Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θρίαμβος του ακροδεξιού Bolsonaro με 55,2%, εκλέγεται Πρόεδρος της Βραζιλίας - Μαζί θα αλλάξουμε το πεπρωμένο της χώρας

Θρίαμβος του ακροδεξιού Bolsonaro με 55,2%, εκλέγεται Πρόεδρος της Βραζιλίας - Μαζί θα αλλάξουμε το πεπρωμένο της χώρας
Ο Bolsonaro, που έχει εκφράσει ανοικτά τον θαυμασμό του για τον αμερικανό πρόεδρο Trump χαρακτηρίζεται από αρκετούς ως ο Trump της Λατινικής Αμερικής
(upd6) Η μεγάλη ιστορική και πολιτική ανατροπή είναι γεγονός στη Βραζιλία η οποία εξέλεξε πρόεδρο τον ακροδεξιό Jair Bolsonaro με στόχο να κινητοποιήσει την οικονομία, να βάλει τέλος στα σκάνδαλα και την διαφθορά που συσσώρευσαν οι αριστεροί και κυρίως να αντιμετωπίσει την μεγαλύτερη μάστιγα το μπαράζ ανθρωποκτονιών.
Στον χθεσινό β' γύρο των προεδρικών εκλογών ο 63χρονος Jair Bolsonaro έλαβε το 55,2% των ψήφων (έναντι 44,8% του κεντροαριστερού αντιπάλου του Fernando Haddad) και έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Βραζιλίας που έχει ιστορικό από τις ένοπλες δυνάμεις μετά τη λήξη της στρατιωτικής δικτατορίας στη Βραζιλία (1964 -1985).
«Δεν μπορούμε πλέον να συνεχίσουμε να ερωτοτροπούμε με τον σοσιαλισμό, τον κομμουνισμό, τον λαϊκισμό της αριστεράς.
Θα αλλάξουμε μαζί το πεπρωμένο της Βραζιλίας.
Θα υπερασπιστώ το Σύνταγμα, τη δημοκρατία, την ελευθερία.
Αυτή δεν είναι ούτε η υπόσχεση ενός κόμματος, ούτε μια κενή υπόσχεση ενός άνδρα, είναι ένας όρκος ενώπιον του θεού» ανέφερε στο διάγγελμα του μετά την εκλογική του νίκη ο Bolsonaro, ο οποίος μελετά να τοποθετήσει σε κρίσιμα υπουργεία πρώην στρατηγούς.
Όπως αναφέρει το CNBC, ο Bolsonaro, που έχει εκφράσει ανοικτά τον θαυμασμό του για τον αμερικανό πρόεδρο Trump χαρακτηρίζεται από αρκετούς ως ο «Trump της Λατινικής Αμερικής».
Κέρδισε τη στήριξη των βραζιλιάνων ψηφοφόρων με τις δεσμεύσεις του για καταπολέμηση της διαφθοράς λέγοντας ότι θα στείλει στη φυλακή τους διαφθαρμένους πολιτικούς της Αριστεράς που κυβέρνησαν τη χώρα κάνοντας σαφές αναφορά στον πρώην πρόεδρο του Εργατικού κόμματος Lula που βρίσκεται ήδη στη φυλακή.
Ο Αριστερός Luiz Inacio Lula da Silva, που θεωρήθηκε ένας από τους πιο δημοφιλής πολιτικούς στη Βραζιλία πρόκειται να συμπαρασύρει μαζί του στη φυλακή (βρίσκεται εκεί από τον Απρίλιο του 2018) κι αρκετούς άλλους πολιτικούς που διετέλεσαν υπουργοί.
O Αριστερός του αντίπαλο Fernando Haddad ο οποίος σηκώνει τα βάρη του αμαρτωλού παρελθόντος των Αριστερών κυβερνήσεων έλαβε 44%.
«Αυτές οι εκλογές θυμίζουν καλλιστεία και πολύ περισσότερο ένα διαγωνισμό ταλέντων παρά προεδρικές εκλογές» σχολιάζει ο βραζιλιάνος αναλυτής της Economist Intelligence Unit, Robert Wood στο CNBC εκτιμώντας ότι ο Bolsonaro «δεν μπορεί να χάσει τις εκλογές».
https://storage.googleapis.com/afs-prod/media/media:8c0877c5b3174268a3bc7f834be5a083/400.jpeg

Η UBS προβλέπει ράλι με νίκη Bolsonaro

Εάν κερδίσει ο ακροδεξιός Bolsonaro το χρηματιστήριο της Βραζιλίας θα σημειώσει ράλι 40%
Οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι προβλέπουν ράλι κατά τους επόμενους 12 μήνες από την πιθανή νίκη του Jair Bolsonaro για την θέση του πρόεδρου της Βραζιλίας, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις μετοχές σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα εάν επιδιώξει επιθετικά μέτρα για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών.
Ο οικονομικός σύμβουλός του Bolsonaro ο Paulo Guedes, θεωρείται ιδιαίτερα φιλικός στους κύκλους των επενδυτών.
Ο βασικός στόχος της κυβέρνησης Bolsonaro θα είναι να μειωθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα, να άρουν τους περιορισμούς στη μαζική γεωργική βιομηχανία και να ιδιωτικοποιήσουν ορισμένες κρατικές επιχειρήσεις αναφέρει το Bloomberg.
Η UBS υποστηρίζει ότι ο Ibovespa θα μπορούσε να αυξηθεί  σχεδόν 40% τους επόμενους δύο μήνες.
Στην ίδια εκτίμηση συγκλίνουν Banco Bradesco και Citigroup Inc. προβλέποντας ταυτόχρονα υπερβολές από τουςεπενδυτές.
Θετικές είναι επίσης οι Schroders Plc και η NCH Capital.
Ο Bolsonaro δεν χρειάζεται μόνο να κερδίσει που με βάση την Eurasia Group έχει πιθανότητες 85%, πρέπει επίσης να κινηθεί επιθετικά στα θέματα των συντάξεων και σε άλλες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.  
«Ένα μέρος του εκλογικού κινδύνου έχει αφαιρεθεί και η νίκη του Bolsonaro είναι πολύ πιθανή» ανέφερε η Rio Bravo Investimentos.
Η εταιρεία, η οποία ανήκει στον κινέζικο όμιλο Fosun, έχει 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι εάν τηρηθούν οι δεσμεύσεις.
Ο Bolsonaro στηρίζεται στον οικονομολόγο Paulo Guedes του πανεπιστημίου του Σικάγου και ιδρυτή του private equity Bozano Investimentos.
Ο χρηματιστηριακός δείκτης Ibovespa σημείωσε άνοδο 29% σε όρους δολαρίων, όταν οι δημοσκοπήσεις άρχισαν να δείχνουν υπεροχή του Bolsonaro στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Η Schroders αγοράζει βραζιλιάνικες μετοχές.
Η Citigroup Inc. προβλέπει ότι ο Ibovespa θα σημειώσει άνοδο 21% στις 104.000 μονάδες έως τα μέσα του 2019, προς το τέλος των δημοσιονομικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Ο Branco Bradesco αναφέρει ότι μπορεί να φθάσει έως τις 120.000 μονάδες τους επόμενους 12 μήνες.
Η UBS υποστηρίζει ότι το χρηματιστήριο της Βραζιλίας θα μπορούσε να φθάσει στις 119.000 μονάδες
Να σημειωθεί ότι ο δείκτης Ibovespa διαμορφώνεται την τρέχουσα περίοδο στις 85.719 μονάδες.

Θετικές οι διεθνείς αγορές στην εκλογή Bolsonaro - Αυξάνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον  

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν οι διεθνείς αγορές την εκλογική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βραζιλία καθώς η εκλογή του ακροδεξιού υποψηφίου Jair Bolsonaro φαίνεται ότι θα δώσει ώθηση τόσο στα διεθνή χρηματιστήρια όσο κι αυτό της Βραζιλίας.
Σύμφωνα με το CNBC ο δείκτης Bovespa index είναι ενισχυμένος κατά 8% τον Οκτώβριο, οπότε και κέρδιζε μεγαλύτερη διαφορά από τον απολιτικό του αντίπαλο τον υποψήφιο των Εργατικών Haddad.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι μετοχές της MSCI Brazil ETF (EWZ) παρουσίασαν αύξηση 18% μέσα στον Οκτώβριο τη μεγαλύτερη που έχουν καταγράψει από το Μάρτιο του 2016.
Το μεγάλο πλεονέκτημα ωστόσο που φαίνεται να έχει ο Bolsonaro μετά την νίκη του στις σημερινές (28/10) εκλογές, είναι η εμπιστοσύνη που φαίνεται ότι έχουν στο πρόσωπό του οι αγορές με πολλούς να εκτιμούν ότι η «Βραζιλία έχει πλέον αποκτήσει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Amanda Agati, επενδυτικό στέλεχος της PNC Financial Services Group.
«Οι αγορές έχουν πλέον πιο ξεκάθαρη εικόνα του τι πρόκειται να συμβεί στην οικονομία της Βραζιλία και που θα στραφεί η οικονομική της πολιτική γεγονός που θεωρείται ευνοϊκό για το μέλλον της» συμπληρώνει.

Ο Bolsonaro δεσμεύεται να μειώσει την εγκληματικότητα

Οι Βραζιλιάνοι έχουν ταλαιπωρηθεί με τη διαφθορά των πολιτικών και την αύξηση της εγκληματικότητας και αναμένεται να ψηφίσουν την Κυριακή 28/10 για πρόεδρο τον πρώην αξιωματικό του στρατού Jair Bolsonaro, σε μία άνευ προηγουμένου στροφή προς τα δεξιά, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η άνοδος του Bolsonaro οφείλεται στην απόρριψη από τον κόσμο του αριστερού κόμματος των Εργατικών που κυβέρνησε τη Βραζιλία τα 13 από τα 15 τελευταία χρόνια και έπεσε πριν από μία διετία εν μέσω της χειρότερης ύφεσης για τη χώρα και ενός μεγάλου σκανδάλου δωροδοκίας.
Ο αριστερός αντίπαλός του Fernando Haddad αντικατέστησε τον φυλακισμένο πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Lula da Silva και ήρθε δεύτερος πίσω από τον Bolsonaro στον πρώτο γύρο των εκλογών.
Η τελευταία, ωστόσο, δημοσκόπηση έδειξε ότι ο Haddad κερδίζει το μομέντουμ και έχει αυξήσει την αισιοδοξία των υποστηρικτών του ότι μπορεί ακόμα και να κερδίσει τις εκλογές.
Ο Ηaddad μείωσε το προβάδισμα του Bolsonaro στις 8 από τις 12 ποσοστιαίες μονάδες (54% -46%), αν και μία άλλη δημοσκόπηση δείχνει ότι τους χωρίζουν 10 μονάδες (55%-45%).
Ο Haddad δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη του κεντροαριστερού υποψήφιου Ciro Gomes που θα του έδινε μεγάλη ώθηση στις φτωχές περιοχές της χώρας.
Αλλά ο πρώην γενικός εισαγγελέας της Βραζιλίας Rodrigo Janot, που είχε αναλάβει πολλές υποθέσεις διαφθοράς, δήλωσε ότι θα ψηφίσει τον Haddad.
To ίδιο και ο δικαστής Joaqim Barbosa, κάτι που αποτέλεσε ένα μικρό πλήγμα για τον Bolsonaro.
Aρκετοί Βραζιλιάνοι επίσης ανησυχούν ότι με πρόεδρο τον Bolsonaro, που έχει ταχθεί υπέρ της δικτατορίας του 1964-85 στη Βραζιλία, όταν βασανίστηκαν πολλοί αριστεροί, θα υπάρξει κίνδυνος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες, αλλά και την ελευθερία λόγου.
Ο 63χρονος έχει δεσμευτεί να μειώσει την εγκληματικότητα στη Βραζιλία, χαλαρώνοντας μεταξύ άλλων και τον νόμο για την οπλοκατοχή.
"Δεν είναι απλά μία εκλογική αναμέτρηση, είναι μία επιλογή αν θα πάμε δεξιά ή, αριστερά, η οποία όλοι ξέρουμε τι έκανε τα τελευταία 13 χρόνια στη χώρα" ανέφερε ο ίδιος στην τελευταία ομιλία του.
Οι πιο πολωμένες εκλογές στη Βραζιλία μετά το μαχαίρωμα του Bolsonaro, που παραλίγο να χάσει τη ζωή του, έχουν προκαλέσει αναταραχή στις αγορές, αν και το βραζιλιάνικο νόμισμα το ρεάλ καταγράφει κέρδη 9,7% έναντι του δολαρίου τον τελευταίο μήνα, χάρη στην προοπτική να νικήσει ο ακροδεξιός υποψήφιος.
Οι περιβαλλοντολόγοι ανησυχούν, ωστόσο, ότι μία νίκη του Bolsonaro θα έχει επιπτώσεις όσον αφορά την αποψίλωση του Αμαζονίου, καθώς ο ίδιος έχει πει ότι θέλει να ακολουθήσει το παράδειγμα του Trump και να αποσύρει τη Βραζιλία από τη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.
Οι επικριτές του φοβούνται ότι θα επιτρέψει σε Ινδούς επιχειρηματίες να διεισδύσουν στο δάσος του Αμαζονίου για να κάνουν εμπορικές καλλιέργειες.
Ο ίδιος υποστηρίζει, ωστόσο, ότι δεν θα τους επιτρέψει να επεκταθούν ούτε ένα εκατοστό μέσα στο δάσος, ενώ είπε και ότι θα δώσει ανταλλάγματα στις ντόπιες φυλές του Αμαζονίου σε αντιστάθμισμα για τις εξορύξεις που θα γίνουν στις περιοχές τους, όπου θα κατασκευαστούν υδροηλεκτρικοί σταθμοί.
Κάποιοι από τους ντόπιους χαιρέτισαν αυτή την εξέλιξη, αλλά ανθρωπολόγοι και περιβαλλοντολόγοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους, διότι βλέπουν αυτές τις φυλές ως τους τελευταίους φρουρούς για τα δάση του Αμαζονίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης