Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Συρία: Τι ακριβώς συμβαίνει στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη της Idlib

tags :
Συρία: Τι ακριβώς συμβαίνει στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη της Idlib
Τι συμβαίνει στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη της Idlib
Στα μέσα Σεπτεμβρίου 2018, ο πρόεδρος της Ρωσίας V. Putin και ο τούρκος ομόλογός του T. Erdogan συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη 15 - 20 χλμ. στην συριακή επαρχία Idlib κατά μήκος των τουρκικών συνόρων.



Οι ρωσικές και τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις θα ελέγξουν τη ζώνη, οπότε μια επίθεση για την απελευθέρωση του Idlib θα τεθεί σε αναμονή τουλάχιστον μέχρι αργότερα αυτό το έτος, ίσως όχι μέχρι το 2019.
Η πλήρης απόσυρση των τζιχαντιστών επρόκειτο να ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, ωστόσο η προθεσμία πέρασε χωρίς να αλλάξει κάτω καθώς η al-Nusra και οι τζιχαντιστές συμμαχοί της αρνούνται να αφοπλιστούν.
Ο στρατός της Συρίας απαντώντας σχετικά με την αποτυχημένη... απόσυρση του από την καθορισμένη ζώνη ασφαλείας σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η Ανωτάτη Διοίκηση του Συριακού Αραβικού Στρατού βρίσκεται σε συνομιλίες με το ρωσικό στρατό για τα επόμενα βήματα για την ανάληψη των επαρχιών Idlib, Aleppo, Latakia και Hama».
Μια στρατιωτική πηγή της Συρίας δήλωσε ότι οι τζιχάντες στο Idlib συνεχίζουν να επιτίθενται σε κυβερνητικές δυνάμεις και πολίτες.
Η Al-Nusra, η θυγατρική της οργάνωση Guardians of Religion, και το ισλαμικό κόμμα της Συρίας του Τουρκμενιστάν σκοπεύουν να παραμείνουν στις θέσεις τους.
Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών Συρίας Walid al-Moallem δήλωσε ότι η αποστρατικοποιημένη συμφωνία ζώνης του Idlib είναι αβάσιμη εάν η al-Nusra και άλλοι τζιχάντες δεν συμμορφωθούν, λέγοντας πως «δεν μπορούμε να παραμείνουμε ήσυχοι για τη συνέχιση της τρέχουσας κατάστασης στο Idlib εάν το μέτωπο της Nusra αρνείται να συμμορφωθεί με αυτή τη συμφωνία».
Παράλληλα πρόσθεσε ότι «μετά την απελευθέρωση του εδάφους ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, η απελευθέρωση του Idlib από τον έλεγχο των τρομοκρατών είναι ο επόμενος στόχος, τονίζοντας ότι η επαρχία θα επιστραφεί στη συριακή κυριαρχία.
Εάν η ρωσο - τουρκική αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη δεν εφαρμοστεί, η Δαμασκός θα λάβει άλλες επιλογές για να εξαλείψει την Αλ-Νούσα και άλλους τρομοκράτες στο Idlib, είπε.
To ISIS «δεν έχει καταστραφεί, αλλά θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σε πολιτικούς αγώνες, ειδικά εν μέσω αστάθειας στη Μέση Ανατολή».
Το ίδιο ισχύει και για την αλ-Κάιντα, αλ-Nusra παρακλάδι της, καθώς και άλλες τρομοκρατικές ομάδες.
Ξεχωριστά, ο ιρανός αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών Jaberi Ansari είπε ότι μια σφαγή στο Idlib από την al-Nusra ή / και άλλους τρομοκράτες είναι η κόκκινη γραμμή της Τεχεράνης.
Θα είχε «σοβαρά ανθρωπιστικά και ηθικά, καθώς και πολιτικά κόστη, κάτι που είναι απαράδεκτο», ανέφερε - δεν έχει γίνει περαιτέρω επεξεργασία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να ανταποκριθεί το Ιράν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης