Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Mυστική» αποστολή στην Αθήνα του Costello για τις συντάξεις - Προσαρμογές στις εξαγγελίες Τσίπρα ζητούν οι Βρυξέλλες

«Mυστική» αποστολή στην Αθήνα του Costello για τις συντάξεις - Προσαρμογές στις εξαγγελίες Τσίπρα ζητούν οι Βρυξέλλες
Σε «μυστική» αποστολή ο D. Costello στην Αθήνα για το θέμα των συντάξεων
Σε ολικό λίφτινγκ του προγράμματος των παροχών, που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από την ΔΕΘ, προσανατολίζονται οι θεσμοί στην περίπτωση επικράτησης του σεναρίου για ακύρωση του μέτρου των περικοπών στις συντάξεις από το 2019.
Σύμφωνα με πληροφορίες το μήνυμα αυτό πρόκειται να κομίσει στην ελληνική κυβέρνηση ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, D. Costello.
Ο Ιρλανδός οικονομολόγος έρχεται αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα για να συντονίσει τον έλεγχο πάνω στα δημοσιονομικά και την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού που επρόκειτο να διεξάγουν τα τεχνικά κλιμάκια.
Ωστόσο, η παρουσία του Costello στη χώρα μας συνδέεται περισσότερο με τη συζήτηση για τις συντάξεις που είναι ακόμη ανοιχτή, επειδή οι θεσμοί δεν έχουν ακόμη πεισθεί για το 3,6% του ΑΕΠ που προβλέπει το σενάριο προθέσεων του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ζητούν «προσαρμογές» στο πακέτο εξαγγελιών του Πρωθυπουργού, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή πορεία του προϋπολογισμού και της ελληνικής οικονομίας.
Στο κείμενο του ελληνικού προσχεδίου υπάρχει ένας πίνακας που έχει ήδη συγκεντρώσει την προσοχή των Βρυξελλών. Σύμφωνα λοιπόν με την ελληνική εκδοχή σε ορίζοντα τετραετίας οι φοροελαφρύνσεις  έχουν περιορισμένη επίδραση στο ΑΕΠ του 2019: 0,09% από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, 0,1% στους φόρους από την μείωση του ΕΝΦΙΑ των φόρων στις επιχειρήσεις και στα μερίσματα.
Μάλιστα, αυτή η επίδραση εξουδετερώνεται πλήρως από την οριακή αύξηση των επενδύσεων κατά 0,16%, τονίζεται στο σχέδιο.
Γίνεται και μια προβολή ως το 2022, από την οποία προκύπτει ότι τα ελληνικά αντίμετρα δεν έχουν καμία δημοσιονομική επίδραση στο διάστημα των ετών από το 2020 έως και το 2022.
Όλες αυτές οι προβλέψεις του πίνακα και πολλές άλλες ακόμη που αναφέρονται στο προσχέδιο - μεταξύ αυτών και η εκτίμηση για την υπεραπόδοση του 2019 που σύμφωνα με την ελληνική πλευρά αφήνει περιθώρια για επεκτατικά μέτρα  ύψους 876 εκατ. ευρώ  - θα συζητηθούν διεξοδικά εδώ στην Αθήνα με την τεχνική αντιπροσωπεία των θεσμών.
Στόχος των συζητήσεων είναι να υπάρξει σύγκλιση στις εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που δημιουργεί η ακύρωση της περικοπής στις συντάξεις.
Η διάσωση των συντάξεων θα έχει πάντως το τίμημά της: μια σειρά από ήδη ψηφισμένα αντίμετρα, συνολικού ύψους 1,73 δισ. ευρώ, για την ενίσχυση των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων, δεν πρόκειται να υλοποιηθούν. Επίσης:

-  Το επίδομα ενοικίου θα είναι «μειωμένο» κατά τα 2/3
-  Η επιδότηση 260 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί η συμμετοχή φτωχών ασφαλισμένων στην αγορά συνταγογραφούμενων φαρμάκων χάνεται
-  Τα 140 εκατ. ευρώ για την κατασκευή προσχολικών μονάδων και νηπιαγωγείων κάνουν φτερά
- Άλλα 240 εκατ. ευρώ, που θα διοχετεύονταν στη στήριξη ανέργων που αναζητούν εργασία, διαγράφονται.


Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης