Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Ράλι» για το παλλάδιο, ξεπέρασε εκ νέου τα 1.100 δολάρια ανά ουγγιά

«Ράλι» για το παλλάδιο, ξεπέρασε εκ νέου τα 1.100 δολάρια ανά ουγγιά
«Ράλι» για το παλλάδιο
Πάνω από τα 1.100 δολάρια ανά ουγγιά έκλεισε σήμερα (22 Οκτωβρίου 2018) η διαπραγμάτευση των futures (συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης) Δεκεμβρίου 2018 για το παλλάδιο, στα 1.107,7 δολάρια συγκεκριμένα, έπειτα από ημερήσια άνοδο της τάξεως του 3,5%.
Η σημαντική άνοδος έρχεται ως απόρροια της απόφασης από πλευράς Ουάσιγκτον να αποσυρθεί άμεσα από τη συμφωνία για πυρηνικά με τη Ρωσία, καθώς προκαλεί ανησυχίες σχετικές με την προσφορά στην αγορά.
Το πολύτιμο μέταλλο, το οποίο ξαναπλησιάζει σταδιακά εκ νέου τον χρυσό (η διαφορά διαμορφώνεται σε μόλις 120 δολάρια), έφθασε ενδοσυνεδριακά ακόμη και τα 1.109,6 δολάρια, όταν το ιστορικό υψηλό -καταγράφηκε τον Ιανουάριο 2018- ανέρχεται σε 1.109,7 δολάρια -στο Χρηματιστήριο Μετάλλων της Νέας Υόρκης (NYMEX).
Το παλλάδιο πραγματοποίησε «βουτιά» στα 830 δολάρια τον περασμένο Αύγουστο, ως αποτέλεσμα του εμπορικού πολέμου Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, έκτοτε όμως έχει πάρει την ανιούσα.
Μετά το 2016, επισημαίνεται, η ζήτηση για το εμπόρευμα έχει εκτοξευτεί, λόγω των αυξημένων πωλήσεων οχημάτων παγκοσμίως, ιδιαίτερα στην Κίνα.
Θετικά έχουν επιδράσει, επίσης, τα αυστηρότερα πρότυπα εκπομπής ρύπων αλλά και η προτίμηση των καταναλωτών για μεγαλύτερα οχήματα επαγγελματικής χρήσης.
Η τιμή του παλλάδιου βρίσκει επίσης «πάτημα» στα αυτοκίνητα ντίζελ στην Ευρώπη, όπου τα συγκεκριμένα οχήματα έχουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.
Το παλλάδιο και οι ενώσεις του χρησιμοποιούνται ευρύτατα ως καταλύτες σε οργανικές χημικές αντιδράσεις, αλλά και στους καταλυτικούς μετατροπείς των αυτοκινήτων.
Επιπλέον, χρησιμοποιούνται σε ολοκληρωμένα κυκλώματα, στην οδοντιατρική, τον καθαρισμό του υδρογόνου, στην κατασκευή κοσμημάτων, ανθεκτικών εργαλείων και οργάνων ακριβείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης