Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Νέα εποχή στις Γερμανοτουρκικές σχέσεις - Η Merkel αναβαθμίζει τον ρόλο Erdogan στο Συριακό

Deutsche Welle: Νέα εποχή στις Γερμανοτουρκικές σχέσεις - Η Merkel αναβαθμίζει τον ρόλο Erdogan στο Συριακό
Ενας από τους σκοπούς της νέας συνεργασίας Γερμανίας - Τουρκίας είναι να ενθαρρύνει γερμανικές εταρείες να δραστηριοποιηθούν στην Τουρκία
Σε νέα εποχή φαίνεται ότι εισέρχονται οι σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας μετά την ένταση των προηγούμενων μηνών που έφτασε τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών στα άκρα.
Η επίσκεψη του γερμανού υπουργού Οικονομίας Peter Altmeier στην Τουρκία, που ολοκληρώθηκε χθες (26/10) αλλά και της καγκελαρίου Merkel σήμερα (27/10) στη διάσκεψη για τη Συρία εντάσσεται στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών.
Μάλιστα η Merkel αναβαθμίζει την παρουσία Erdogan καθιστώντας τον σημαντικό παράγοντα στο Συριακό ζήτημα.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η σύσταση της Κοινής Οικονομικής και Εμπορικής Επιτροπής (JETCO) είναι το μόνο απτό αποτέλεσμα της διήμερης επίσκεψης του γερμανού υπουργού Οικονομίας στην Τουρκία.
Σκοπός της νέας επιτροπής είναι να ενθαρρύνει την γερμανική οικονομία να δραστηριοποιηθεί στην Τουρκία.
Ένας από τους τομείς που ενδιαφέρουν το Βερολίνο και την Άγκυρα να συμπράξουν είναι αυτός της ενέργειας.
«Στο επίκεντρο βρίσκονται η ανάπτυξη της αποδοτικότητας και της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όπως και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών», τόνισε ο Altemeier.
Ανεξάρτητα όμως από τις επιθυμίες των κυβερνήσεων, γεγονός είναι ότι το ενδιαφέρον της γερμανικής οικονομίας να επενδύσει στην Τουρκία έχει μειωθεί αισθητά.
Γερμανικές επιχειρήσεις που βρίσκονται ήδη στη χώρα παραπονιούνται μεταξύ άλλων για υπερβολικά γραφειοκρατικά εμπόδια που οδηγούν σε χρονοβόρες διαδικασίες και προκαλούν μεγάλο κόστος.
Απώτερος στόχος η σταθεροποίηση της Τουρκίας
Σύμφωνα με γερμανούς αναλυτές, η επίσκεψη Altemeier στην Τουρκία εντάσσεται στις προσπάθειες που καταβάλλει το Βερολίνο για σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης στη χώρα.
Η Τουρκία θεωρείται ένα από τα τελευταία κράτη της Εγγύς Ανατολής όπου επικρατεί πολιτική σταθερότητα.
Αποφασιστικός παράγοντας αυτής της σταθερότητας είναι ο τούρκος πρόεδρος Erdogan.
Για αυτό τον λόγο η καγκελάριος Merkel, που αν και γνωρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο αναβαθμίζει τον Erdogan, συμμετέχει σήμερα στη συνάντηση κορυφής στην Κωνσταντινούπολη για το μέλλον της Συρίας μαζί με τους προέδρους της Ρωσίας και της Γαλλίας.
Το Βερολίνο έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι θέματα δημοκρατίας, όπως οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι περιορισμοί της ελευθερίας του Τύπου, δεν πρόκειται να λυθούν άμεσα αλλά μακροπρόθεσμα.
Ενδεικτική ήταν η απάντηση Altemeier όταν ρωτήθηκε στην Άγκυρα για τον γερμανό υπήκοο που καταδικάστηκε χθες στην Τουρκία σε πάνω από έξι χρόνια κάθειρξης για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.
Όπως δήλωσε, η γερμανική κυβέρνηση «θα εξετάσει πολύ προσεκτικά» την απόφαση του δικαστηρίου.
Πριν από λίγους μήνες η κράτηση γερμανών υπηκόων σε τουρκικές φυλακές για πολιτικούς λόγους αποτελούσε βασικό εμπόδιο στις σχέσεις με την Άγκυρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης