Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής Merkel, Macron, Putin και Erdogan: Συμφωνία για την ανάγκη πολιτικής λύσης στη Συρία

Σύνοδος Κορυφής Merkel, Macron, Putin και Erdogan: Συμφωνία για την ανάγκη πολιτικής λύσης στη Συρία
Οι τέσσερις ηγέτες κατέληξαν στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος
(upd2) Κοινό βηματισμό για το συριακό ζήτημα κατάφεραν να βρουν οι τέσσερις ηγέτες, που συναντήθηκαν σήμερα (27/10/2018) στην Κωνσταντινούπολη και ανέλαβαν τη δέσμευση για μία μόνιμη ειρηνική λύση στην πολύπαθη χώρα με την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, που θεωρείται διπλωματική επιτυχία. 
Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Τουρκίας προσπάθησαν να ανταποκριθούν στο αίτημα για ειρήνευση και όπως δήλωσε μετά το πέρας της Συνόδου η Angela Merkel, ανέλαβαν τη δέσμευση για την επίτευξη μίας βιώσιμης και μόνιμης κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή του Idlib.
Όπως πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος, παρά τις διαφορές τους κατάφεραν να καταλήξουν στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος για την ειρήνευση και τη σταθερότητα στην περιοχή.   
Το κοινό ανακοινωθέν εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεση των τεσσάρων ηγετών στη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.
Ο Τούρκος πρόεδρος και οικοδεσπότης της συνόδου, Recep Tayyip Erdogan από την πλευρά του κάλεσε την ΕΕ να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις, που έχει αναλάβει για τους Σύρους πρόσφυγες ενώ αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο ρόλο του Ιράν στην περιοχή.
Οι τέσσερις ηγέτες υπερτόνισαν την αναγκαιότητα εντατικοποίησης των προσπαθειών για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία, κάτι που αποτυπώνεται και στο κοινό ανακοινωθέν.    
Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, αν και συμφώνησε στην ανάγκη της πολιτικής λύσης άσκησε κριτική στο καθεστώς Assad για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του.
Ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, κατέστησε σαφές, πως η Μόσχα θα συνεχίσει να βοηθά το συριακό καθεστώς, στην περίπτωση προκλήσεων ειδικά στην περιοχή Idlib.
 Merkel, Macron, Putin, Erdogan και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Συριακό Staffan de Mistura, συναντήθηκαν σε μια προσπάθεια να υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα της Συρίας μετά από 8 χρόνια σκληρού εμφυλίου.
Στην ατζέντα των συνομιλιών τους θα τεθεί και η συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας για τη Συρία που επεγράφη στις 17 Σεπτεμβρίου ώστε να εγκατασταθεί μια αποστρατικοποιημένη ζώνη στην περιοχή του Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία, η οποία ελέγχεται από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες.
Τη θέση αυτή στηρίζει και η Γερμανία η οποία πηγαίνει στο τραπέζι των συνομιλιών με αυτή την απαίτηση.



Συνάντηση Putin - Erdogan

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Putin συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο ομόλογό τους Tayyip Ertdogan πριν από την διεξαγωγή της τετραμερούς διάσκεψης για την Συρία.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik ο Ρώσος πρόεδρος έφτασε στην Κωνσταντινούπολη νωρίτερα σήμερα (27/10) , ενώ η διάσκεψη μεταξύ των τεσσάρων ηγετών αναμένεται να αρχίσει, αφού προηγηθούν διμερείς συναντήσεις.
Πρόκειται για την πρώτη διάσκεψη που θα διεξαχθεί για την Συρία, με τετραμερή σύνθεση (Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία, Τουρκία) και αναμένεται να ξεκινήσει στις 16:00 το απόγευμα.
Στόχος της διάσκεψης είναι η παγίωση της εκεχειρίας στην επαρχία Ιντλίμπ ενώ στο μικροσκόπιό της συνάντηση των 4 ηγετών θα μπουν οι τελευταίες εξελίξεις στην εν λόγω ανταρτοκρατούμενη συριακή επαρχία  και η πολιτική διαδικασία για την επίλυση της σύγκρουσης.
Η συνάντηση κρίνεται σημαντική καθώς Τουρκία και  Ρωσία μαζί και με το Ιράν επέτρεψαν μια σχετική σιγή των όπλων υπέρ της λεγόμενης διαδικασίας της Αστάνα, ενώ Γαλλία και Γερμανία ανήκουν στην άλλη " ομάδα" για τη Συρία που απαρτίζεται και από άλλες πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ.

Putin και Macron συμφώνησαν για λύση στη Συρία

Ο Ρώσος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Γάλλο ομόλογό του Em. Macron, πριν από την συνάντηση των 4 ηγετών, κατά την οποία συμφώνησαν για την ανάγκη επιτάχυνσης των κοινών προσπαθειών υλοποίησης της πολιτικής διαδικασίας στην Συρία, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
"Το σημείο ενδιαφέροντος της τετραμερούς διάσκεψης Ρωσίας-Τουρκίας-Γαλλίας-Γερμανίας που αρχίζει σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, εντοπίζεται σε έναν διακανονισμό για την Συρία. Επίσης, συζητήθηκαν μία σειρά θεμάτων της ατζέντας που θα τεθούν στην διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης. Οι δύο πλευρές τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης των κοινών προσπαθειών για την εξέλιξη της πολιτικής διαδικασίας στην Συρία, συμπεριλαμβανομένων και των ζητημάτων για την συγκρότηση και στελέχωση μιας Συνταγματικής Επιτροπής,” ανέφερε η ανακοίνωση.

Αναζητείται πολιτική λύση για τη Συρία

Bασικός στόχος της συνόδου κορυφής, όπως δήλωσε χθες (26/10) ο εκπρόσωπος του Erdogan, İbrahim Kalın, είναι «να εξεταστούν οι νέες φόρμουλες που μπορούν να βρεθούν προκειμένου να δοθεί μια πολιτική λύση», στην περίπλοκη αυτή σύγκρουση που έχει προκαλέσει πάνω από 360.000 θανάτους από το 2011.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ της καγκελαρίου και των προέδρων της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Τουρκίας, όπως είχε δηλώσει η εκπρόσωπος της Merkel προ ημερών,  θα είναι η κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ, αλλά και η στήριξη στην εφαρμογή της συμφωνίας του Σότσι μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας.
Η Γαλλία, όπως επεσήμανε πηγή από τη γαλλική προεδρία πρόσφατα, "σκοπεύει να επικεντρωθεί κυρίως στη διατήρηση της εκεχειρίας στην επαρχία Ιντλίμπ προκειμένου να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή και ένα νέο μαζικό κύμα προσφύγων, αλλά και στην αποτελεσματική έναρξη μια πολιτικής διαδικασίας στην οποία θα συμμετέχουν όλοι".
Ως μια τις βασικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι συνομιλητές σήμερα είναι ο σχηματισμός υπό την αιγίδα του ΟΗΕ μιας Συνταγματικής Συνέλευσης που θα επιφορτιστεί με την επεξεργασία ενός νέου Συντάγματος, λόγω του αποκλεισμού της από τις συριακές αρχές.
Άλλωστε, τη λύπη του για την παράλυση του σχεδίου του ΟΗΕ, εξέφρασε ο  απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Staffan de Mistura, την Παρασκευή (26/10, μετά τις άκαρπες συζητήσεις που είχε στη Δαμασκό αυτήν την εβδομάδα.
Πάντως, ο Staffan de Mistura θα είναι παρών σήμερα στην σύνοδο κορυφής στην Κωνσταντινούπολη.
Σημειώνεται ότι οι πρωτοβουλίες Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν έχουν σε μεγάλο βαθμό επισκιάσει τις προσπάθειες των Δυτικών και του ΟΗΕ για την πολιτική μετάβαση.
Επιπλέον, στο επίκεντρο της συνόδου θα βρεθεί και η κατάπαυση του πυρός στην ανταρτική επαρχία Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία, την οποία διαπραγματεύτηκαν τον περασμένο μήνα ο Erdogan και ο Putin.
Ο Erdogan, συνδεόμενος με τη Γαλλία και τη Γερμανία που συμμερίζονται τις θέσεις του όσον αφορά την κυβέρνηση της Συρίας, «ενισχύει το 'βάρος' του στις διαπραγματεύσεις με τον Putin και αλλάζει τον συσχετισμό δυνάμεων προς όφελός του», υπογραμμίζει η Jana Jabbour, ειδική σε θέματα Τουρκίας, ενώ του δίνει την ευκαιρία «να προσπαθήσει να εξομαλύνει τις σχέσεις του με την Ευρώπη», που είναι τεταμένες από το 2016, και δείχνει ότι μπορεί να είναι «ένας καλός εταίρος των Δυτικών».
Σημειώνεται ότι η συμφωνία αυτή μεταξύ της Μόσχας, που είναι σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης, και της Άγκυρας, υποστηρίκτρια των ανταρτών, προβλέπει πρωτίστως τη δημιουργία μιας «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης»  15 ως 20 χιλιομέτρων για να χωρίζει τα εδάφη στην Ιντλίμπ που ελέγχουν οι αντάρτες από τις περιοχές που τελούν υπό κυβερνητικό έλεγχο.
Πάντως, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, η Γαλλία «θέλει να θεσπιστεί η παράταση της κατάπαυσης του πυρός στην Ιντλίμπ και να υπάρξουν εγγυήσεις για την πρόσβαση των ανθρωπιστικών αυτοκινητοπομπών», ενώ το  Κρεμλίνο κάνει λόγο για διαφορετικές προσεγγίσεις και σύμφωνα με όσα δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου D. Peskov «χονδρικά όλος ο κόσμος εύχεται όπως είναι φυσικό να υπάρξει μια πολιτική ρύθμιση για τη Συρία», αν και «διαφορές όσον αφορά τα μέσα και την τακτική μπορεί να υπάρχουν.
Ακριβώς για να θιγούν τα θέματα αυτά και να εναρμονιστούν οι θέσεις» διεξάγεται αυτή η σύνοδος κορυφής.
Σημειώνεται ότι ενώ μετρούσε αντίστροφα ο χρόνος για τη σύνοδο, πολλές αψιμαχίες σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, 7 άμαχοι σκοτώθηκαν την Παρασκευή 26/10 από βομβαρδισμούς των κυβερνητικών δυνάμεων στην Ιντλίμπ.

Συνάντηση Cavusoglu – Lavrov πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για τη Συρία στην Κωνσταντινούπολη

Συνάντηση είχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, με τον Ρώσο ομόλογό του Sergei Lavrov, πριν από την πραγματοποίηση της τετραμερούς Συνόδου Κορυφής για τη Συρία σήμερα 27/10 στην Κωνσταντινούπολη, όπως μετέδωσε με το CNN Turk.
Ωστόσο, δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες για την εν λόγω συνάντηση.
Στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντηθούν αργότερα το Σάββατο 27/10, ο Ρώσος πρόεδρος, V. Putin, , η Γερμανίδα καγκελάριος A. Merkel,  ο πρόεδρος της Γαλλίας E. Macron  και ο Τούρκος πρόεδρος R.T. Erdogan πρόκειται να αναμένεται να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας και να εξετάσουν και την πορεία της πολιτικής διαδικασίας για την επίλυση της αιματηρής πολεμικής διαμάχης.

Τρεις παραβιάσεις της εκεχειρίας στη Συρία το τελευταίο 24ωρο

Τρεις παραβιάσεις της εκεχειρίας στη Συρία μέσα στο τελευταίο 24ωρο κατέγραψε η ρωσική πλευρά που λαμβάνει μέρος στην διμερή επιτροπή με την Τουρκία για την υλοποίηση της εκεχειρίας, σύμφωνα με την αναφορά του Ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
«Μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, η ρωσική πλευρά στην Επιτροπή Ρωσίας-Τουρκίας για τις παραβιάσεις της Κοινής Συμφωνίας, κατέγραψε τρεις περιπτώσεις στις οποίες έπεσαν πυροβολισμοί στις επαρχίες, Χαλέπι (1) και Χάμα (2)»,  σύμφωνα με την ημερήσια αναφορά του Κέντρου για την Συμφιλίωση στην Συρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης