Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ανατροπή στο ενεργειακό μέτωπο: Υποχώρηση Merkel στις πιέσεις Trump για το αμερικανικό LNG

Ανατροπή στο ενεργειακό μέτωπο: Υποχώρηση Merkel στις πιέσεις Trump για το αμερικανικό LNG
H γερμανική αγορά είναι η μεγαλύτερη αγορά ενέργειας της Ευρώπης και η σχέση με της Ρωσίας έχει επικριθεί ιδιαίτερα
Νέα δεδομένα φαίνεται ότι προκύπτουν στο παγκόσμιο ενεργειακό πεδίο, έπειτα από την είδηση ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel έδωσε το «πράσινο» φως για τη στήριξη της συγχρηματοδότησης της κατασκευής του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στα βόρεια της χώρας.
Πρόκειται για ένα project που αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η WSJ.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ασκούσε πιέσεις στην Ευρώπη για την αγορά μεγάλων ποσοτήτων αμερικανικού LNG,
Ως γνωστόν, η γερμανική αγορά είναι η μεγαλύτερη αγορά ενέργειας της Ευρώπης και η σχέση με της Ρωσίας έχει επικριθεί ιδιαίτερα, καθώς στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να μειωθεί η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Με τις νέες όμως εξελίξεις, υπάρχει ανατροπή του ενεργειακού σκηνικού, αφού σύμφωνα με την αμερικάνικη εφημερίδα θα αποκατασταθούν οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ε.Ε και ΗΠΑ.
Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί ότι η Ουάσινγκτον έχει απειλήσει τις δυτικές χώρες που συμμετέχουν στην επένδυση του ρωσικού αγωγού Nord Stream 2, καθώς με αυτές τις κινήσεις, «υπονομεύεται η συνολική ενεργειακή ασφάλεια και σταθερότητα στην Ευρώπη, δίνοντας στη Ρωσία άλλο ένα εργαλείο για τον πολιτικό καταναγκασμό των ευρωπαϊκών χωρών, ειδικά της Ουκρανίας. Η Ρωσία αντιλαμβάνεται ότι αυτό το έργο διχάζει την Ευρώπη και το αξιοποιεί προς όφελός της».
Οι δυτικές εταιρείες που έχουν επενδύσει στον αγωγό Nord Stream 2: η Wintershall και η Uniper (Γερμανία), η ÖMV (Αυστρία), η αγγλοολλανδική Shell και η γαλλική Engie
Η καγκελάριος μάλιστα, «βλέπει» τη συγκεκριμένη επιλογή στρατηγικής σημασίας και όχι ως «ήττα» που αποδόθηκε από πολλούς.
 
Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης