Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεκέμβριο 2018 ή Φεβρουάριο 2019 η αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας

Δεκέμβριο 2018 ή Φεβρουάριο 2019 η αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας
Πλησιάζει η πρώτη μετά από χρόνια αύξηση των επιτοκίων από τη Riksbank 
Η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας (Riksbank) επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να αυξήσει τα επιτόκια είτε αυτό το Δεκέμβριο είτε το Φεβρουάριο του 2019, αφήνοντας, ωστόσο, να εννοηθεί ότι δεν θα βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκια σε θετικό έδαφος.
«Εάν η οικονομία αναπτυχθεί με έναν τρόπο που συνεχίζει να υποστηρίζει τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, σύντομα θα είναι σκόπιμο να ξεκινήσει να αυξάνει το επιτόκιο repo με αργό ρυθμό», ανέφερε η Riksbank, αφού ανακοίνωσε ότι διατήρησε το επιτόκιο (repo) στο -0,5%, όπου βρίσκεται από το Φεβρουάριο του 2016.
Τόνισε ακόμη ότι οι προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες «από τη συνεδρίασή πολιτικής του Σεπτεμβρίου».
Η Riksbank έχει διατηρήσει το επιτόκιο repo σε χαμηλό επίπεδο παρά την έκρηξη της σουηδικής οικονομίας, μια ανάκαμψη του πληθωρισμού και τις προειδοποιήσεις των οικονομολόγων ότι μια φιλοκυκλική πολιτική περιορίζει την ευελιξία της σε μια πιθανή κάμψη.
Ο πληθωρισμός της σουηδικής οικονομίας έχει αναρριχηθεί, πλέον, κοντά στον στόχο του 2%, με ώθηση από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και την ασθενέστερη τοπική κορώνα, γεγονός που καθιστά τις σουηδικές εισαγωγές ακριβότερες.
Βέβαια, ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις τιμές ενέργειας και τροφίμων, εμφανίζεται πιο αναιμικός.
Το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων συνεχίζεται, επί του παρόντος.
Όπως ανέφερε εκ νέου η Riksbank, η οικονομική δραστηριότητα στη Σουηδία εξακολουθεί να είναι ισχυρή.
Στη συνεδρίαση του Ιουλίου 2018, υπενθυμίζεται, η τράπεζα αναγνώρισε τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα που πηγάζουν από την αγορά κατοικιών.

Διαβάστε: Σουηδία, η αναπάντεχα μεγάλη χαμένη των «stress tests» της ΕΒΑ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης