Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Απειλή από την Κομισιόν για ένταξη σε καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος - Στο 3,49% το 10ετές

Ιταλία: Απειλή από την Κομισιόν για ένταξη σε καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος - Στο 3,49% το 10ετές
Η Ιταλία κατέγραψε μηδενική ανάπτυξη κατά το τρίμηνο τρίμηνο του 2018, λόγω της μειωμένης εγχώριας ζήτησης και των εμπορικών ροών.
(upd) Η στασιμότητα της ιταλικής ανάπτυξης στο γ΄τρίμηνο του 20148 δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη θέση της κυβέρνησης της Ιταλίας, καθώς αυξάνει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες να απορριφθεί και ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση εμφανίζεται αμετακίνητη στις θέσεις της, με τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte και τον αντιπρόεδρο Matteo Salvini να διαμηνύουν ότι ο προϋπολογισμός δεν θα αλλάξει.

Η Ιταλία κατέγραψε μηδενική ανάπτυξη κατά το τρίμηνο τρίμηνο του 2018, λόγω της μειωμένης εγχώριας ζήτησης και των εμπορικών ροών.
Ειδικότερα, την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2018, το ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο, μετά την κατά 0,2% αύξηση που παρατηρήθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του ίδιου έτους, ενώ σε ετήσια βάση κινήθηκε ανοδικά κατά 0,8%.
Τα στοιχεία ήταν χαμηλότερα από την πρόβλεψη δημοσκόπησης του Reuters, όπου αναμενόταν αύξηση κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση και 0,9% σε ετήσια.



Conte: Δεν θα αλλάξουμε τον προϋπολογισμό - Αναμενόμενα τα αδύναμα στοιχεία

Το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στον προϋπολογισμό του 2019 απέρριψε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Giussepe Conte, σε δηλώσεις του λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την οικονομική ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο του 2018.
«Η οικονομική τάση πρέπει να αλλάξει» είπε και χαρακτήρισαν αναμενόμενα τα αδύναμα στοιχεία για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου του 2018.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «η Ιταλία δεν αλλάξει τον προϋπολογισμό» και τόνισε ότι δεν θα υπερβεί ο στόχος του 2,4% όσον αφορά το έλλειμμα.

Salvini: Η Ιταλία θα συνεχίσει σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον προϋπολογισμό

Κάθε ενδεχόμενο υποχώρησης όσον αφορά στον προϋπολογισμό του 2019 απορρίπτει η ιταλική κυβέρνηση.
Μετά τον πρωθυπουργό της χώρας, Giussepe Conte, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Matteo Salvini, διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να γίνουν αλλαγές στον προϋπολογισμό που έχει κατατεθεί στην Κομισιόν.
«Η Ιταλία θα συνεχίσει σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό για το 2019» τόνισε ο Salvini και πρόσθεσε ότι τα σημερινά στοιχεία για το ΑΕΠ αποτελούν ακόμα έναν λόγο για την προώθηση ενός επεκτατικού προϋπολογισμού.

ΥΠΟΙΚ Ιταλίας: Η στάσιμη ανάπτυξη προκαλεί ανησυχία - Χρειάζονται επενδύσεις


Την ανάγκη υλοποίησης επενδύσεων με στόχο την επανεκκίνηση της ανάπτυξης επεσήμανε αξιωματούχος του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών.
«Η στάσιμη ανάπτυξη φυσικά και είναι λόγος ανησυχίας.
Η πορεία του ΑΕΠ δείχνει την ανάγκη για επενδύσεις» φέρεται να δήλωσε.

Capital Economics: Εξωπραγματικοί οι στόχοι για την ανάπτυξη

Αυξάνονται οι πιθανότητες να απορριφθεί και ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός της Ιταλίας για το 2019 από την Κομισιόν, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την ανάπτυξη στο γ΄τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με τους αναλυτές της Capital Economics.
Το γεγονός ότι η ιταλική οικονομία παρέμεινε στάσιμο στο γ΄ τρίμηνο του έτους, αυξάνει τις πιθανότητες να απορριφθεί εκ νέου ο ιταλικός προϋπολογισμός, εκτός και αν η ιταλική κυβέρνηση υποβαθμίσει σημαντικά τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη.
Μετά την ανάπτυξη με ρυθμό 0,2% στο β΄τρίμηνο του 2018, η ιταλική οικονομία παρέμεινε στάσιμη στο γ΄τρίμηνο του έτους,
Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης υποχώρησε από 1,2% μόλις στο 0,8%, στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριετίας.
Το ΑΕΠ οδεύει προς ετήσια ανάπτυξη 1%, εντός των προβλέψεων της Capital Economics, την ώρα που η ιταλική κυβέρνηση κάνει λόγο για ανάπτυξη 1,2%.
«Η επίσημη πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,5% το 2019 φαντάζει ακόμη πιο εξωπραγματική.
Η άνοδος των αποδόσεων από τον Μάιο είναι πιθανή να επισκιάσει τη θετική επίδραση της χαλαρής δημοσιονομική πολιτικής», εξηγούν οι αναλυτές.
Ως εκ τούτου, η Ιταλία θα πρέπει να υποβαθμίσει σημαντικά τις εκτιμήσεις της, ώστε να έχει ελπίδες για την έγκριση του προϋπολογισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνει η Capital Economics.

Reuters: Μπορεί να υπάρξει μείωση του στόχου για το έλλειμμα 2019

Πιθανή είναι η μείωση του στόχου του ελλείμματος για το 2019 από την ιταλική κυβέρνηση, όπως ανέφερε ανώνυμα, κυβερνητική πηγή της Ρώμης στο πρακτορείο Reuters.
Η εν λόγω κυβερνητική πηγή υποστήριξε στο πρακτορείο ότι αν δύο από τα κύρια μέτρα του προϋπολογισμού 2019 αποδειχθούν λιγότερο ακριβά, τότε μπορεί να υπάρξει μείωση του στόχου για το έλλειμμα από το τρέχον 2,4% που έχει ανακοινωθεί.
Σημειώνεται ότι στο προσχέδιο προϋπολογισμού 2019 της Ιταλίας, το κόστος της πρόωρης συνταξιοδότησης και του «εισοδήματος των πολιτών» υπολογίζονται στα 17 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων δεν έχουν καθοριστεί.
Σε περίπτωση που εξοικονομηθούν πόροι θα αφιερωθούν στη μείωση του ελλείμματος κάτω από το στόχο του 2,4% του ΑΕΠ, πρόσθεσε η πηγή.
Τα παραπάνω αμφισβήτησε σε σημερινές του δηλώσεις ο υφυπουργός Υποδομών της Ιταλίας, Armando Siri, ο οποίος τόνισε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στην κυβερνητική ατζέντα οποιοδήποτε σχέδιο για την αλλαγή του στόχου που έχει τεθεί για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2019.
Μάλιστα ο Siri είπε ότι το χρηματιστήριο και το spread επαναπροσδιορίζονται, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να στείλει το μήνυμα ότι οι αγορές με τη στάση τους δεν πιέζουν την Ιταλία.

Στο 3,49% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

Το κλίμα στην αγορά ομολόγων επιδεινώνεται μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για το ΑΕΠ.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σημειώνει άνοδο στο 3,49% από 3,34% στο χθεσινό κλείσιμο.


Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου ενισχύεται στο 1,41%.
Εν τω μεταξύ, με ήπιες απώλειες έκλεισε το χρηματιστήριο του Μιλάνου, με τον δείκτη FTSE MIB να κλείνει στο -0,22% και τις 18.998,80 μονάδες.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης