Με στρατιωτικά αντίποινα απειλεί τον Trump η Ρωσία εάν αποχωρήσει από τη συμφωνία του 1987 για τα πυρηνικά

Με στρατιωτικά αντίποινα απειλεί τον Trump η Ρωσία εάν αποχωρήσει από τη συμφωνία του 1987 για τα πυρηνικά
Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Sergei Ryabkov δήλωσε ότι η απόφαση αυτή είναι ένα επικίνδυνο βήμα
Με αντίποινα απειλεί τις ΗΠΑ η Ρωσία μετά την ξαφνική απόφαση του προέδρου Trump να αποσύρει τις ΗΠΑ από την διμερή πυρηνική συμφωνία με τη Ρωσία.
Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Sergei Ryabkov δήλωσε ότι η απόφαση αυτή είναι «ένα επικίνδυνο βήμα» και προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα προχωρήσει σε αντίποινα.
«Θα είναι ένα πολύ επικίνδυνο βήμα, το οποίο είμαι σίγουρος πως δεν θα γίνει κατανοητό από τη διεθνή κοινότητα και θα προκαλέσει καταδίκες», εκτίμησε ο Ryabkov μιλώντας στο πρακτορείο Sputnik.
«Αντιμετωπίζουμε με ανησυχία και καταδικάζουμε τις νέες απόπειρες των ΗΠΑ να αναγκάσουν τη Ρωσία να κάνει υποχωρήσεις στον τομέα της διεθνούς ασφάλειας και της στρατηγικής σταθερότητας μέσω των εκβιασμών», πρόσθεσε ο Ρώσος υφυπουργός.
Ο Ryabkov προειδοποίησε μάλιστα ότι αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να αποσύρονται μονομερώς από συμφωνίες, η Ρωσία θα προχωρήσει σε αντίποινα, περιλαμβανομένων στρατιωτικών.
Ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε χθες (20/10) τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διμερή συνθήκη, που απαγορεύει την ανάπτυξη ενός ευρέως φάσματος πυρηνικών όπλων και πυραύλων.
«Η Ρωσία δεν τήρησε τη συμφωνία. Θα βάλουμε λοιπόν τέλος στη συνθήκη και θα αποσυρθούμε» από αυτήν, δήλωσε ο Trump από τη Νεβάδα. Ερωτηθείς τι σημαίνει αυτό πρακτικά, απάντησε «θα αναπτύξουμε τέτοια όπλα».
«Δεν θα τους αφήσουμε να παραβιάζουν τη συνθήκη και να κατασκευάζουν όπλα ενώ εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα. Εμείς παραμείναμε δεσμευμένοι στη συμφωνία και την εφαρμόζαμε. Αλλά η Ρωσία δυστυχώς δεν την τήρησε», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Από την πλευρά του ο Ryabkov εκτίμησε σήμερα ότι οι κατηγορίες των ΗΠΑ φαίνεται να έχουν στόχο να συγκαλύψουν τις δικές τους παραβιάσεις της συμφωνίας.
Τη συμφωνία του 1987 για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, INF) είχαν υπογράψει ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ronald Reagan και ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Mikhail Gorbachev στην Ουάσινγκτον.
Απαγόρευε την παραγωγή και την ανάπτυξη πυραύλων ικανών να φέρουν συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές με δραστικό βεληνεκές από 500 ως 5.500 χιλιόμετρα, καθώς και των εκτοξευτήρων τους.
Η Ουάσινγκτον και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται εδώ και χρόνια για παραβιάσεις της συνθήκης.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS