Τελευταία Νέα
Διεθνή

Exit poll στις εκλογές στην Έσση της Γερμανίας - CDU 27% και σοσιαλιστές 20% άνοδος Πράσινων 20% και Εθνικιστών 13%

Exit poll στις εκλογές στην Έσση της Γερμανίας - CDU 27% και σοσιαλιστές 20% άνοδος Πράσινων 20% και Εθνικιστών 13%
Στο κρατίδιο της Έσσης βρίσκεται το σπουδαιότερο οικονομικό κέντρο της Γερμανίας, η Φρανκφούρτη

(up10) Το δεύτερο κρίσιμο τεστ καλείται να αντιμετωπίσει ο κυβερνητικός συνασπισμός της Angela Merkel στις σημερινές (28/10) εκλογές στο κρατίδιο της Έσσης όπου η συμμετοχή στις 14:00 ώρα Γερμανίας κυμαινόταν στο 30,8% μειωμένη κατά 9,3% από τις εκλογές του 2013. Οι τελευταίες προβλέψεις δείχνουν επικράτηση των Πρασίνων στις πόλεις ενώ το SPD θα επικρατήσει στον Βορρά και το CDU στο Νότο.
Σύμφωνα με το Europe elects στη Φρανκφούρτη, η συμμετοχή έφτασε στο 30,8% στις 2 το μεσημέρι ώρα Γερμανίας  από 40,1% στις αντίστοιχες εκλογές του 2013 ενώ στην περιοχή του Wiesbaden η συμμετοχή κυμαίνεται στο 25,2%  από 43,5% στις εκλογές του 2013. Η συμμετοχή στο Offanbach έφθασε το 28,6% από 34,3% στις προηγούμενες εκλογές.    
Συνολικά στο κρατίδιο, η συμμετοχή έφθασε στο 38,8%, χωρίς να περιλαμβάνονται οι επιστολικοί ψήφοι, ενώ το 2013 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 40%.Το 2009 η συμμετοχή τη συγκεκριμένη ώρα, ανερχόταν στο 29,7%.  
Kι αυτό διότι αν ο πολιτικός σύμμαχος της καγκελαρίου Volker Bouffier ηττηθεί, θα αυξηθεί η κριτική σε βάρος της εν όψει και του συνεδρίου των Χριστιανοδημοκρατών τον Δεκέμβριο του 2018 και δεν θα είναι λίγοι αυτοί που θα την αμφισβητήσουν.
Ο άλλος κίνδυνος για τη Merkel είναι να έρθει τρίτο στις σημερινές εκλογές το SPD, με το οποίο συγκυβερνά.
Σε περίπτωση που προκύψει ένα τέτοιο αποτέλεσμα στην Έσση θα αυξηθούν και οι πιέσεις για να αποχωρήσουν οι Σοσιαλδημοκράτες από τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Ήδη αρκετά στελέχη του SPD θεωρούν ότι το κόμμα τους έχει μεγάλη φθορά από τη συγκυβέρνηση με τη Merkel και το καλύτερο θα ήταν να γίνει αντιπολίτευση, κάτι με το οποίο διαφωνεί, πάντως, ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Andreas Nahles.
Ένας από τους επίδοξους διαδόχους της Merkel στο CDU έχει επίσης προειδοποιήσει το SPD ότι αν αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, η Γερμανία θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το SPD θα υποστεί δεινή ήττα.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση το CDU θα συγκεντρώσει το 28% των ψήφων, το SPD και οι Πράσινοι από 20%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) θα είναι στην τέταρτη θέση με 12% και θα ακολουθήσουν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες με 10% και το αριστερό Lienke με 8%.
Οι Πράσινοι μπορούν επίσης να αποτελέσουν το ένα σκέλος οποιουδήποτε κυβερνητικού συνασπισμού προκύψει μετά τις εκλογές στην Έσση, είτε με τους Χριστιανοδημοκράτες, είτε και με τους Σοσιαλδημοκράτες μαζί.




Ο ηγέτης των Πρασίνων με καταγωγή από την Υεμένη Tarek al - Wazir δεν έχει ανοίξει, ωστόσο, τα χαρτιά του για το τι προτίθεται να πράξει μετά τις εκλογές στην Έσση.
Σημειώνεται ότι η πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος θα δοθεί από τα δύο κανάλια της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD, ZDF) στις 19:00 (ώρα Ελλάδος) περίπου.

Πρόβλεψη: Νίκη των Πρασίνων στα μεγάλα αστικά κέντρα

Οι Πράσινοι αναμένεται να είναι οι μεγάλοι νικητές στα μεγάλα αστικά κέντρα της Έσσης.
Σύμφωνα με την πρόβλεψη της zweistimme, οι Πράσινοι οι οποίοι σε ομοσπονδιακό επίπεδο είναι πλέον δεύτερο κόμμα δημοσκοπικά αναμένεται να επικρατήσουν στις πόλεις της Έσσης, η οποία είναι το οικονομικό κέντρο της Γερμανίας, με αστικά κέντρα, όπως η Φρανκφούρη.
Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι οποίοι είναι πλέον τέταρτο κόμμα σε ομοσπονδιακό επίπεδο, θα καταλάβουν την πλειοψηφία στις βόρειες περιοχές της Έσσης.
Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) αναμένεται να κερδίσουν την πλειοψηφία στον αγροτικό Νότο του σημαντικού αυτού κρατιδίου.




Deutsche Welle: Στοίχημα για τη Merkel οι εκλογές στην Έσση


Σε ένα αποτέλεσμα που θα δώσει ανάσα στην ίδια, στο κόμμα της αλλά και στον κυβερνητικό συνασπισμό, ελπίζει η γερμανίδα καγκελάριος Merkel από τις εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην Έσση.
Όπως γράφει η Deutsche Welle, το τελευταίο διάστημα οι τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις στη Γερμανία δεν περιορίζονται θεματικά ποτέ μόνον σε τοπικά ζητήματα, κάτι που φάνηκε στις πρόσφατες εκλογές στη Βαυαρία και ισχύει ακόμη περισσότερο για τις εκλογές που πραγματοποιούνται σήμερα στο κρατίδιο της Έσσης.
Οι εκλογές στην Έσση αποτελούν μια ευκαιρία για την καγκελάριο Merkel να δείξει ότι το κόμμα της αλλά και ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν βρίσκονται σε τόσο δυσμενή θέση όσο υποστηρίζουν οι αναλυτές.
Ωστόσο για να το πετύχει αυτό χρειάζεται καλά αποτελέσματα.
Και στο συγκεκριμένο κρατίδιο υπάρχουν οι κατάλληλες και αναγκαίες προϋποθέσεις για να επιτευχθούν αυτά τα αποτελέσματα.
Στο κρατίδιο της Έσσης βρίσκεται το σπουδαιότερο οικονομικό κέντρο της Γερμανίας, η Φρανκφούρτη.
Η CDU κυβερνά στο κρατίδιο με διαφορετικούς εταίρους σχεδόν επί 20 χρόνια.
Από το 1970 μέχρι σήμερα οι συντηρητικοί συγκέντρωναν πάνω από το 36% των ψήφων.
Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Volker Bouffier (CDU) παραμένει αρκετά δημοφιλής στις τάξεις των 4,4 εκ. ψηφοφόρων.
Αγωνία για CDU και SPD
Ωστόσο τα προγνωστικά για τους Χριστιανοδημοκράτες δεν θυμίζουν τις παλιές καλές εποχές.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στην CDU μόλις 26% και σύμφωνα με το δημοσίευμα της Deutsche Welle, το μόνο θετικό σε αυτό είναι ότι αν τα αποτελέσματα για το κόμμα είναι έστω και λίγο πάνω από το 26%, θα θεωρηθεί ένα είδος μικρού και απρόσμενου «comeback» για την παράταξη που περνάει δύσκολες μέρες το τελευταίο διάστημα.
Για τη Merkel είναι αναγκαίο να αναδειχθεί η CDU πρώτη δύναμη.
Έτσι το κόμμα θα λάμβανε εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Και σε αυτή τη φάση η καγκελάριος χρειάζεται αυτό το αποτέλεσμα.
Οτιδήποτε άλλο θα ερμηνευόταν ως ένδειξη της δυσαρέσκειας των πολιτών για την πολιτική Merkel, η οποία συμπαρασύρει και τον Volker Bouffier στην Έσση. Επιπλέον θα εντείνονταν οι πιέσεις προκειμένου να παραιτηθεί η καγκελάριος από πρόεδρος της CDU.
Την ίδια ώρα και οι Σοσιαλδημοκράτες βλέπουν με αγωνία την ημέρα των εκλογών, αφού και στις πρόσφατες εκλογές στη Βαυαρία απέσπασαν κάτω από το 10% των ψήφων.
Ωστόσο ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην Έσση Thorsten Schäfer-Gümbel δεν κουράζεται να τονίζει ότι «η Βαυαρία είναι η Βαυαρία και η Έσση είναι η Έσση». Και οι δημοσκοπήσεις του δίνουν δίκιο.
Τελευταία το SPD εμφανιζόταν στα γκάλοπ με ποσοστά μεταξύ 20 και 25%.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους Σοσιαλδημοκράτες είναι οι Πράσινοι, οι οποίοι μετά το αποτέλεσμα-ρεκόρ που κατέγραψαν στις βαυαρικές εκλογές, ελπίζουν σε ποσοστά μεταξύ 15% και 22%.
Συνέχεια με τους Πράσινους;
Οι Πράσινοι από την πλευρά τους είναι σχεδόν βέβαιοι ότι θα αποσπάσουν στην Έσση το καλύτερο αποτέλεσμα που έχουν λάβει ποτέ στο κρατίδιο.
Για την καγκελάριο αυτό δεν θα έπρεπε να είναι πρόβλημα, αφού έτσι ο Bouffier θα μπορούσε απλώς να συνεχίσει τον συνασπισμό με τους Πράσινους, όπως συμβαίνει και τώρα.
Την ίδια ώρα οι δημοσκοπήσεις δίνουν ποσοστά μεταξύ 11 και 14% στους δεξιούς λαϊκιστές του AfD και 6 έως 9% στους Φιλελεύθερους (FDP).
Όπως και να' χει, αυτή τη φορά ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Έσση θα είναι αρκετά πιο δύσκολος, ειδικά εάν το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών δεν καταφέρει να είναι μέρος αυτής.
Σε αυτή την περίπτωση η A. Merkel θα δυσκολευτεί ακόμη περισσότερο να υπερασπιστεί τη θέση της ως επικεφαλής του κόμματος αλλά και ως καγκελάριος. Έτσι οι τοπικές εκλογές στην Έσση ενδέχεται να έχουν σημαντικές συνέπειες όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο, καταλήγει η Deutsche Welle.

Bild:«Kουζίνα πειραματισμών» της γερμανικής πολιτικής η Έσση – Πτώση των Χριστιανοδημοκρατών

Η Έσση είναι η «κουζίνα πειραμάτων» της γερμανικής πολιτικής γράφει χαρακτηριστικά η γερμανική Bild αναφερόμενη στις κρίσιμες εκλογές στο κρατίδιο της Έσσης, του ισχυρού βιομηχανικού  κρατιδίου της γερμανίας με έδρα την Φρανκρούρτη.
«Σε αυτές τις εκλογές όλα μπορούν να συμβούν», συμπηρώνει αναφερόμενη στις περίφημες «πρωτιές» κυβερνητικών συνασπισμών των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) με τους Πράσινους το 1985 και των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) με τους Πράσινους το 2013.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται, παρά την επίμονη διαβεβαίωση της Καγκελαρίου Merkel ότι «οι εκλογές στο κρατίδιο δεν είναι μίνι ομοσπονδιακές εκλογές» και ότι «το διακύβευμα αφορά κυρίως τους κατοίκους της Έσσης», τα 4,4 εκατομμύρια ψηφοφόρων του κρατιδίου πρόκειται να προκαλέσουν έναν άνευ προηγουμένου πολιτικό σεισμό στη Γερμανία.
Στις σημερινές εκλογές το λιγότερο που προβλέπεται είναι ότι θα προκύψει είναι ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, μεταξύ CDU, Πρασίνων και Φιλελευθέρων (FDP) οι οποίοι θα είναι τα τρία πρώτα κόμματα.
Βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων, ο υποψήφιος του CDU και σημερινός κρατιδιακός Πρωθυπουργός Volker Bouffier και οι επικεφαλής των συνδυασμών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και των Πρασίνων έχουν σχεδόν ίσες πιθανότητες να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση.
Ωστόσο, το 28% που δίνουν οι δημοσκόποι στο κόμμα της Merkel  απέχει κατά πολύ από το 38,3% που συγκέντρωσε το 2013, όπως και το 20% του SPD από το 30,7% των προηγούμενων εκλογών.
Αντίθετα, οι Πράσινοι φαίνεται ότι θα διπλασιάσουν το ποσοστό τους, από το 11,1% με το οποίο μπήκαν στην τοπική κυβέρνηση, στο 20%, αν επαληθευτούν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Ειδικότερα, όπως δείχνουν τα ευρήματα δημοσκόπησης της Kυριακάτικης Bild, η οποία δημοσιεύεται σήμερα (28/10), ανήμερα των κρίσιμων εκλογών στο κρατίδιο της Έσσης, σε εθνικό επίπεδο συνεχίζεται η πτώση των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU), καθώς εάν διεξάγονταν σήμερα εκλογές μόλις το 24% των Γερμανών πολιτών θα τους ψήφιζε, δηλαδή 2% λιγότεροι, συγκριτικά με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εφημερίδας πριν από δύο εβδομάδες (26%), που σημαίνει ότι θα συγκέντρωναν σήμερα 6% λιγότερο σε σχέση με τις εκλογές του 2017.
Στην δεύτερη θέση οι Πράσινοι που συγκεντρώνουν ποσοστό 20% (+1% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της Bild), πλησιάζοντας έτσι τους συντηρητικούς, στην τρίτη θέση η ακροδεξιά "Εναλλακτική για την Γερμανία " (AfD) με 16% (+1%) και στην τέταρτη το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) με το (σταθερό) ποσοστό 15%.
Τέλος, Φιλελεύθεροι (FDP) και Αριστερά (Die Linke) παραμένουν σταθεροί με 10% αντίστοιχα.

Το Σάββατο 27/10 bankingnews έγραφε:

«Σε περίπτωση διάλυσης του μεγάλου συνασπισμού οδηγούμαστε αναπόφευκτα σε πρόωρες εκλογές», δήλωσε η γγ. των Χριστιανοδημοκρατών Annegret Kramp-Karrenbauer επιβεβαιώνοντας την ένταση που επικρατεί μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων στο Βερολίνο.
Κι αυτό γιατί στις αυριανές (28/10) εκλογές στο κρατίδιο της Εσσης αναμένεται τόσο το CDU της Merkel όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες ( ΣΠΔ) να βρεθούν αντιμέτωποι με νέα ήττα.
Μετά το ταπεινωτικό ποσοστό στις προ δύο εβδομάδων, βαυαρικές εκλογές οι Σοσιαλδημοκράτες αγωνιούν τώρα για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση την Κυριακή στο κρατίδιο της Έσσης, η οποία ενδέχεται να κρίνει και τη συμμετοχή τους στον «μεγάλο συνασπισμό» στο Βερολίνο.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι πάντως αποκαρδιωτικές καθώς το SPD, αναμένεται να βρεθεί μπροστα σε μια μεγάλη συρρίκνωση του ποσοστού του μέχρι και 10%.
Την ίδια ώρα η αριστερή πτέρυγα των Σοσιαλδημοκρατών ζητά ψηφοφορία της κομματικής βάσης για την παραμονή ή όχι στη συγκυβέρνηση με τους Συντηρητικούς της Merkel μετά τις εκλογές στην Έσση. Χθες ο αντιπρόεδρος του SPD Ralf Stegner δήλωσε ότι «δεν συμμετέχουμε με οποιοδήποτε τίμημα στον μεγάλο συνασπισμό και δεν θα παραμείνουμε με οποιοδήποτε τίμημα. Η σχετική απόφαση ωστόσο θα ληφθεί εν ευθέτω χρόνο και όχι τώρα».
Όμως και η γενική γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών Annegret Kramp-Karrenbauer, η οποία για πολλούς είναι η διάδοχος της Merkel στην προεδρία του CDU, προειδοποίησε για διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού και σε πρόωρες εκλογές.
«Για το λόγο αυτό δεν μπορεί κανείς να είναι απολύτως βέβαιος πόσο σταθερή θα παραμένει η κυβέρνηση, αλλά και ποιες δυναμικές ενδέχεται να αναπτυχθούν εντός των συγκυβερνώντων κομμάτων» είπε χαρακτηριστικά .
Αντιδρώντας στις δηλώσεις της γενικής γραμματέως ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Christian Lidner τόνισε στην εφημερίδα Die Welt ότι λόγω των απωλειών που προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις για τους κυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες στην Έσση η Karrenbauer, σπέρνει τον πανικό για να συσπειρώσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους».
Το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες θεωρείται πιθανό σε περίπτωση αποχώρησης του SPD από τη συγκυβέρνηση, αλλά λόγω της άρνησης της Merkel να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας. Παράλληλα εκτιμάται ότι οι δηλώσεις της γγ. του κόμματος συνιστούν έμμεση απάντηση στη δήλωση του προέδρου της Βουλής W. Schaeuble, ο οποίος τόνισε πρόσφατα ότι «η δημοκρατία στη Γερμανία είναι τόσο ισχυρή ώστε μπορεί να αντέξει ακόμα και μια κυβέρνηση μειοψηφίας».

Δημοσκόπηση: Πέφτει το CDU στο 26%, ανεβαίνουν οι Πράσινοι στο 21% - Τέταρτο κόμμα το SPD

Συνεχής είναι η φθορά των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στη Γερμανία, όπως επιβεβαιώνει νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Forsa σε ομοσπονδιακό επίπεδο, μία ημέρα πριν από τις κρίσιμες περιφερειακές εκλογές στο σημαντικό κρατίδιο της Έσσης.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, το άλλοτε κραταιό CDU της καγκελαρίου Merkel κατρακυλά στο 26% έχοντας απώλεια μίας μονάδας σε σχέση με προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας.
Στον αντίποδα, οι Πράσινοι επιβεβαιώνουν την ανοδική τους πορεία και ανήλθαν στη δεύτερη θέση με 21%.
Ακολουθεί με 14% η εθνικιστική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) και απώλεια μίας ποσοστιαίας μονάδας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, βάση της ίδιας δημοσκόπησης, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) βρίσκονται στην τέταρτη θέση με ποσοστό επίσης 14%.
Πρόκειται για ιστορικά χαμηλό ποσοστό για το ιστορικό SPD, που είναι το παλαιότερο κόμμα της Γερμανίας.
Ποσοστό 10% στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει η Αριστερά (Linke) ενώ ακολουθούν με 9% οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (FDP).
Η δημοσκόπηση της Forsa διεξήχθη από τις 22 έως τις 26 Οκτωβρίου 2018 σε δείγμα 2.509 ερωτηθέντων.



Ενισχύονται Πράσινοι και AfD - «Βουτιά» για CDU και SPD

Βάσει της δημοσκόπησης της FGW, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, η πτώση στα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή.
Το CDU προσγειώνεται στο 28% από 38% που ήταν στις προηγούμενες εκλογές, ενώ ανάλογα αρνητική πορεία εμφανίζει και το SPD με το ποσοστό του να κατρακυλά στο 20% από 31% στις προηγούμενες εκλογές.



Όπως ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση της Βαυαρίας, έτσι και στην Έσση, αναμένεται ότι οι πραγματικοί νικητές θα είναι τόσο το κόμμα των Πρασίνων όσο και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).
Οι μεν Πράσινοι βλέπουν τα ποσοστά τους να αυξάνονται στο 20% από 11% και το AfD αναμένεται ότι θα έχει δυναμικό παρόν με ποσοστό 12% έναντι 4% στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία.

Πιθανή πτώση για τη Merkel

Σε περίπτωση που τα παραπάνω ποσοστά επιβεβαιωθούν η θέση της Merkel θα είναι κάτι παραπάνω από δυσχερής, με δεδομένο ότι βρίσκεται αντιμέτωπη κα με ψηφοφορία των μελών του CDU για την προεδρία του κόμματος τον Δεκέμβριο 2018.
«Ποιος θα παίξει τον ρόλο του δολοφόνου της βασίλισσας;», είναι ένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικό πρωτοσέλιδο της Die Welt το οποίο αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση που επικρατεί.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται μη κατονομαζόμενα στελέχη του κόμματος, «μία απρόβλεπτη δυναμική μπορεί να πυροδοτηθεί (σε περίπτωση εκλογικής ήττας) και να κοστίσει στην Merkel τα πόστα της».

Ποιος θα διαδεχθεί την καγκελάριο;

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι σε περίπτωση που ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Έσσης Bouffier απολέσει την εξουσία την Κυριακή, ενισχύονται οι εσωκομματικοί επικριτές της καγκελαρίου που ζητούν αποχώρηση της Merkel από την προεδρία του κόμματος, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle.
Από την πλευρά της η καγκελάριος σε συνέντευξη στην Ραδιοφωνία της Έσσης απάντησε στο ερώτημα αν προετοιμάζει τη διαδοχή της: «Όλες οι προσπάθειες των ηγετών του παρόντος ή του παρελθόντος να ορίσουν τη διαδοχή τους οδήγησαν σε αποτυχία.
Και ορθώς, κατά τη γνώμη μου».
Στο Βερολίνο εκτιμάται πάντως ότι η Merkel θα προτιμούσε να την διαδεχθεί στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών η γγ. Annegret Kramp-Karrenbauer.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης