Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Η Κύπρος επιταχύνει τη μείωση των NPLs - Κρίσιμες οι νομικές παρεμβάσεις

tags :
DBRS: Η Κύπρος επιταχύνει τη μείωση των NPLs - Κρίσιμες οι νομικές παρεμβάσεις
Τα NPLs θα μειωθούν φέτος κατά 10 δισ. ευρώ
Θετικά κρίνει ο οίκος DBRS τις πρόσφατες προσπάθειες της κυβέρνησης της Κύπρου και των τραπεζών να επιταχύνουν τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, τα οποία αποτελούν πρόκληση για την χώρα.
Σύμφωνα με τη στρατηγική της κυπριακής κυβέρνησης, έχει πωληθεί τμήμα της Κυπριακής Συνεταιριστικής Τράπεζας (CCB), με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων του τραπεζικού τομέα.
Ταυτόχρονα, οι τράπεζες προχωρούν σε πωλήσεις χαρτοφυλακίων NPLs.
Και οι δύο αυτές εξελίξεις θα έχουν μειώσει σχεδόν το ήμισυ του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων του τραπεζικού τομέα σχεδόν κατά 10 δισ. ευρώ φέτος.
Επίσης, προχώρησε η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του νομικού πλαισίου και η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονται με τα στεγαστικά δάνεια.
Το κυπριακό κοινοβούλιο ενέκρινε νέο νόμο για τις τιτλοποιήσεις και την ενίσχυση του πλαισίου αφερεγγυότητας και αποκλεισμού και του νόμου περί πωλήσεων δανείων τον Ιούλιο του 2018.
Η κυβέρνηση έχει επίσης σχεδιάσει ένα κοινωνικό πρόγραμμα με στόχο τα ευάλωτα νοικοκυριά, προκειμένου να τα ενθαρρύνουν να πραγματοποιούν αποπληρωμές δανείων ώστε να μειωθούν οι αθετήσεις στρατηγικών κακοπληρωτών.


Η DBRS βλέπει ότι οι προσπάθειες των τραπεζών και της κυβέρνησης, μαζί με την οικονομική ανάκαμψη, τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση των τιμών των κατοικιών, να οδηγούν σε σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η πλήρης επίδραση από την CCB δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί στα στατιστικά στοιχεία των NPLs στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
Επίσης, το μέγεθος του τραπεζικού τομέα όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία εκτιμάται ότι μειώθηκε σε περίπου 280% του ΑΕΠ από σχεδόν 320%.
Παρά τη μείωση των NPLs, οι δείκτες παραμένουν υψηλοί.
Εν μέρει, αυτό αντικατοπτρίζει τη μείωση των χαρτοφυλακίων τραπεζικών δανείων, καθώς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις απορρίπτονται.
Μέχρι στιγμής, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων οδήγησε σε μεγάλο βαθμό στον εταιρικό τομέα, ο οποίος παρουσίασε μείωση του δείκτη κάτω από το 40% τον Ιούνιο του 2018.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η κυβέρνηση ενίσχυσε την αποτελεσματικότητα του νομικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε διάφορους νόμους και την ανάπτυξη μιας δευτερογενούς αγοράς.
Έχει επίσης εγκριθεί η ενίσχυση του πλαισίου αφερεγγυότητας και αποκλεισμού και του νόμου περί πωλήσεων δανείων.
Η DBRS θεωρεί ότι ο νέος νόμος περί τιτλοποίησης αποτελεί ένα ακόμη θετικό βήμα προς τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Κύπρο.
Παρόλο που ο νόμος ίσως δεν μπορεί να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού, θα μπορούσε ασφαλώς να βοηθήσει στην ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς με την πάροδο του χρόνου.
Ο νόμος συμπληρώνει το πλαίσιο των μέτρων που έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ο άλλος πυλώνας της στρατηγικής της κυβέρνησης βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σκοπός είναι να αντιμετωπιστεί το πιο δύσκολο τμήμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Κύπρο: τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που σχετίζονται με τις υποθήκες λιανικής και τα δάνεια των ΜΜΕ με την κύρια κατοικία ως εξασφάλιση.
Η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει ένα κοινωνικό πρόγραμμα με στόχο τα ευάλωτα νοικοκυριά, προκειμένου να τα ενθαρρύνουν να κάνουν αποπληρωμές δανείων και να μειώσουν τις στρατηγικές αθετήσεις.
Βέβαια, σύμφωνα με την DBRS, η συνολική στρατηγική πολιτική για τα NPL έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις.
Ο κύριος αντίκτυπος θα είναι στον λόγο του δημόσιου χρέους φέτος.
Μετά την έκδοση κρατικών ομολόγων που σχετίζεται με την πώληση της CCB, ο δείκτης του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθει σε 104,2% το 2018.
Ο δείκτης χρέους αναμένεται να ξαναρχίσει την καθοδική του πορεία από το 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης