υπάρξει συμφωνία ότι θα ψηφιστούν με αυξημένη πλειοψηφία οι προτάσεις και των δύο κομμάτων έτσι ώστε να διασφαλίσει την κατεύθυνση που θα πάρουν τα άρθρα.
 Και το απαιτεί  επειδή φοβάται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να μπλοκάρει βασικές προτάσεις της ΝΔ καταψηφίζοντάς τες έτσι ώστε να μην μπορούν να αλλάξουν για πολλά χρόνια.
Όπως είναι το άρθρο 16 που αφορά την ίδρυση και μη κρατικών πανεπιστημίων και το 103 μέσω του οποίου η ΝΔ θέλει να ενισχύσει τις αρμοδιότητες των δήμων και την οικονομική τους αυτοτέλεια.
Τα άλλα κόμματα, ναι μεν, έσπευσαν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουν δικαίωμα από το Σύνταγμα  - για να είναι ισχυρή μια πρόταση πρέπει να προσυπογράφεται από 50 βουλευτές - να καταθέσουν προτάσεις παρά μόνον να εκφράσουν τις ιδέες τους.
Ωστόσο, η κυβέρνηση από την πλευρά της, όπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές, με την πρόσκληση που απηύθυνε προς όλα τα κόμματα στοχεύει να προσελκύσει τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης και να απομονώσει την Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Αν θα το πετύχει θα φανεί το προσεχές διάστημα.

Χρύσα Κλειτσιώτη

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης