Τελευταία Νέα
Διεθνή

Merkel: Δεν θα διεκδικήσω την ηγεσία του CDU, θα παραμείνω στην καγκελαρία έως το 2021 - Οι υποψήφιοι διάδοχοι

Merkel: Δεν θα διεκδικήσω την ηγεσία του CDU, θα παραμείνω στην καγκελαρία έως το 2021 - Οι υποψήφιοι διάδοχοι
Αν και αρχικά η Merkel είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον της να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του CDU, οι εκλογές σε Βαυαρία και Έσση άλλαξαν τα σχέδια της
(upd) Το τέλος εποχής για την Angela Merkel έφερε η πανωλεθρία που υπέστη το CDU στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις σε Βαυαρία και Έσση, με την καγκελάριο να επιβεβαιώνει ότι δεν θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος των Χριστανοδημοκρατών στο συνέδριο του Δεκεμβρίου 2018 και ότι θα παραμείνει στην καγκελαρία έως το 2021.
Η ίδια ανέλαβε την ευθύνη για τις πρόσφατες εκλογικές αποτυχίες του κόμματος της, αν και, όπως δήλωσε, δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα δικών της λαθών.
"Δεν θα είμαι υποψήφια για την ηγεσία του CDU τον Δεκέμβριο και δεν θα συνεχίσω ως καγκελάριος πέρα από το 2021", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης, ξεκαθάρισε ότι δεν ενδιαφέρεται για κανένα άλλο πολιτικό αξίωμα.
Νωρίτερα, πηγές του κόμματος ανέφεραν ότι η Merkel τους ανακοίνωσε πως δεν θα είναι ξανά υποψήφια για επανεκλογή ως επικεφαλής του CDU.
Όσον αφορά στον διάδοχο της Merkel, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η Bild, ο Friedrich Merz, θα διεκδικήσει τη θέση του επικεφαλής του κόμματος.
Εντούτοις, υψηλές πιθανότητες έχουν και οι Jens Spahn και Annegret Kramp-Karrenbauer.
Σημειώνεται ότι η Merkel είναι πρόεδρος του CDU από το 2000, ενώ ο νέος επικεφαλής του CDU θα είναι και ο υποψήφιος καγκελάριος στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Η πανωλεθρία του CDU

Η Merkel αμφισβητείται ήδη στο εσωτερικό του κόμματος της κυρίως λόγω της διαχείρισης του μεταναστευτικού και η απόφαση της θεωρείται αναμενόμενη μετά την πανωλεθρία του κόμματος της στις εκλογές της Έσσης χθες (28/10/2018).
Οι Χριστιανοδημοκράτες αν και παρέμειναν πρώτη δύναμη, έχασαν 11,3 μονάδες σε σχέση με το 2013 και περιορίστηκαν στο 27%, που είναι το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα που έχει πετύχει το κόμμα στο εν λόγω κρατίδιο τα τελευταία 50 χρόνια.
Όπως αναφέρει το Spiegel, η ανακοίνωση έγινε το πρωί στην συνεδρίαση του προεδρείο του κόμματός της.
Τα αρχικά σχέδια της Merkel ήταν να είναι ξανά υποψήφια στο συνέδριο του κόμματος στο Αμβούργο.
Τα εκλογικά αποτελέσματα, όμως, άλλαξαν τα σχέδια της.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, αν και η ίδια έχει πει επανειλημμένως ότι επικεφαλής του κόμματος και της καγκελαρίας πρέπει να είναι το ίδιο πρόσωπο, τώρα φαίνεται να παρεκκλίνει από τη βασική της αυτή αρχή.

Οι πιθανοί διάδοχοι

Η επικείμενη αποχώρηση της A. Merkel από την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) ανοίγει τον δρόμο για την διαδοχή της.
Δύο από τα μέλη του Προεδρείου του κόμματος ανακοίνωσαν ήδη την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι στις εσωκομματικές αρχαιρεσίες του Δεκεμβρίου, ενώ ένα παλιό στέλεχος φέρεται διατεθειμένο να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα.
Η ίδια η κυρία Merkel δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να ορίσει τον διάδοχό της, ωστόσο η Annegret Kramp-Karrenbauer, Γενική Γραμματέας του κόμματος, θεωρείται ούτως ή άλλως η εκλεκτή της, καθώς υπήρξε προσωπική της επιλογή για το υπ'αριθμόν 2 αξίωμα στην ιεραρχία του κόμματος τον περασμένο Φεβρουάριο.
Η «μίνι - Merkel», όπως την αποκαλεί συχνά ο γερμανικός Τύπος λόγω του πολιτικού της στιλ, εξελέγη με ποσοστό 99% από το κόμμα της, το οποίο αναγνωρίζει τόσο την επιτυχία της να εκλεγεί Πρωθυπουργός στο κρατίδιο του Ζάαρλαντ όσο και την σοβαρή, πραγματιστική και αντικειμενική προσέγγισή της.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017 η ΑΚΚ, όπως την αποκαλούν οι δημοσιογράφοι, συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού ακόμη και από το κρεβάτι του νοσοκομείου, όπου νοσηλευόταν έπειτα από τροχαίο ατύχημα.
Παρότι επελέγη από την Καγκελάριο, η 56χρονη Annegret Kramp-Karrenbauer δεν θεωρεί απαραίτητο να ταυτίζεται μαζί της και σε ό,τι αφορά τις απόψεις της.
Αφοσιωμένη Καθολική, μητέρα τριών παιδιών, φαν της χαρντ-ροκ μπάντας AC/DC, ήταν διάσημη στο κρατίδιό της μεταξύ άλλων και επειδή κάθε χρόνο στο Καρναβάλι εμφανιζόταν ως «Γκρέτελ», η καθαρίστρια του Κοινοβουλίου και έδινε συνεντεύξεις υποδυόμενη τον συγκεκριμένο χαρακτήρα.
Ως Πρωθυπουργός διοργάνωνε συχνά τον «πρωινό καφέ με την Annegret», στον οποίο οι πολίτες μπορούσαν να συζητήσουν μαζί της τα προβλήματά τους.
Ακόμη και σε ό,τι αφορά τις πολιτικές της απόψεις, η Γενική Γραμματέας του CDU δεν ήταν πάντα στην γραμμή της κυρίας Merkel.
Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει λάβει αποστάσεις από την πολιτική των «ανοιχτών θυρών» της Καγκελαρίου στο μεταναστευτικό, ενώ έχει ταχθεί υπέρ του αυστηρότερου ελέγχου νεαρών μεταναστών οι οποίοι ζητούν άσυλο και ισχυρίζονται ότι είναι κάτω των 18 ετών.
Είναι ωστόσο πιστή στις αρχές του πολιτικού κέντρου, όπως και η A. Merkel και διαφωνεί με όσους υποστηρίζουν ότι το κόμμα πρέπει να μετακινηθεί προς τα δεξιά προκειμένου να αντιμετωπίσει την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD).
Είναι ξεκάθαρο πάντως ότι οι ταμπέλες «συντηρητικός» ή «φιλελεύθερος» δεν είναι ιδιαίτερα δόκιμες στην πολιτική ζωή της Γερμανίας.
Έτσι, όπως η κυρία Kramp-Karrenbauer θεωρείται μετριοπαθής παρότι απορρίπτει π.χ. τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και δηλώνει ανοιχτά ότι δεν είναι φεμινίστρια, ο ανθυποψήφιός της Jens Spahn, αν και είναι μόνο 38 ετών και παντρεμένος με άνδρα, ανήκει στην πιο σκληρή γραμμή του CDU, υποστηρίζει σαφώς συντηρητικότερες πολιτικές σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και υπήρξε εκ των βασικών επικριτών της αντίστοιχης πολιτικής της Καγκελαρίου.
Αυτή η στάση πιθανότατα του εξασφάλισε και μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο, μετά τις εκλογές του 2017.
Ως υπουργός Υγείας, έχει αναδείξει σε βασική του προτεραιότητα την μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση των πολιτών σε γιατρούς της επιλογής τους και τον περιορισμό των μεγάλων διαστημάτων αναμονής για ραντεβού.
Η κριτική όμως που του ασκείται από στελέχη του ίδιου του κόμματός του είναι ότι ο συγκρουσιακές του πρακτικές δεν θα διευκολύνουν την πολυπόθητη ενότητα του κόμματος.
Ο Jens Spahn θεωρείται αγαπημένος του γερμανικού επιχειρηματικού κόσμου, αν όμως επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν τον F. Merz να επιστρέφει στην ενεργό πολιτική, μάλλον θα έχει να αντιμετωπίσει κάποιον πολύ εμπειρότερο και με πολύ πιο στενές διασυνδέσεις με τον πανίσχυρο κλάδο της οικονομίας.
Ο 62χρονος Merch ήταν ως το 2009 που αποχώρησε από την πολιτική δηλώνοντας ότι χρειάζεται «ένα διάλειμμα», ένας εκ των ισχυρότερων εσωκομματικών αντιπάλων της κυρίας Merkel.
Ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU διέθετε μεγάλη επιρροή, την οποία προφανώς η αρχηγός του, φρόντισε να περικόψει, απομακρύνοντάς τον από τη θέση το 2002.
Οι δυο τους διατηρούσαν διαμετρικά αντίθετες απόψεις, με τον κ. Merz να ανήκει στην συντηρητική πτέρυγα του κόμματος και να κατηγορεί την A. Merkel για «σοσιαλδημοκρατικοποίηση» του CDU.
Στις εκλογές του 2009 δεν ήταν υποψήφιος και έκτοτε δραστηριοποιείται ως δικηγόρος, ενώ έχει διαγράψει αξιοσημείωτη διαδρομή ως σύμβουλος επιχειρηματικών κολοσσών.
Από το 2016 είναι επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του γερμανικού τμήματος της εταιρίας επενδύσεων Blackrock, ενώ είναι και Πρόεδρος της «Ατλαντικής Γέφυρας» (Atlantik Bruecke), γερμανικής μη-κερδοσκοπικής οργάνωσης με θέμα τις ευρωατλαντικές σχέσεις.
Εδώ και έναν χρόνο είναι επίσης άμισθος σύμβουλος του Πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας A. Lasset - το όνομα του οποίου επίσης ακούγεται για την διαδοχή της A. Merkel - για θέματα οικονομίας και Brexit.
Ο κ. Merch θεωρείται ειδικός στα οικονομικά και τα δημοσιονομικά και έγινε γνωστός για την πρότασή του για φορολογική δήλωση που θα χωράει σε ένα σου-βερ μπίρας.
Οι απόψεις του εν πολλοίς ταυτίζονται με αυτές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από μόλις ενάμιση χρόνο, μιλώντας σε εκδήλωση για την εκλογή του D. Trump, τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να ασχοληθεί με τα δικά της προβλήματα και ιδίως την Ελλάδα.
«Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις», έλεγε τον Ιανουάριο του 2017 και, επαναλαμβάνοντας, όπως είπε, τα λόγια κεντρικού τραπεζίτη, προειδοποιούσε ότι «είτε το ευρώ θα διαλυθεί είτε θα πληρώνουμε για πάντα».
Ο ίδιος εξέφραζε ταυτόχρονα την ανησυχία ότι «το κοινό νόμισμα θα γίνει η εκρηκτική ύλη για την Ευρωπαϊκή Ένωση», αν και αρχικά ήταν υπέρ της εισαγωγής του.
Κατά την διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη είχε δηλώσει ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα και να αποχωρήσουν από την ζώνη του ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά την Τουρκία και την ευρωπαϊκή της προοπτική, υποστηρίζει την ένταξη τόσο της Τουρκίας όσο και της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.
Αν πάντως ο κ. Merz επανέλθει στο πολιτικό προσκήνιο, θα έχει σίγουρα να αντιμετωπίσει έντονη κριτική για την δραστηριότητά του στον ιδιωτικό τομέα, από τον οποίο - τουλάχιστον στην Γερμανία - δεν συνηθίζεται να επιστρέφει κανείς στην πολιτική.

Handelsblatt: Αναγκαία αλλά και αξιοπρεπής η αποχώρηση της Angela Merkel

Ως μία κίνηση η οποία είναι απόλυτα αναγκαία, με δεδομένες τις συνεχιζόμενες ήττες που έχει υποστεί το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) σε εκλογικές αναμετρήσεις, θεωρεί την απόφαση της Merkel να αποχωρήσει από την ηγεσία του CDU, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Σε άρθρο – γνώμης που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή της έκδοση η γερμανική εφημερίδα, φροντίζει, όμως, να τονίσει ότι η απόφαση της κυρίας Merkel να αποχωρήσει αποτελεί και σαφή ένδειξη αξιοπρέπειας, που αξίζει τον σεβασμό ακόμη και των πιο ορκισμένων της αντιπάλων.
Η Merkel είναι η μακροβιότερη –μετά τον Helmut Kohl- ηγέτης του CDU, αλλά κατανοεί, πλήρως, ότι έφθασε η στιγμή να αποχωρήσει και να δώσει την ευκαιρία στην επόμενη γενιά πολιτικών ακόμη και να αλλάξουν το κόμμα.
«Η Merkel άλλαξε το CDU εντελώς.
Βήμα – βήμα οδήγησε ένα συντηρητικό – φιλελεύθερο κόμμα στο να αποκτήσει και κοινωνική πολιτική, που είθισται να είναι προνόμιο των αριστερών κομμάτων.
Το DNA του CDU είναι σήμερα εντελώς διαφορετικό σε σύγκριση με αυτό που ήταν πριν αναλάβει την ηγεσία του η Merkel.
Η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης ήταν αυτή που στοίχισε τα μέγιστα στην καγκελάριο», σημειώνει χαρακτηριστικά η Handelsblatt.

Politico: Η παραίτηση της Merkel σημαίνει αστάθεια στη χώρα της αλλά και στην Ευρώπη

Τις συνέπειες που έχει τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ευρώπη, η απόφαση της Angela Merkel να μην διεκδικήσει την ανανέωση της θητείας της στην ηγεσία του CDU και κατά συνέπεια στην καγκελαρία, αναλύει το Politico.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα η παραίτηση της Merkel έπειτα από ένα σερί ιστορικών απωλειών, προκαλεί αστάθεια στη χώρα της και στην Ευρώπη.
«Η απόφαση προκαλεί περαιτέρω αστάθεια στη γερμανική πολιτική σκηνή, αυξάνοντας την πιθανότητα για κατάρρευση του μεγάλου συνασπισμού με τον SPD τους επόμενους μήνες.
Επιπλέον, φαίνεται πλέον αναπόφευκτο ότι η κούρσα για τη διαδοχή της στην ηγεσία του CDU θα πυροδοτήσει μια πικρή μάχη σχετικά με την κατεύθυνσή της, κάτι που θα αποσπάσει περαιτέρω την προσοχή του κόμματος από την κυβέρνηση της Γερμανίας» αναφέρει το Politico.

Spiegel: Βαρίδι η Merkel για το CDU - Μεγάλος νικήτης οι Πράσινοι

Το εκλογικό αποτέλεσμα στο κρατίδιο της Έσσης σχολιάζει και αναλύει εκτενώς ο γερμανικός Τύπος, εστιάζοντας στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κόμματα του «μεγάλου συνασπισμού», την θεαματική ανάκαμψη των Πρασίνων αλλά και την σταθερή πλέον παρουσία του ακροδεξιού AfD, το οποίο, όπως σημειώνει το Spiegel Online «εκπροσωπείται πλέον στα κοινοβούλια και των 16 κρατιδίων, πέρα από την Ομοσπονδιακή Βουλή και τη μια έδρα που έχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
To Spiegel στην ίδια ανάλυση σημειώνει ότι «η γοητεία των παραδοσιακών κομμάτων μειώθηκε και πάλι δραματικά» και ότι «το CDU στην Έσση επιτυγχάνει το χειρότερο αποτέλεσμα τα τελευταία 50 και πλέον χρόνια.
Οι πρώτες αναλύσεις ερευνητικών ινστιτούτων δείχνουν ότι η παρουσία της καγκελαρίου δεν βοήθησε στην προεκλογική εκστρατεία, όπως λένε ακόμη και οι ψηφοφόροι του κόμματός της.
Για το SPD η συντριβή συνεχίζεται σε ένα κρατίδιο στο οποίο παραδοσιακά ήταν εδραιωμένο το κόμμα.
Κάποτε το SPD ήταν το κόμμα της Έσσης.
Η ήττα στην Έσση, που αποτελεί το χειρότερο αποτέλεσμα από το 1946, θα φέρει στο SPD νέες αναταραχές».
Όσο για τους Πρασίνους, το Spiegel αναφέρει ότι ήταν «ο νικητής της εκλογικής βραδιάς.
Οι Πράσινοι βιώνουν ξανά ανάκαμψη, επωφελούμενοι από την κρίση στο SPD.
Μετά τη Βαυαρία, όπου πριν από δύο εβδομάδες διπλασίασαν τα ποσοστά τους, ανέκαμψαν επίσης και στην Έσση».

Η στάση του SPD

Την ίδια ώρα η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών του SPD δήλωσε πως θα καταθέσει έναν οδικό χάρτη συνεργασίας με το CDU και θα καταλήξει σε απόφαση παραμονής ή αποχώρησης από τη συγκυβέρνηση το φθινόπωρο του 2019.

Τι σηματοδοτεί ο ριζικός μετασχηματισμός του πολιτικού χάρτη στη Γερμανία

Τον ριζικό μετασχηματισμό του πολιτικού χάρτη της Γερμανίας σηματοδοτεί η εκλογική πανωλεθρία που υπέστησαν τα κόμματα που απαρτίζουν τον μεγάλο συνασπισμό της Γερμανίας σε Βαυαρία και Έσση.
CDU, CSU και SPD υπέστησαν βαριές εκλογικές απώλειες, με τους Πράσινους και το ακροδεξιό AfD να είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι, καθώς οι ισχυροί μετασεισμοί έφτασαν μέχρι την καγκελαρία.
Η απόφαση της Angela Merkel να μη διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του CDU αποτελεί το έναυσμα για την αλλαγή σελίδας στη Γερμανία, στην πολιτική σκηνή της οποίας η ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών κυριάρχησε απόλυτα τα τελευταία είκοσι χρόνια.
Οι χειρισμοί της Merkel στη μεταναστευτική κρίση και η μεγάλη κρίση που ξέσπασε με τον Horst Seehofer, αποδείχθηκαν πολιτικά μοιραίοι για την καγκελάριο, την ώρα που και η ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών δέχεται πιέσεις να αποχωρήσει από τον μεγάλο συνασπισμό.

Πράσινοι και AfD: Εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές

Μεγάλοι κερδισμένοι των εκλογών σε Βαυαρία και Έσση αναδείχθηκαν δύο κόμματα με εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές σε βασικά ζητήματα.
Το ακροδεξιό, ευρωσκεπτικιστικό κόμμα AfD παγίωσε την παρουσία του στα δεξιά του CSU, ωστόσο η μεγάλη έκπληξη προήλθε από τους Πράσινους, οι οποίοι αναδείχθηκαν δεύτερη δύναμη στη Βαυαρία και τρίτη στην Έσση, οριακά χαμηλότερα από το SPD.
Την ώρα που το AfD καλύπτει ένα φάσμα ψηφοφόρων δεξιότερα των CDU και CSU, με όχημα κυρίως την αντιμεταναστευτική και αντιευρωπαϊκή ρητορική, η άνοδος των Πρασίνων δεν θα έπρεπε να προκαλεί και τόσο μεγάλη έκπληξη.
Και αυτό γιατί οι Πράσινοι έρχονται να καλύψουν το κενό που δημιουργεί η διαρκής συρρίκνωση των Σοσιαλδημοκρατών, διεκδικώντας πλέον με αξιώσεις ακόμη και τη δεύτερη θέση σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Η άνοδος των Πρασίνων καταδεικνύει ότι ένα μέρος των Γερμανών ψηφοφόρων ναι μεν απογοητεύτηκε από τις πολιτικές CDU/CSU και SPD, ωστόσο στηρίζει τις θέσεις υπέρ της μετανάστευσης και υπέρ της Ευρώπης, ενώ δεν επιθυμεί μια πιο συντηρητική στροφή προς τα δεξιά.

Οι ευρωεκλογές το μεγάλο στοίχημα

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τα δύο κόμματα αποτελούν οι ευρωεκλογές του Μαΐου 2019.
Η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» αναμένει εκτόξευση των ποσοστών της στις ευρωεκλογές, κυρίως στην Ανατολική Γερμανία, ενώ προσπαθεί να εδραιώσει την παρουσία της και στη Δυτική Γερμανία.
Το γενικότερο πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη ευνοεί τα αντιευρωπαϊκά, ακροδεξιά κόμματα και το AfD ελπίζει ότι θα εκμεταλλευτεί πολιτικά αυτή την τάση.
Όσον αφορά τους Πράσινους, μένει να φανεί αν είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν το momentum, χτίζοντας μια πανευρωπαϊκή συμμαχία και μια κοινή γραμμή σε κρίσιμα θέματα, ώστε να ενισχύσουν την παρουσία τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι αναταράξεις στη Γερμανία εντείνουν την αβεβαιότητα στην Ευρώπη

Οι αναταράξεις στη Γερμανία δεν θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν την Ευρώπη, καθώς το Βερολίνο καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική πολιτική και όχι μόνο.
Η αποδυνάμωση της Merkel, η οποία κρατά τα ηνία της ΕΕ την τελευταία 20ετία, προκύπτει σε μια δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη, με την ιταλική κρίση και την ενίσχυση των αντιευρωπαϊκών φωνών, να εντείνει το ρίσκο τόσο σε οικονομικό, όσο και σε πολιτικό/κοινωνικό επίπεδο.
Την ώρα που η ΕΕ επιχειρεί τη μεταρρύθμισή της, με στόχο να εμβαθύνει την ολοκλήρωσή της και να ανακόψει το ευρωσκεπτικιστικό κύμα εν όψει των ευρωεκλογών του Μαϊου 2019, η γερμανική κυβέρνηση αποδυναμώνεται, άρα και η ικανότητά της να ηγηθεί και να δρομολογήσει εξελίξεις.
Υπό αυτό το πρίσμα, δεν λείπουν οι αναλυτές που εκτιμούν ότι η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού στη Γερμανία, θα καθυστερήσει τη λήψη αποφάσεων τόσο σχετικά με την ιταλική κρίση, όσο και με τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.


Πανωλεθρία στην Έσση για CDU και SPD

Σε πανωλεθρία εκτυλίχθηκαν οι κρίσιμες περιφερειακές εκλογές στην Έσση της Γερμανίας στις 28/10/2018 για τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Angela Merkel, αλλά και για τους Σοσιαλοδημοκράτες (SPD).
Το CDU της Merkel αν και παρέμεινε πρώτο κόμμα, κατακρημνίστηκε στο 27% από 38,3% που είχε πάρει στις εκλογές του 2013 ενώ οι Σοσιαλοδημοκράτες του SPD έπεσαν στο 19,8% από 30,7% στις προηγούμενες εκλογές.
Στη δεύτερη θέση το SPD έπιασαν οι Πράσινοι με 19,8% και άνοδο 8.7% σε σχέση με τις εκλογές του 2013 ενώ στους κερδισμένους και το εθνικιστικό AfD που έλαβε 13,1% από 4,1% στις προηγούμενες εκλογές.
Το εκλογικό αποτέλεσμα συνεπάγεται εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή, καθώς η φθορά της Merkel είναι εντυπωσιακή και ήδη τα διεθνή μέσα ενημέρωσης θέτουν θέμα αλλαγής ηγεσίας.
Επίσης βάσει των εκλογικών στοιχείων δύσκολος καθίσταται και ο σχηματισμός κυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι εθνικιστές του AfD στην Έσση της Γερμανίας.
Οι φιλελελεύθεροι του FDP λαμβάνουν το 7,5% και ακολουθεί το αριστερό Die Linke με 6,3%.
Πρόκειται για το χειρότερο ποσοστό των Χριστιανοδημοκρατών του CDU της καγκελαρίου Merkel στο κρατίδιο αυτό από το 1966.   
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα στο κρατίδιο της Έσσης ήταν προβλέψιμα καθώς οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος επιβεβαιώθηκαν.
Το συμπέρασμα πάντως είναι ότι η Merkel και το CDU και οι σοσιαλοδημοκράτες του SPD καταγράφουν μεγάλες απώλειες, η γερμανική κοινή γνώμη αποδοκιμάζει την πολιτική τους.


 

Τα κέρδη και οι απώλειες των γερμανικών κομμάτων στις χθεσινές εκλογές σε σχέση με την εκλογική αναμέτρηση του 2013






Μόνο με τη συμμετοχή του CDU μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Έσση

Μόνο με την συμμετοχή των Χριστιανοδημοκρατών του CDU μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Έσση, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος που μεταδίδει το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.
Βάσει των εκλογικών αποτελεσμάτων το CDU κερδίζει 40 έδρες, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 29, όσες και οι Πράσινοι 29.
Το εθνικιστικό AfD λαμβάνει 19 έδρες, οι Φιλελεύθεροι 11 έδρες και το αριστερό Die Linke 9 έδρες.




Ο Χριστιανοδημοκράτης Πρωθυπουργός της Έσσης Volker Bouffier, ο οποίος χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «καμπανάκι και για τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων», δήλωσε ότι σκοπεύει να συζητήσει για τον σχηματισμό κυβέρνησης με όλα τα κόμματα, εκτός από την Αριστερά και την AfD.
Πιθανοί συνδυασμοί, εκτός του CDU-Πράσινοι, είναι ακόμη οι CDU-SPD, SPD-Πράσινοι-FDP (συνασπισμός «φανάρι») και CDU-Πράσινοι-FDP («Τζαμάικα»).
Ο Bouffier και οι Φιλελεύθεροι άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός συνασπισμού «Τζαμάικα», οι Σοσιαλδημοκράτες ωστόσο, που είναι οι μεγάλοι χαμένοι της αναμέτρησης, εμφανίσθηκαν επιφυλακτικοί για την συμμετοχή τους σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα.
Από την πλευρά του FDP, ο αρχηγός του κόμματος Christian Lindner χαρακτήρισε «εντελώς παράξενη, από άποψη ουσίας» μια ενδεχόμενη συνεργασία με τους Πράσινους και το SPD.

Το Φθινόπωρο του 2019 θα αποφασίσει το SPD, εάν θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση Merkel

Προθεσμία μέχρι το φθινόπωρο του 2019, όταν θα γίνει η ενδιάμεση αξιολόγηση της συνεργασίας του κυβερνητικού συνασπισμού, έδωσε η αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Andrea Nahles προκειμένου το κόμμα της να αποφασίσει εάν θα αποχωρήσει ή όχι από την κυβέρνηση.
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών στην Έσση, όπου το SPD, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, χάνει περίπου δέκα μονάδες από το 2013 και περιορίζεται στο 19,8%, η Nahles εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η ομοσπονδιακή πολιτική συνέβαλε σημαντικά» σε αυτή την εικόνα και χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την κατάσταση στην κεντρική κυβέρνηση.
Η αρχηγός του SPD τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους Χριστιανοδημοκράτες ένας «οδικός χάρτης, στον οποίον θα ορίζονται συγκεκριμένοι στόχοι» μέχρι την αξιολόγηση του φθινοπώρου.
Η ίδια αύριο (29/10/2018) σκοπεύει να υποβάλει σχετικές προτάσεις πρώτα στο Προεδρείο του κόμματός της.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews


Το δεύτερο κρίσιμο τεστ καλείται να αντιμετωπίσει ο κυβερνητικός συνασπισμός της Angela Merkel στις εκλογές στο κρατίδιο της Έσσης στις 28 Οκτωβρίου 2018 όπου η συμμετοχή στις 14:00 ώρα Γερμανίας κυμαινόταν στο 30,8% μειωμένη κατά 9,3% από τις εκλογές του 2013.
Οι τελευταίες προβλέψεις δείχνουν επικράτηση των Πρασίνων στις πόλεις ενώ το SPD θα επικρατήσει στον Βορρά και το CDU στο Νότο.
Σύμφωνα με το Europe elects στη Φρανκφούρτη, η συμμετοχή έφτασε στο 30,8% στις 14:00 το μεσημέρι ώρα Γερμανίας από 40,1% στις αντίστοιχες εκλογές του 2013 ενώ στην περιοχή του Wiesbaden η συμμετοχή κυμαίνεται στο 25,2%  από 43,5% στις εκλογές του 2013.
Η συμμετοχή στο Offanbach έφθασε το 28,6% από 34,3% στις προηγούμενες εκλογές.    
Συνολικά στο κρατίδιο, η συμμετοχή έφθασε στο 38,8%, χωρίς να περιλαμβάνονται οι επιστολικοί ψήφοι, ενώ το 2013 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 40%.Το 2009 η συμμετοχή τη συγκεκριμένη ώρα, ανερχόταν στο 29,7%.  
Kι αυτό διότι αν ο πολιτικός σύμμαχος της καγκελαρίου Volker Bouffier ηττηθεί, θα αυξηθεί η κριτική σε βάρος της εν όψει και του συνεδρίου των Χριστιανοδημοκρατών τον Δεκέμβριο του 2018 και δεν θα είναι λίγοι αυτοί που θα την αμφισβητήσουν.
Ο άλλος κίνδυνος για τη Merkel είναι να έρθει τρίτο στις σημερινές εκλογές το SPD, με το οποίο συγκυβερνά.
Σε περίπτωση που προκύψει ένα τέτοιο αποτέλεσμα στην Έσση θα αυξηθούν και οι πιέσεις για να αποχωρήσουν οι Σοσιαλδημοκράτες από τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Ήδη αρκετά στελέχη του SPD θεωρούν ότι το κόμμα τους έχει μεγάλη φθορά από τη συγκυβέρνηση με τη Merkel και το καλύτερο θα ήταν να γίνει αντιπολίτευση, κάτι με το οποίο διαφωνεί, πάντως, ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Andreas Nahles.
Ένας από τους επίδοξους διαδόχους της Merkel στο CDU έχει επίσης προειδοποιήσει το SPD ότι αν αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, η Γερμανία θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το SPD θα υποστεί δεινή ήττα.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση το CDU θα συγκεντρώσει το 28% των ψήφων, το SPD και οι Πράσινοι από 20%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) θα είναι στην τέταρτη θέση με 12% και θα ακολουθήσουν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες με 10% και το αριστερό Lienke με 8%.
Οι Πράσινοι μπορούν επίσης να αποτελέσουν το ένα σκέλος οποιουδήποτε κυβερνητικού συνασπισμού προκύψει μετά τις εκλογές στην Έσση, είτε με τους Χριστιανοδημοκράτες, είτε και με τους Σοσιαλδημοκράτες μαζί.
 



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης