Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Ή απορρόφηση της Attica bank ή πωλείται το 22,5%

 Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Ή απορρόφηση της Attica bank ή πωλείται το 22,5%
(upd2)Μεταξύ δύο εναλλακτικών σεναρίων φαίνεται ότι κινείται  το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για την Attica bank στην οποία συμμετέχει με 22,5%...
Η πρώτη εναλλακτική λύση να  επέλθει συμφωνία μεταξύ Κλέωνα Παπαδόπουλου προέδρου του ΤΤ και Ιωάννη Γαμβρίλη προέδρου της Attica bank ώστε το Ταμιευτήριο να την απορροφήσει......
Η δεύτερη εναλλακτική λύση το ΤΤ να πωλήσει το 22,5% σε όποιον επενδυτή ή άλλη τράπεζα ενδιαφέρεται.
Μετά την εξαγορά του 32,9% της Aspis bank το ΤΤ έχει βρεθεί με δύο στρατηγικού χαρακτήρα συμμετοχές, της Aspis bank και της Attica bank.
H Aspis bank που έχει μετονομασθεί σε TBank αποτελεί το τελευταίο απόκτημα του ΤΤ και όπως έχει ανακοινώσει δεν σχεδιάζει να την απορροφήσει μέσα στο 2010 αλλά από το 2011 θα αποφασίσει πως θα κινηθεί στρατηγικά.
Η παρουσία στην Attica bank είναι πιο περίπλοκη.
Το μέσο κόστος κτήσης εκτιμάται περίπου στα 1,8 με 2 ευρώ.
Η τρέχουσα αξία στα 55,5 εκατ ευρώ ή περίπου 1 ευρώ ανά μετοχή.
Προφανώς μεγάλη διαφορά με βάση το μέσο κόστος κτήσης.
Στο παρελθόν αποκτήθηκε με στόχο το ΤΤ να την απορροφήσει και να ενισχύσει τον προσανατολισμό του που ήταν η μετατροπή σε τράπεζα.
Στην πορεία όμως διαπιστώθηκε ότι το ΤΣΜΕΔΕ με ποσοστό 42% δεν ήταν διατεθειμένο να απεμπολήσει τα δικαιώματα και πλεονεκτήματα του.
Έτσι παρήλθαν τα χρόνια και το ποσοστό του ΤΤ παρέμενε σταθερά στο 19%.
Το 2009 επί διοίκησης Φιλιππίδη επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί  μέτωπο μεταξύ Ταμιευτηρίου  και Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ώστε να υπερσκελίσουν σε ποσοστό το ΤΣΜΕΔΕ που ελέγχει το 42% της Attica bank και εν συνεχεία να αποφασίσουν για το μέλλον της τράπεζας. Έτσι το ποσοστό από το 19% έφθασε στο 22,5%.
Το σχέδιο αυτό δεν τελεσφόρησε καθώς μεσολάβησαν οι εκλογές του 2009 και προφανώς ανετράπησαν όλοι σχεδιασμοί.
Η νέα διοίκηση Παπαδόπουλου και Παντελιά καλείται  να διαχειριστεί  μια χρονίζουσα κατάσταση.
Από την Attica bank το ΤΤ δεν έχει εξέλθει ζημιωμένο.
Σε καμία περίπτωση.
Έλαβε μερίσματα και γενικά είχε να αντιμετωπίσει μια νοικοκυρεμένη τράπεζα που ρόλο διαδραμάτισε τόσο ο Τ. Κολλίντζας ως διοίκηση της Attica bank όσο και το γεγονός ότι το ΤΣΜΕΔΕ είχε μια σταθερή γραμμή.
Φθάνοντας στο σήμερα ποιες είναι οι επιλογές για το ΤΤ;
Πηγή στο Ταμιευτήριο επιβεβαιώνει ότι οι εναλλακτικές λύσεις είναι δύο ή απορροφάται η Attica bank ή πωλείται το 22,5%, ωστόσο η ίδια πηγή επισημαίνει ότι σκέψεις υπάρχουν τελικές προτάσεις δεν έχουν υπάρξει ακόμη.
Όμως με βάση την έως τώρα στρατηγική της Attica bank είναι δύσκολο να υπάρξει συμφωνία για συγχώνευση άρα μάλλον θα δρομολογηθεί η πώληση του 22,5%.
Τα ερωτήματα όμως πότε, σε ποια τιμή και σε ποιόν.
Τα ερωτήματα είναι εύλογα το μέσο κόστος κτήσης είναι υψηλότερο και αυτή την περίοδο ποιος θα μπορούσε να αποκτήσει το 22,5% αν ταυτόχρονα δεν ελέγχει και το management.
Μια λύση θα ήταν να συγχωνεύονταν Attica bank με Proton bank αλλά πολύ δύσκολο εγχείρημα.
Προσεχώς πάντως θα υπάρχουν εξελίξεις στην Attica bank όσον αφορά την μετοχική της σύνθεση..

Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης