Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εξηγήσεις για τα «μυστικά» κονδύλια ζητά η αντιπολίτευση - Αποστάσεις Βούτση από τις καταγγελίες Καμμένου για Κοτζιά

Εξηγήσεις για τα «μυστικά» κονδύλια ζητά η αντιπολίτευση - Αποστάσεις Βούτση από τις καταγγελίες Καμμένου για Κοτζιά
Μείζον πολιτικό ζήτημα χαρακτηρίζει η ΝΔ τις αλληλοκατηγορίες που διατύπωσαν στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο οι υπουργοί Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς και υπ. Άμυνας, Π. Καμμένος σχετικά με τα μυστικά κονδύλια
Εξηγήσεις για τα «μυστικά» κονδύλια των υπουργείων ζητά η αντιπολίτευση, στον απόηχο της σφοδρής κόντρας του Νίκου Κοτζιά και του Πάνου Καμμένου για το θέμα, με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να τηρεί αποστάσεις από τις καταγγελίες του υπουργού Εθνικής Άμυνας για το υπουργείο Εξωτερικών. 
Τα περίφημα «μυστικά κονδύλια» των υπουργείων, είναι απόρρητα κονδύλια, τα οποία ξοδεύονται από το ΥΠΕΞ κατά βούληση, χωρίς αποδείξεις.

Μείζον πολιτικό ζήτημα χαρακτηρίζει η ΝΔ τις αλληλοκατηγορίες που διατύπωσαν στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο οι υπουργοί Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς και υπ. Άμυνας, Π. Καμμένος σχετικά με τα μυστικά κονδύλια των υπουργείων.
«Όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων του κράτους αποτελούν μείζον πολιτικό ζήτημα.
Ο κ. Καμμένος που κατήγγειλε τον κ. Κοτζιά για αδιαφανείς διαδικασίες στη διάθεση των απόρρητων κονδυλίων του ΥΠ.ΕΞ οφείλει σήμερα κι όλας να δημοσιοποιήσει ό,τι στοιχεία έχει.
Όπως και ο κ. Κοτζιάς που προφανώς δεν ζήτησε τυχαία να ελεγχθούν τα κονδύλια που διαχειρίζεται ο κ. Καμμένος ως υπουργός Άμυνας.
Η διαχείριση  των κρατικών κονδυλίων δεν αφορά μόνο τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες και τους αλληλοεκβιαζόμενους συναρχηγούς της, αλλά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
Η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Τσίπρας οφείλουν να δώσουν στους πολίτες ξεκάθαρες απαντήσεις» υποστηρίζει στην ανακοίνωση της η ΝΔ.

Κίνημα Αλλαγής: Να πει ο Τσίπρας τι έγινε στο υπουργικό συμβούλιο

Να δώσει απαντήσεις για το τι συνέβη στο υπουργικό συμβούλιο για τα μυστικά κονδύλια καλεί τον πρωθυπουργό το Κίνημα Αλλαγής με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.
«Έρχονται συνεχώς στη δημοσιότητα κατηγορίες που ανταλλάχτηκαν ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας σχετικά με τη διαχείριση μυστικών κονδυλίων, αλλά και τις επιχορηγήσεις παραγόντων των διεθνών αγορών, προκειμένου να επικυρωθεί τελικώς η συμφωνία των Πρεσπών και άλλα "ηχηρά" παρόμοια.
Κι όλα αυτά, εν μέσω συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, με εσάς, κύριε Πρωθυπουργέ, παρόντα και προεδρεύοντα.
Προφανώς, ουδέποτε σε συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου, ακόμη και στο απώτατο παρελθόν, έχει συμβεί κάτι παρόμοιο.
Προφανώς, επίσης, είναι αδιανόητο Πρωθυπουργός να ακούει τους υπουργούς του να εκτοξεύουν εν συνεδριάσει τέτοιες κατηγορίες και να μην αντιδρά.
Είναι, τέλος, προφανέστατο πως η διακίνηση σε διεθνές επίπεδο τέτοιων κατηγοριών προσβάλλει σοβαρότατα τη χώρα.
Τέλος, η διευκρινιστική παρέμβαση του προέδρου της Βουλής περί μυστικών κονδυλίων των υπουργείων αποδεικνύει πως οι κατηγορίες αυτές πράγματι εκτοξεύτηκαν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της 16ης Οκτωβρίου 2018» αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής και ζητά απαντήσεις από τον πρωθυπουργό αν:

•     «Αληθεύει πως στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, πέραν των πολιτικών διαφωνιών, η συζήτηση στράφηκε γύρω από κατηγορίες περί διαχείρισης μυστικών κονδυλίων, καθώς και χρηματοδοτήσεων από τον Τζ. Σόρος για την "προώθηση" της συμφωνίας των Πρεσπών;
•    Αληθεύει πως οι κατηγορίες αυτές και η δική σας αδρανής στάση αποτέλεσε την αιτία της παραίτησης του υπουργού των Εξωτερικών;».

Θεοδωράκης: Να ελέγχονται από τη Βουλή τα κονδύλια

Σχετικά με το ζήτημα των μυστικών κονδυλίων, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι έχει θέσει δύο φορές το θέμα στη Βουλή και κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις.
«Είναι απαράδεκτο να έχουν μυστικά κονδύλια υπουργεία όπως το Μακεδονίας - Θράκης.
Τα κονδύλια αυτά - που προέρχονται από τους φόρους των πολιτών - πρέπει να περιοριστούν και να ελέγχονται από τη Βουλή» υποστήριξε ο κ. Θεοδωράκης.

Παρέμβαση εισαγγελέα για τα «μυστικά» κονδύλια ζητά η Ένωση Κεντρώων

Την παρέμβαση του εισαγγελέα και για τα μυστικά κονδύλια των υπουργείων ζητά, με ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων σημειώνοντας τα ακόλουθα: "Για την Ένωση Κεντρώων δεν υπάρχουν μυστικά κονδύλια, υπάρχουν μόνο φανερά κονδύλια σε όλα τα υπουργεία γιατί διαχειρίζονται κρατικό χρήμα.
Επομένως, είναι όλοι υπόλογοι και πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας και στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και σε όλα τα υπουργεία και να ελεγχθεί όλη η τελευταία δεκαετία, γιατί τα υπονοούμενα δεν αφορούν μόνο τον κ. Κοτζιά, αφορούν όλους που "είχαν το μαχαίρι και έκοβαν το καρπούζι"".
 
Αποστάσεις Βούτση από τις καταγγελίες Καμμένου

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο κ.Βούτσης, επιβεβαίωσε τα όσα είπε ο κ.Κοτζιάς και τόνισε πως η Βουλή γνωρίζει τα ειδικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών με βάση το νόμο που ψηφίστηκε το 2017.
Όπως είπε, έως σήμερα έξι φορές η Βουλή έχει λάβει γνώση για τις δαπάνες άνω των 25.000 ευρώ, όπως ο νόμος ορίζει.
Σε ότι αφορά τα άλλα υπουργεία ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε ότι δεν γνωρίζει «να υπάρχει σε κανένα άλλο υπουργείο καθεστώς απορρήτων δαπανών για εθνικούς σκοπούς».
«Κατά τη γνώμη μου και απ΄ όσο γνωρίζω εγώ, από τη Βουλή είναι απολύτως διευκρινισμένο αυτό το ζήτημα σε σχέση με τις δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών», σημείωσε, τηρώντας αποστάσεις από τις καταγγελίες Καμμένο9υ.
 «Δεν γνωρίζω, ούτε θέλω να μπω σ’ αυτή τη συζήτηση, ούτε μιλώ με διαρροές στο υπουργικό συμβούλιο», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τη διαδικασία που ακολουθείται μετά την ψήφιση του νόμου.
«Η Βουλή τα τελευταία δύο χρόνια, για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους και του κοινοβουλευτισμού, έχει μπει στη διαδικασία ελέγχου των απορρήτων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών.
Επί χρόνια το ζήτημα του ελέγχου των απορρήτων δαπανών, ήταν ζήτημα που προκαλούσε εντάσεις και ερωτηματικά, και στην κοινή γνώμη.
Πριν αναλάβει η παρούσα κυβέρνηση, το 2013 και το 2014, με πρωτοβουλία του μετέπειτα πρωθυπουργού, του κ. Τσίπρα, είχε τεθεί αυτό το ζήτημα, ανοιχτά και δημοσίως, για την ανάγκη ελέγχου, γνώσης, που θα πρέπει να έχει η Βουλή, το κοινοβουλευτικό σύστημα, για τη διάθεση απορρήτων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών» τόνισε ο κ.Βούτσης.

Μπακογιάννη: Να εφαρμοστεί ο νόμος Κοτζιά

Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε να εφαρμοστεί ο νόμος Κοτζιά του 2017 .
«Δεν υπάρχει τίποτα πιο δυσφημιστικό για έναν υπουργό από τις κατηγορίες για κακοδιαχείριση των χρημάτων του ελληνικού λαού.
Το διαδίκτυο είναι γεμάτο αλληλοκατηγορίες μεταξύ Καμμένου Κοτζιά για τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων.
Ο νόμος του κ. Κοτζιά για έλεγχο των κονδυλίων που δεν εφαρμόστηκε ποτέ, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι ο νόμος να εφαρμοστεί και για τα κονδύλια του υπουργείου Εθνικής Αμύνης γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο δυσφημιστικό για έναν υπουργό που διαχειρίζεται χρήματα του ελληνικού λαού να ακούμε και να διαβάζουμε αυτές τις κατηγορίες του ενός για τον άλλο», τόνισε η πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Ο «καυτός» διάλογος Κοτζιά - Καμμένου για τα κονδύλια

Η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» έφερε σήμερα στο φως μερικά αποσπάσματα από τον επίμαχο διάλογο για τα μυστικά κονδύλια μεταξύ Πάνου Καμμένου και Νίκου Κοτζιά που φέρεται να αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε τον υπουργό Εξωτερικών σε παραίτηση.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Πάνος Καμμένος εμφανίστηκε δυσαρεστημένος προς το πρόσωπο του Νίκου Κοτζιά.
Καμμένος: Δεν μπορεί να με υποκαθιστά ο υπουργός Εξωτερικών και να μαθαίνω από τρίτους τι γίνεται και ιδίως ότι χρησιμοποιεί με αδιαφάνεια τα 45 εκατομμύρια ευρώ των «μυστικών κονδυλίων» και να τα σκορπίζει.
Κοτζιάς: «Ποια 45 εκατομμύρια; 11 εκατομμύρια ευρώ έχω στο υπουργείο Εξωτερικών και από αυτά το 50% πάει στην Εκκλησία. Και μάλιστα δεν τα δίνω εγώ, τα δίνει το υπουργείο Οικονομικών. Ευκλείδη πες του σε παρακαλώ!»
Τσακαλώτος: (...)
Παππάς: (...)
Βίτσας: Νομίζω ότι αυτά δεν αφορούν το υπουργικό συμβούλιο
Τσίπρας: Αυτά είναι διαπροσωπικές διαφορές. Καλύτερα να προχωρήσουμε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης