Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βραζιλία: Σήμερα ο β΄γύρος των προεδρικών εκλογών - Έτοιμος να κερδίσει ο Bolsonaro

Βραζιλία: Σήμερα ο β΄γύρος των προεδρικών εκλογών - Έτοιμος να κερδίσει ο  Bolsonaro
Στις κάλπες σήμερα οι πολίτες της Βραζιλίας για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών
Οι Βραζιλιάνοι έχουν ταλαιπωρηθεί με τη διαφθορά των πολιτικών και την αύξηση της εγκληματικότητας και αναμένεται να ψηφίσουν την Κυριακή 28/10 για πρόεδρο τον πρώην αξιωματικό του στρατού Jair Bolsonaro, σε μία άνευ προηγουμένου στροφή προς τα δεξιά, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η άνοδος του Bolsonaro οφείλεται στην απόρριψη από τον κόσμο του αριστερού κόμματος των Εργατικών που κυβέρνησε τη Βραζιλία τα 13 από τα 15 τελευταία χρόνια και έπεσε πριν από μία διετία εν μέσω της χειρότερης ύφεσης για τη χώρα και ενός μεγάλου σκανδάλου δωροδοκίας.
Ο αριστερός αντίπαλός του Fernando Haddad αντικατέστησε τον φυλακισμένο πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Lula da Silva και ήρθε δεύτερος πίσω από τον Bolsonaro στον πρώτο γύρο των εκλογών.
Η τελευταία, ωστόσο, δημοσκόπηση έδειξε ότι ο Haddad κερδίζει το μομέντουμ και έχει αυξήσει την αισιοδοξία των υποστηρικτών του ότι μπορεί ακόμα και να κερδίσει τις εκλογές.
Ο Ηaddad μείωσε το προβάδισμα του Bolsonaro στις 8 από τις 12 ποσοστιαίες μονάδες (54% -46%), αν και μία άλλη δημοσκόπηση δείχνει ότι τους χωρίζουν 10 μονάδες (55%-45%).
Ο Haddad δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη του κεντροαριστερού υποψήφιου Ciro Gomes που θα του έδινε μεγάλη ώθηση στις φτωχές περιοχές της χώρας.
Αλλά ο πρώην γενικός εισαγγελέας της Βραζιλίας Rodrigo Janot, που είχε αναλάβει πολλές υποθέσεις διαφθοράς, δήλωσε ότι θα ψηφίσει τον Haddad.
To ίδιο και ο δικαστής Joaqim Barbosa, κάτι που αποτέλεσε ένα μικρό πλήγμα για τον Bolsonaro.
Aρκετοί Βραζιλιάνοι επίσης ανησυχούν ότι με πρόεδρο τον Bolsonaro, που έχει ταχθεί υπέρ της δικτατορίας του 1964-85 στη Βραζιλία, όταν βασανίστηκαν πολλοί αριστεροί, θα υπάρξει κίνδυνος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες, αλλά και την ελευθερία λόγου.
Ο 63χρονος έχει δεσμευτεί να μειώσει την εγκληματικότητα στη Βραζιλία, χαλαρώνοντας μεταξύ άλλων και τον νόμο για την οπλοκατοχή.
"Δεν είναι απλά μία εκλογική αναμέτρηση, είναι μία επιλογή αν θα πάμε δεξιά ή, αριστερά, η οποία όλοι ξέρουμε τι έκανε τα τελευταία 13 χρόνια στη χώρα" ανέφερε ο ίδιος στην τελευταία ομιλία του.
Οι πιο πολωμένες εκλογές στη Βραζιλία μετά το μαχαίρωμα του Bolsonaro, που παραλίγο να χάσει τη ζωή του, έχουν προκαλέσει αναταραχή στις αγορές, αν και το βραζιλιάνικο νόμισμα το ρεάλ καταγράφει κέρδη 9,7% έναντι του δολαρίου τον τελευταίο μήνα, χάρη στην προοπτική να νικήσει ο ακροδεξιός υποψήφιος.
Οι περιβαλλοντολόγοι ανησυχούν, ωστόσο, ότι μία νίκη του Bolsonaro θα έχει επιπτώσεις όσον αφορά την αποψίλωση του Αμαζονίου, καθώς ο ίδιος έχει πει ότι θέλει να ακολουθήσει το παράδειγμα του Trump και να αποσύρει τη Βραζιλία από τη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.
Οι επικριτές του φοβούνται ότι θα επιτρέψει σε Ινδούς επιχειρηματίες να διεισδύσουν στο δάσος του Αμαζονίου για να κάνουν εμπορικές καλλιέργειες.
Ο ίδιος υποστηρίζει, ωστόσο, ότι δεν θα τους επιτρέψει να επεκταθούν ούτε ένα εκατοστό μέσα στο δάσος, ενώ είπε και ότι θα δώσει ανταλλάγματα στις ντόπιες φυλές του Αμαζονίου σε αντιστάθμισμα για τις εξορύξεις που θα γίνουν στις περιοχές τους, όπου θα κατασκευαστούν υδροηλεκτρικοί σταθμοί.
Κάποιοι από τους ντόπιους χαιρέτισαν αυτή την εξέλιξη, αλλά ανθρωπολόγοι και περιβαλλοντολόγοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους, διότι βλέπουν αυτές τις φυλές ως τους τελευταίους φρουρούς για τα δάση του Αμαζονίου.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης