Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Μεγάλες δημοσιονομικές προκλήσεις για τον νέο Πρόεδρο της Βραζιλίας

Fitch: Μεγάλες δημοσιονομικές προκλήσεις για τον νέο Πρόεδρο της Βραζιλίας
Η Fitch Ratings κάνει λόγο για μεγάλες δημοσιονομικές προκλήσεις στη Βραζιλία
Η νίκη του Jair Bolsonaro στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Βραζιλίας, σηματοδοτεί μια σημαντική πολιτική μετάβαση, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν αβεβαιότητες σχετικά με το ρυθμό και το βάθος των μεταρρυθμίσεων, εν μέσω ισχυρών πιέσεων από τα μεγάλα ελλείμματα και το υψηλό χρέος, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Οι βαθιές διαρθρωτικές προκλήσεις που συμβάλλουν στην ασθενή ανάπτυξη, τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και το αυξανόμενο δημόσιο χρέος, θα περιορίσουν σημαντικά την ευελιξία της νέας κυβέρνησης, σημειώνει ο αμερικανικός οίκος.
Η μεγάλη νίκη του Jair Bolsonaro θα μπορούσε να ενισχύσει το πολιτικό κεφάλαιο της νέας κυβέρνησης και να επιτρέψει την οικοδόμηση μιας νομοθετικής πλειοψηφίας, που θα υποστηρίξουν τα κεντρώα κόμματα.
Ωστόσο, το οικονομικό πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης παραμένει αβέβαιο το αν εφαρμοστεί.
«Η ικανότητα του εκλεγμένου προέδρου να σχηματίσει έναν αποτελεσματικό συνασπισμό για να περάσει βασικούς οικονομικούς λογαριασμούς στις αρχές του χρόνου, θα αποτελέσει ένα σημαντικό δείγμα για τη συνολική δέσμευση και κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής και για την έκταση των μεταρρυθμίσεων που πιθανόν να ψηφιστούν υπό τη διοίκησή του.
«Ο κ. Bolsonaro διοργάνωσε μια φιλική προς τις επιχειρήσεις ατζέντα, συμπεριλαμβανομένης της επίσημης ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας, των ιδιωτικοποιήσεων, της μείωσης των φορολογικών απαλλαγών, της φορολογικής απλοποίησης, της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Ωστόσο, οι ακριβείς λεπτομέρειες για το πώς σχεδιάζει η κυβέρνησή του να επιτύχει αυτούς τους στόχους είναι περιορισμένες.
Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και την ανάπτυξη υποδομών, είναι αναγκαίες συνθήκες για την αύξηση του δυνητικού ρυθμού ανάπτυξης της Βραζιλίας.
Ταυτόχρονα, η μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης, η οποία αντιπροσωπεύει πάνω από το 40% των πρωτογενών δαπανών, καθώς και η λήψη άλλων μέτρων για τον έλεγχο των δαπανών θα είναι πιθανώς καθοριστική για την εξυγίανση του ελλείμματος».
Βέβαια, το Κογκρέσο παραμένει κατακερματισμένο παρά την αύξηση της υποστήριξης του κυβερνώντος κόμματος, υπογραμμίζεται.
Η Fitch υπολογίζει το ακαθάριστο δημόσιο χρέος στο 80% του ΑΕΠ το 2018, ενώ θα συνεχίσει να αυξάνεται το 2019-2020.
Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ βελτιώνεται, αλλά ενδέχεται να παραμείνει λίγο πάνω από το 1% το 2018.
Ο οίκος αναμένει επιτάχυνση σε 2,2% και 2,7% το 2019 και το 2020, αντίστοιχα.
Υπενθυμίζεται πως η Fitch υποβάθμισε τις αξιολογήσεις της Βραζιλίας τον περασμένο Φεβρουάριο, σε «BB-» από «ΒΒ», ορίζοντας σταθερές προοπτικές (outlook).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης