Τελευταία Νέα
Διεθνή

Draghi: Η παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων θα βλάψει τράπεζες και ανάπτυξη

Draghi: Η παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων θα βλάψει τράπεζες και ανάπτυξη
Η παραβίαση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων θα βλάψει την ανάπτυξη, σύμφωνα με τον διοικητή της ΕΚΤ
Η οποιαδήποτε αμφισβήτηση των δημοσιονομικών κανόνων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα λειτουργήσει αρνητικά τόσο για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, όσο και την ανάπτυξη των κρατών του μπλοκ.
Τα παραπάνω υποστήριξε στις Βρυξέλλες (όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής) ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi, χωρίς να κατονομάσει την ιταλική κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters -επικαλούμενο πηγές.
Παράλληλα, ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε πως η περαιτέρω «ολοκλήρωση» της Ευρωζώνης, θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των όποιων αντιδράσεων για τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.
Νωρίτερα σήμερα, 18 Οκτωβρίου 2018, ο κ. Draghi συναντήθηκε στη βελγική πρωτεύουσα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Με βάση πληροφορίες η συνάντηση επικεντρώθηκε στα εξής τέσσερα βασικά ζητήματα:
1) Την έκδοση ομολόγου, μάλλον 5ετούς διάρκειας με στόχο να αντληθούν 2 δισ. ευρώ κεφάλαια, τα οποία μαζί με 3,3 δισ. ευρώ από το κεφαλαιακό απόθεμα θα αποπληρωθούν μερικώς τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα τα 10 δισ. ευρώ θα μειωθούν στα 5 δισ. ευρώ.
2) Το σχέδιο τιτλοποίησης έως και 20 δισ. προβληματικών δανείων με έκδοση τραπεζικών ομολόγων ύψους 6 δισ. θα οποία θα εγγυηθεί το ελληνικό Δημόσιο.
3) Το αίτημα προς την ΕΚΤ να αυξηθεί το όριο αγοράς κρατικών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες, το οποίο σήμερα είναι στα 2-2,5 δισ. ευρώ μακροπρόθεσμων ομολόγων ανά τράπεζα.
4) Τη συνδρομή της ΕΚΤ στις διαπραγματεύσεις ώστε να μη μειωθούν οι συντάξεις στην Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης