Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Προεδρικές εκλογές στη Γεωργία - Φαβορί η 66χρονη Zurabishvili

Reuters: Προεδρικές εκλογές στη Γεωργία - Φαβορί η 66χρονη Zurabishvili
Βασικός αντίπαλός της, είναι ο 60χρονος Grigol Vashazde, τον οποίο στηρίζουν 11 κόμματα της αντιπολίτευσης
Οι Γεωργιανοί έχουν αρχίσει ήδη να ψηφίζουν για πρόεδρο την Κυριακή 28/10 στις εκλογές, με την 66χρονη υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος Salome Zurabishvili να φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα καταλάβει το ανώτατο αξίωμα, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η Salome γεννήθηκε από Γεωργιανούς γονείς στη Γαλλία.
Αρχικά ήταν πρέσβειρα της Γαλλίας στη Γεωργία, πριν αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, πόστο που κατείχε από το 2008 ως το 2012, ενώο βασικός της αντίπαλός της είναι ο 60χρονος Grigol Vashazde, τον οποίο στηρίζουν 11 κόμματα της αντιπολίτευσης.
Το Κόμμα που εκπροσωπεί η Salome, θεωρεί ότι η υποψήφιά του μπορεί να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο εξασφαλίζοντας ένα ποσοστό άνω του 50%.
Σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, όμως, θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος για να αναδειχτεί ο νέος πρόεδρος της Γεωργίας.
Οι σημερινές (28/10) εκλογές θα είναι οι τελευταίες στη Γεωργία, που ο πρόεδρος θα εκλεγεί απευθείας από τον λαό, καθώς από τις επόμενες θα εκλέγεται από τους 300 βουλευτές και περιφερειακούς αξιωματούχους.
 H Salome που μπήκε στην πολιτική ζωή της χώρας, όταν της χορηγήθηκε η υπηκοότητα από τον πρώην πρόεδρο Mikheil Saakashvili, έχει επικριθεί για το γεγονός ότι κατηγόρησε τη Γεωργία για τον πόλεμο με τη Ρωσία το 2008, για τις ξενοφοβικές της απόψεις, αλλά και για το ότι μιλάει τη γεωργιανή γλώσσα με μία ιδιαίτερη προφορά.
Σε κάθε περίπτωση ο ρόλος του προέδρου έχει υποβαθμιστεί στη Γεωργία, όπου οι περισσότερες εξουσίες έχουν περιέλθει στο γραφείο του πρωθυπουργού.
Αλλά το αξίωμα παραμένει σημαντικό για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, με τη Γεωργία να στρέφεται όλο και περισσότερο προς τη Δύση και να έχει μία φοβία για τη Ρωσία.
Όταν η Salome έφυγε μετά από έναν χρόνο από το υπουργείο Εξωτερικών, ίδρυσε δικό της κόμμα, το οποίο επίσης δεν μακροημέρευσε και η ίδια επέστρεψε στη Γαλλία.
Επέστρεψε στη Γεωργία το 2016 και εκλέχθηκε βουλευτής με το Κόμμα του Ονείρου, που ανήκει στον πιο πλούσιο άνθρωπο της χώρας, τον Bidzina Ivanishvili.
Η Γεωργία των 3,7 εκ. κατοίκων φιλοδοξεί να ενταχθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
Αγωγοί που περνούν από την επικράτειά της μεταφέρουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο από την Κασπία Θάλασσα στην Ευρώπη.
Τρίτο φαβορί για τις σημερινές εκλογές είναι ο πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου David Bakradge, ενώ την προεδρία θα διεκδικήσουν ακόμα 22 υποωήφιοι που υπολείπονται, βέβαια, σημαντικά από τους τρεις πρώτους με βάση τις δημοσκοπήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης