Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φίλης: Με την προφυλάκιση Παπαντωνίου αποδιοργανώνεται το αφήγημα της Ισχυρής Ελλάδας του Σημίτη

Φίλης: Με την προφυλάκιση Παπαντωνίου αποδιοργανώνεται το αφήγημα της Ισχυρής Ελλάδας του Σημίτη
Να υπάρξουν επιτροπές για όλα τα μυστικά κονδύλια στα υπουργεία – Όχι μεσοβέζικες λύσεις στην αναθεώρηση του Συντάγματος είπε ο κ.Φίλης
Την θέση ότι το αφήγημα της Ισχυρής Ελλάδα που είχε φτιάξει η εκσυγχρονιστική πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ υπό τον Σημίτη αποδιοργανώνεται με την προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου διατύπωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλης, ο οποίος ζήτησε να υπάρξουν επιτροπές για τη διερεύνηση των μυστικών κονδυλίων σε όλα τα υπουργεία.
«Ο Σημίτης δεν είναι εύκολο να εξηγήσει στον ελληνικό λαό πώς δύο κορυφαίοι υπουργοί του, επί της Άμυνας (Τσοχατζόπουλος και Παπαντωνίου) πιάστηκαν και παραπέμφθηκαν για μεγάλες υποθέσεις, μίζες, κτλ., στα εξοπλιστικά.
Δεν μπορεί να υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε τίποτε.
Δεν γνώριζε;
Εντάξει, αλλά η ευθύνη υπάρχει.
Αυτή η κατάσταση είναι προφανές ότι αποδιοργανώνει ακόμη περισσότερο το αφήγημα της "ισχυρής Ελλάδας" που είχε φτιάξει η εκσυγχρονιστική πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ υπό τον Σημίτη.
Αποδιοργανώνει επίσης και άλλα πρότυπα, όπως το ότι ήταν απαραίτητοι οι εξοπλισμοί για την εθνική άμυνα και την πατρίδα ...
Πρέπει να ξέρουμε ότι οι εξοπλισμοί πρέπει να συμβαδίζουν και με διαφάνεια και με την δυνατότητα της χώρας, αλλιώς βουλιάζουμε όλοι μαζί» είπε μιλώντας στο Κόκκινο ο κ.Φίλης.
Ερωτηθείς για την αντιπαράθεση Κοτζιά – Καμμένου για τα περί μυστικών κονδυλίων, ο κ.Φίλης είπε ότι διαχρονικά υπάρχει ζήτημα αυθαιρεσίας με το εν λόγω θέμα.
«Περίπου οκτώ υπουργεία έχουν μυστικά κονδύλια, δεν είναι δυνατόν να μην είναι σε γνώση Επιτροπής στη Βουλή (έχει συγκροτηθεί για το υπουργείο Εξωτερικών, πρέπει να συγκροτηθεί για όλα τα υπουργεία).
Πρέπει η Επιτροπή να ελέγχει κάτι περισσότερο από κωδικούς, να είναι διαβαθμισμένη καθώς τα μυστικά κονδύλια είναι μία ιστορία όχι μόνο φαυλότητας αλλά και επικίνδυνων πολιτικών παιχνιδιών, μπορεί και εις βάρος της Δημοκρατίας.
Μία κυβέρνηση της Αριστεράς είναι η μόνη που μπορεί να διασφαλίσει με θεσμικό τρόπο τον έλεγχο των μυστικών κονδυλίων και όχι μόνο στο ΥΠΕΞ» τόνισε ο κ.Φίλης, αναφέροντας πως δεν υπάρχει ζήτημα κυβερνητικής και πολιτική σταθερότητας.
Όσον αφορά την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, ο κ.Φίλης ζήτησε να μην υπάρξουν μεσοβέζικες λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα, όπως για παράδειγμα στις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας.
«Πρέπει να είμαστε τολμηροί.
Δεν μπορεί να δημιουργείται δεύτερο συμβολικό θεμέλιο δίπλα στη λαϊκή κυριαρχία» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας πως άλλα μείζονα θέματα που θα εξετάσει η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι η ευθύνη των υπουργών, η ασυλία των βουλευτών, η θητεία τους και η πολύ περιορισμένη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του ΠτΔ.
Επιπλέον, είπε ότι υπάρχουν θέματα κοινωνικού χαρακτήρα, όπως το δικαίωμα των πολιτών στην ενέργεια, στην ύδρευση, στα κοινά αγαθά, και η υποχρέωση του κράτους να διασφαλίζει τα δίκτυα μέσα από τα οποία παρέχονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης