Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα επίθεση Roubini στην κρυπτογράφηση - «Η πιο υπερτιμημένη τεχνολογία στην ιστορία» το blockchain

Νέα επίθεση Roubini στην κρυπτογράφηση - «Η πιο υπερτιμημένη τεχνολογία στην ιστορία» το blockchain
Πιστός στις απόψεις του για τα ψηφιακά νομίσματα και το blockchain ο Nouriel Roubini
Νέα επίθεση κατά των ψηφιακών νομισμάτων και του «blockchain» εξαπέλυσε ο γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini, αποκαλώντας ένα «μεγάλο ψέμα» την δημοφιλή τεχνολογία, μέσω άρθρου του στο μπλογκ Project Syndicate.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, ο κλάδος έχει απωλέσει πάνω από τα δύο τρίτα της αξίας του από τα ιστορικά υψηλά (900+ δισεκ. δολάρια) του Δεκεμβρίου 2018, ωστόσο «αυτό δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη».
Παράλληλα, συμπληρώνει, τα στοιχεία δείχνουν ότι τέσσερις στις πέντε αρχικές προσφορές μαρκών (initial coin offerings) αποτελούν «απάτες».
«Αντιμέτωποι με το λουτρό αίματος στην αγορά, οι επενδυτές βρήκαν ένα τελευταίο καταφύγιο στην κρυπτογράφηση: την υπεράσπιση του "blockchain", του λογισμικού που υποστηρίζει όλα τα ψηφιακά νομίσματα.
Το blockchain έχει αναγγελθεί ως πιθανή λύση για τα πάντα, από τη φτώχεια και την πείνα μέχρι τον καρκίνο.
Στην πραγματικότητα, είναι η πιο υπερτιμημένη -και λιγότερο χρήσιμη- τεχνολογία στην ανθρώπινη ιστορία».
Όπως σχολιάζει καυστικά, το blockchain έχει μετατραπεί σε ένα όνειρο μιας ελευθεριακής ιδεολογίας που αντιμετωπίζει όλες τις κυβερνήσεις, τις κεντρικές τράπεζες, τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τα νομίσματα του πραγματικού κόσμου, ως βλαβερές συγκεντρώσεις εξουσίας που πρέπει να καταστραφούν.
Ωστόσο, μακριά από την εξάπλωση μιας ουτοπίας, το blockchain δημιούργησε μια γνωστή μορφή οικονομικής κόλασης, αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Λίγα αυτοαπασχολούμενοι λευκοί άνδρες ισχυρίζονται ότι έχουν δημιουργήσει δισεκατομμύρια δολάρια πλούτου από τίποτα.
Αλλά κάποιος πρέπει μόνο να εξετάσει τη μαζική συγκέντρωση της εξουσίας ανάμεσα στους miners, τις ανταλλαγές, τους προγραμματιστές και τους κατόχους πλούτου, για να δει ότι το blockchain δεν αφορά την αποκέντρωση και τη δημοκρατία.
Πρόκειται για απληστία.
Για παράδειγμα, ένας μικρός αριθμός εταιρειών -που βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό σε δημοκρατίες όπως η Ρωσία, η Γεωργία και η Κίνα- ελέγχουν μεταξύ των δύο τρίτων και τα τρία τέταρτα όλων των δραστηριοτήτων κρυπτογραφικής δραστηριότητας».
Ένα παρόμοιο πρότυπο έχει αναδυθεί στην εμπορία συναλλαγών με κρυπτογράφηση.
Το 99% όλων των συναλλαγών πραγματοποιούνται σε συγκεντρωτικά χρηματιστήρια, σημειώνεται.

Διαβάστε: Roubini: Το «Blockchain» αποτελεί μία από τις πιο υπερτιμημένες τεχνολογίες στην ιστορία

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης