Παρέμβαση εισαγγελέα για τη διαρροή των «μυστικών» κονδυλίων του ΥΠΕΞ στον Τύπο - Οργή Μαξίμου, εξηγήσεις ζητά η ΝΔ

Παρέμβαση εισαγγελέα για τη διαρροή των «μυστικών» κονδυλίων του ΥΠΕΞ στον Τύπο - Οργή Μαξίμου, εξηγήσεις ζητά η ΝΔ
Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Βαγγέλης Ιωαννίδης, ανέθεσε στην κρατική ασφάλεια να διερευνήσει την πιθανή τέλεση αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων
(upd) Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε η διαρροή των «μυστικών» κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών στον Τύπο, υπόθεση η οποία έχει προκαλέσει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση, στον απόηχο της κόντρας Καμμένου - Κοτζιά, που οδήγησε σε παραίτηση τον υπουργό Εξωτερικών. 
Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Βαγγέλης Ιωαννίδης, ανέθεσε στην κρατική ασφάλεια να διερευνήσει την πιθανή τέλεση αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων.
Η εντολή δόθηκε μετά τη δημοσιοποίηση στον ηλεκτρονικό Τύπο, πληροφοριών που περιέχονταν σε σφραγισμένο φάκελο που μετέφερε ο διπλωματικός υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών και ανοίχθηκε στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής.
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι «σύμφωνα με πληροφορίες στο σφραγισμένο έγγραφο που έφερε στη Βουλή ο ειδικός υπάλληλος του υπουργείου εξωτερικών υπήρχαν τρεις κωδικοί ενώ το συνολικό ποσό που διατέθηκε έφτανε περίπου το 1.000.000 ευρώ.
Ο πρώτος κωδικός αφορούσε χρήματα που διοχετεύτηκαν σε μέσα ενημέρωσης της Αλβανίας.
Ο δεύτερος κωδικός αφορούσε χρηματοδότηση μέσων ενημέρωσης της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Ο τρίτος κωδικός αφορούσε χρήματα που διοχετεύονται για την στήριξη ορθοδόξων εκκλησιών και γενικά της ορθοδοξίας».
Η δημοσιοποίηση των πληροφοριών προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Μαξίμου και του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση αλλά και σκληρή πολιτική αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση.

Οργή Μαξίμου για τη διαρροή

"Η σημερινή (18/10) πρωτοφανής αθλιότητα του iefimerida, με την υπογραφή πρώην ρεπόρτερ του MEGA, να δημοσιοποιήσει δήθεν πληροφορίες για την διάθεση των απορρήτων κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών θίγει ευθέως τα εθνικά συμφέροντα και είναι αποτέλεσμα της αθλιότητας της ΝΔ και του κου Μητσοτάκη που έθεσε θέμα απορρήτων κονδυλίων ακόμη και με διαρροές στον τύπο".
Αυτό τονίζει σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού και προσθέτει πως "αν ο κος Μητσοτάκης θέλει να ενημερωθεί για τα απόρρητα κονδύλια, να ζητήσει άμεσα συνάντηση από τον Πρωθυπουργό".
Σημειώνει ότι "αυτή η κυβέρνηση δεν έχει να κρύψει τίποτα και όλα είναι  στο φως, σε αντίθεση με τη περίοδο που κυβερνούσε η ΝΔ".
"Να σταματήσει όμως τώρα να υπονομεύει την εξωτερική πολιτική της χώρας", υπογραμμίζει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, για να καταλήξει πως "όποια προβοκάτσια και αν κατασκευάσουν να είναι βέβαιοι ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στις διαδικασίες διαφάνειας και έλεγχου που η ίδια θεσμοθέτησε".

Αγανάκτηση Βούτση

«Προκαλεί αγανάκτηση η διαρροή στον Τύπο δήθεν "απόρρητων δαπανών" του ΥΠΕΞ αλλά ταυτόχρονα εγείρει και σοβαρά ερωτήματα για τον στόχο και τις επιδιώξεις όσων πολιτικών προσώπων και ηλεκτρονικών Μέσων δίνουν και αναπαράγουν αυτές τις “ειδήσεις”, αναφέρει ο πρόεδρος της Βουλής σε δήλωσή του σχετικά με ενυπόγραφη δημοσίευση στην ιστοσελίδα «iefimerida».
«Για πρώτη φορά μια δημοκρατική διαδικασία ελέγχου- γνωστοποίησης  των απορρήτων κονδυλίων στη Βουλή, μέσω της αυστηρής τήρησης του Νόμου που ψηφίστηκε το 2017, εφαρμόζεται, σε αντίθεση με το παρελθόν.
Είναι σαφές πως σε ό,τι μας αφορά, δια του θεσμικού μας ρόλου, η διαδικασία δεν πρέπει και δεν πρόκειται να σταματήσει παρά τον προφανή εκνευρισμό όσων πιθανώς θέλουν να επιστρέψουμε στην, για δεκαετίες και επί των ημερών των παρατάξεών τους, πλήρη απόκρυψη, κατασπατάληση και αδιαφανή διάθεση αυτών των κονδυλίων». αναφέρει ο πρόεδρος της Βουλής.

Πηγές ΝΔ σε Μαξίμου: Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης

Πηγές της ΝΔ, δίνοντας απάντηση σε ανακοίνωση του Mεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν τα εξής: «Μέσα στον πανικό του το Μαξίμου καταφεύγει πια στην έσχατη μέθοδο 'φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

Στ. Θεοδωράκης: Το Ποτάμι θα ζητήσει έλεγχο

«Το Ποτάμι θα ξαναφέρει το θέμα των μυστικών κονδυλίων των υπουργείων στη Βουλή και θα ζητήσει έλεγχο» τονίζει ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ελευθερία της Λάρισας.
«Τα μυστικά κονδύλια πρέπει να ξοδεύονται για εθνικούς σκοπούς και όχι για να χτίζουν κάποιοι πολιτικές καριέρες» τονίζει.

www.bankingnews.gr
bankingnews.gr

BREAKING NEWS