Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δημοσκόπηση Marc: Αυτοδυναμία της ΝΔ με 160 έδρες και 31,2% και πέντε κόμματα στη Βουλή

Δημοσκόπηση Marc: Αυτοδυναμία της ΝΔ με 160 έδρες και 31,2% και πέντε κόμματα στη Βουλή
Η ΝΔ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 28,5% έναντι 18,3% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τρίτο με 6,5% είναι το Κίνημα Αλλαγής.
Αυτοδυναμία για τη ΝΔ με 160 έδρες δείχνει νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Μarc για το «Πρώτο Θέμα», η οποία αποτυπώνει άνοιγμα της διαφοράς που χωρίζει τον Κ. Μητσοτάκη από τον Α. Τσίπρα, αλλά και εκτίναξη των ποσοστών της παράστασης νίκης υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης (74,3% ΝΔ έναντι 16,9% του ΣΥΡΙΖΑ).
Η δημοσκόπηση δείχνει προβάδισμα της τάξης του 10,2% της ΝΔ, που με αναγωγή επί των έγκυρων και αναλογική κατανομή της αδιευκρίνιστης ψήφου αυξάνεται στο 13,1%.
Ειδικότερα, στο ερώτημα «εάν είχαμε την Κυριακή βουλευτικές εκλογές, ποιο κόμμα είναι πιο πιθανό να ψηφίζατε;», η ΝΔ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 28,5% έναντι 18,3% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τρίτο με 6,5% είναι το Κίνημα Αλλαγής.   
Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 5,9%, το ΚΚΕ με 5,7%, η Ένωση Κεντρώων με 2,2%, το Ποτάμι με 1,8%, Ελληνική Λύση με 1,7%, ΑΝΕΛ με 1,2% , ΛΑ.Ε με 1,2%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1%, ενώ άλλα κόμμα ψηφίζει το 3,4%.
Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων η Νέα Δημοκρατία «φλερτάρει» με την αυτοδυναμία , συγκεντρώνοντας 31,2% έναντι 20% που συγκεντρώνει  ο ΣΥΡΙΖΑ, με το Κίνημα Αλλαγή να είναι τρίτο με 7,1%, τη Χρυσή Αυγή να συγκεντρώνει ποσοστό 6,5%, του ΚΚΕ 6,2%, η Ένωση Κεντρώων 2,4%, το Ποτάμι 2%, Ελληνική Λύση 1,9%, ΑΝΕΛ 1,3%, Λαϊκή Ενότητα  1,3%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, εάν  γίνονταν σήμερα εκλογές η Βουλή θα ήταν πεντακομματική και σύμφωνα με τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα κόμματα, η ΝΔ θα διέθετε 160 βουλευτές.

Αναλυτικά, ως προς τη σύνθεση της επόμενης Βουλής, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η ΝΔ ως πρώτο κόμμα μπορεί να εκλέξει 160 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 71, το ΚΙΝΑΛ θα εκπροσωπείται από 25 βουλευτές και η Χρυσή Αυγή με 22 βουλευτές όπως και το ΚΚΕ.
Στην ερώτηση «μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό;», ποσοστό 39,2% δείχνει προτίμηση στον Κ. Μητσοτάκη και το 25,4% στον πρωθυπουργό.
Ακόμη, στην ερώτηση «σε περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ φύγουν από την κυβέρνηση τι θα θέλατε να γίνει» το 72,2% των ερωτηθέντων ζητά την άμεση προκήρυξη εκλογών, το 17,1% να σχηματιστεί νέα κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ με ανεξάρτητους βουλευτές και βουλευτές άλλων κομμάτων, το 6,1% να συνεχίσουν οι ΑΝΕΛ να στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση μειοψηφίας, ενώ το 4,6% των ερωτηθέντων δεν απαντά.
Οι ερωτηθέντες απαντώντας στο εάν η παραμονή Καμμένου στην κυβέρνηση ωφελεί, βλάπτει ή δεν επηρεάζει την εικόνα της κυβέρνησης και τον πρωθυπουργό, υποστηρίζουν με ποσοστό 59,7%  ότι βλάπτει, το 25,8% θεωρεί ότι δεν επηρεάζει ιδιαίτερα, το 9,4% πως ωφελεί και το 5,1% δεν απαντά.
Περαιτέρω, το 24,5% των ερωτηθέντων πιστεύει πως δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, το 47,9% εκτιμά ότι η σημερινή κυβέρνηση θα συμφωνήσει να μειωθούν αργότερα (μετά τις εκλογές) και το 22,8% εκτιμά ότι θα μειωθούν.
Στο ερώτημα εάν πιστεύουν ότι η ελληνική Βουλή θα πρέπει να επικυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, ποσοστό 64,5% απαντά αρνητικά, το 27,4% θετικά και το 8,1% δεν απαντά.
Τέλος, σε ότι αφορά την πορεία της οικονομίας το 42,9%  των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η κατάσταση στην αγορά και η οικονομία της χώρας τους επόμενους μήνες μάλλον θα εξελιχθούν προς το χειρότερο, το 36,2% δεν βλέπει καμία βελτίωση, ενώ αισιοδοξία για καλύτερη προοπτική εκφράζει ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (34,7%) και ένας τους πέντε (20,2%) από το σύνολο του δείγματος της έρευνας.
Πάντως, το 36,6% των πολιτών δηλώνει αδυναμία πληρωμής των φορολογικών του υποχρεώσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης