Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στις έξι πιο καινοτόμες ευρωπαϊκές πόλεις η Αθήνα

Στις έξι πιο καινοτόμες ευρωπαϊκές πόλεις η Αθήνα
Σημαντική διάκριση για την Αθήνα
Στην τελική λίστα των έξι κορυφαίων υποψήφιων πόλεων για το βραβείο «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018» (European Capital of Innovation 2018) προκρίθηκε ο δήμος Αθηναίων.
Στην προηγούμενη φάση η Αθήνα βρισκόταν μεταξύ των 12 επικρατέστερων πόλεων, από τις 80 που είχαν δηλώσει συμμετοχή, για τον τίτλο του διαγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το βραβείο «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018» διεκδικούν επίσης η Τουλούζη (Γαλλία), το Αμβούργο (Γερμανία), η Λουβέν (Βέλγιο), το Ούμεο (Σουηδία) και το Άαρχους (Δανία).
Οι έξι αυτές πόλεις που πέρασαν στην τελική φάση διεκδικούν το 1ο βραβείο ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, ενώ οι υπόλοιπες πέντε θα λάβουν από 100.000 ευρώ.
Η νικήτρια πόλη, που θα ανακοινωθεί στις 6 Νοεμβρίου, θα διαδεχθεί το Παρίσι, που ήταν η «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας» για το 2017.
«Είμαστε υπερήφανοι που η Αθήνα βρίσκεται μεταξύ των έξι πιο καινοτόμων πόλεων της Ευρώπης και ανυπομονούμε για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Έχουμε κάνει πολλή δουλειά για να μπορούμε σήμερα να λέμε ότι, μαζί με τις πιο δυναμικές ομάδες, δημιουργήσαμε μία μεγάλη συμμαχία για τη βελτίωση της καθημερινότητας της πόλης και των κατοίκων της» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.
Όπως είπε, «το σχέδιο του δήμου Αθηναίων άρχισε να αποδίδει καρπούς, μέσα από πληθώρα συμμετοχικών καινοτόμων προγραμμάτων.
Η Αθήνα έχει μετατραπεί σε εργαστήριο κοινωνικής ένταξης και επανένταξης.
Για παράδειγμα, δεν αντιμετωπίσαμε ούτε την οικονομική, ούτε την προσφυγική κρίση μόνο με πρωτοβουλίες προσωρινής ανακούφισης, αλλά με πρωτοβουλίες που έβλεπαν στην επόμενη και μεθεπόμενη ημέρα.
Στον ψηφιακό μετασχηματισμό που επιχειρούμε στην Αθήνα δεν είμαστε μόνοι, αλλά συνεργαζόμαστε με τις μεγαλύτερες εταιρίες τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, καθώς και με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της πόλης.
Επίσης, ανασχεδιάζουμε τις γειτονιές μαζί με τους κατοίκους.
Τα παλαιότερα εγκαταλελειμμένα κτίρια ξαναζωντανεύουν με πρωτοποριακά μοντέλα διαχείρισης κι ανοίγουν προς τις τοπικές κοινότητες.
Πιλοτικές δράσεις μεγάλης, αλλά και μικρότερης κλίμακας καταφέρνουν και βγάζουν την Αθήνα από τη στασιμότητα και τη θέτουν σε μια νέα δυναμική τροχιά» σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων.
Η διάκριση «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018» επιβραβεύει ευρωπαϊκές πόλεις που παράγουν και εφαρμόζουν καινοτόμες λύσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Συγκεκριμένα, απευθύνεται σε πόλεις που αξιοποιούν την καινοτομία για να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα και βιωσιμότητά τους και να προσφέρουν νέες ευκαιρίες στους πολίτες, καθώς και πόλεις που συμβάλλουν στη δημιουργία δυναμικών καινοτόμων οικοσυστημάτων και συνεργάζονται με τους πολίτες στη λήψη αποφάσεων και την υλοποίηση δράσεων.
«Η υποψηφιότητα της Αθήνας στηρίζεται στους ίδιους τους Αθηναίους, αλλά και στο πώς ένας δήμος μπορεί να μετατραπεί σε ταλαντούχο συντονιστή διαφορετικών ομάδων, οι οποίες συναντιούνται στις λύσεις για την αντιμετώπιση μεγάλων ζητημάτων» ανέφερε με τη σειρά της η αντιδήμαρχος Κοινωνίας των Πολιτών και Κοινωνικής Καινοτομίας, Αμαλία Ζέπου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης