Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ο Trump βάζει τέλος στη Συνθήκη του 1987 για τα πυρηνικά με τη Ρωσία - Οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν τέτοια όπλα

Reuters: Ο Trump βάζει τέλος στη Συνθήκη του 1987 για τα πυρηνικά με τη Ρωσία - Οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν τέτοια όπλα
Reagan και Gorbachev υπέγραψαν τη Συνθήκη για να βάλουν τέλος στον ψυχρό πόλεμο απαγορεύοντας την κατασκευή ενός ευρέος φάσματος πυρηνικών όπλων και πυραύλων 
Οι ΗΠΑ αποχωρούν και από τη διμερή συνθήκη του 1987 για τα πυρηνικά όπλα μέσω βεληνεκούς(Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, INF) που είχαν υπογράψει με τη Ρωσία, μετά από ανακοίνωση του προέδρου Trump.
Οπως αναφέρει το Reuters, ο αμερικανός πρόεδρος έβαλε τέλος σε μια ιστορική συμφωνία του 1987 όπου οι τότε πρόεδροι Ronald Reagan και Mikhail Gorbachev προσπάθησαν να βάλουν τέλος στον ψυχρό πόλεμο μέσω της απαγόρευσης ενός ευρέος φάσματος πυρηνικών όπλων και πυραύλων ικανών να φέρουν συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές με δραστικό βεληνεκές από 500 ως 5.500 χιλιόμετρα, καθώς και των εκτοξευτήρων τους.
«Η Ρωσία δεν τήρησε τη συμφωνία. Θα βάλουμε λοιπόν τέλος στη συνθήκη και θα αποσυρθούμε» δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος λέγοντας ξεκάθαρα ότι μετά από αυτό «οι ΗΠΑ είναι ελευθερες να αναπτύξουν τέτοια όπλα».
«Η Ρωσία παραβιάζει τη συνθήκη εδώ και πολλά χρόνια», επέμεινε ο Trump αναφερόμενος στην INF και τους ηγέτες της Ρωσίας, της χώρας η οποία αντιμετωπίζεται ως η διάδοχη οντότητα της ΕΣΣΔ. «Δεν ξέρω γιατί ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Obama δεν την είχε επαναδιαπραγματευθεί ή δεν είχε αποχωρήσει από αυτήν", πρόσθεσε.
"Δεν θα τους αφήσουμε να παραβιάζουν τη συνθήκη και να κατασκευάζουν όπλα ενώ εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα. Εμείς παραμείναμε δεσμευμένοι στη συμφωνία και την εφαρμόζαμε. Αλλά η Ρωσία δυστυχώς δεν την τήρησε", επανέλαβε ο μεγιστάνας.
Η αμερικανική κυβέρνηση καταγγέλλει ιδίως την παραγωγή και την ανάπτυξη από τη Μόσχα του συστήματος πυραύλων 9M729, το οποίο η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι έχει δραστικό βεληνεκές που υπερβαίνει τα 500 χλμ., άρα κατ' αυτήν παραβιάζει την INF.
Η απόφαση των ΗΠΑ έχει βασικό κίνητρο το "όνειρο" της Ουάσινγκτον να κυριαρχήσει μόνη σε ολόκληρο τον κόσμο, έκρινε σήμερα σε έντονο τόνο πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.
"Το βασικό κίνητρο είναι το όνειρο ενός μονοπολικού κόσμου. Θα γίνει πραγματικότητα; Όχι", είπε η πηγή αυτή στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, αναφερόμενη στην απόφαση που ανακοίνωσε ο αμερικανός πρόεδρος Trump να αποσύρει τη χώρα του από τη συνθήκη του 1987, που απαγόρευε την παραγωγή και την ανάπτυξη μεγάλου φάσματος πυραύλων μέσου βεληνεκούς και των εκτοξευτήρων τους.
Η συμφωνία, που προέβλεπε την απαγόρευση της χρήσης μιας σειράς πυραύλων, έβαλε τέλος στην κρίση που είχε προκαλέσει τη δεκαετία του 1980 η ανάπτυξη των σοβιετικών SS-20 οι οποίοι στόχευαν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Ο Trump έκανε αυτή την ανακοίνωση καθώς ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας John Bolton βρισκόταν στη Μόσχα για να "συνεχίσει" τον αμφιλεγόμενο διάλογο που άρχισε τον Ιούλιο ο αμερικανός πρόεδρος με τον ρώσο ομόλογό του Putin.
Την Παρασκευή, η βρετανική εφημερίδα Guardian έγραψε ότι ήταν ο ίδιος ο Bolton που ασκούσε πίεση στον αμερικανό πρόεδρο να αποσύρει τις ΗΠΑ από την INF. Είναι ο ίδιος που εμποδίζει κάθε διαπραγμάτευση της Νέας START για τους στρατηγικούς πυραύλους, η ισχύς της οποίας εκπνέει το 2021 και η Μόσχα θέλει να παραταθεί.
Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα είναι εξαιρετικά τεταμένες, ειδικά εξαιτίας των κατηγοριών περί της φερόμενης ρωσικής ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης