Έρευνα Reuters: Ο ρυθμός ανάπτυξης της Τουρκίας θα είναι χαμηλότερες από τις προβλέψεις της κυβέρνησης

Έρευνα Reuters: Ο ρυθμός ανάπτυξης της Τουρκίας θα είναι χαμηλότερες από τις προβλέψεις της κυβέρνησης
Η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 3,3% φέτος και μόλις 1,1% την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με έρευνα μεταξύ 46 οικονομολόγων
Στο συμπέρασμα ότι η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας θα είναι χαμηλότερη από τις ήδη πτωτικά αναθεωρημένες προβλέψεις της κυβέρνησης το 2018 και το 2019 καταλήγει έρευνα του Reuters, όπου επισημαίνεται ότι πλέον μια ύφεση τους επόμενους έξι μήνες είναι πιο πιθανή.
Η τουρκική λίρα έχει σημειώσει βουτιά σχεδόν 40% φέτος, οδηγώντας τις τιμές σχεδόν όλων αγαθών -από τα τρόφιμα έως τα καύσιμα- σε άνοδο και τον ετήσιο πληθωρισμό σχεδόν στο 25%, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και 15 χρόνια.
Η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 3,3% φέτος και μόλις 1,1% την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με έρευνα μεταξύ 46 οικονομολόγων.
Η εκτίμηση είναι αρκετά χαμηλότερη από τις πτωτικά αναθεωρημένες προβλέψεις της κυβέρνησης για ανάπτυξη 3,8% φέτος και 2,3% το 2019, που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών Berat Albayrak τον περασμένο μήνα.
«Η απότομη νομισματική σύσφιξη της τουρκικής κεντρικής τράπεζας αναμένεται να φρενάρει περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη μακροπρόθεσμα», ανέφεραν αναλυτές της Danske Bank σε πρόσφατο σημείωμά τους, ενώ τονίζουν «βλέπουμε ότι οι κίνδυνοι μια ύφεσης τους επόμενους 12 μήνες έχουν αυξηθεί σημαντικά».
Προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα του Reuters τον Ιούλιο τοποθετούσε την πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2018 στο 4,1% και στο 3,5% για την επόμενη χρονιά, γεγονός που αποτυπώνει πόσο δραματικά επιδεινώθηκε το κλίμα για την Τουρκία μέσα σε τρεις μόλις μήνες.
Ο πληθωρισμός αναμένεται κατά μέσο όρο να διαμορφωθεί στο 25,3% το τέταρτο τρίμηνο και να σημειώσει άλμα στο 28,6% το πρώτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με την έρευνα.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS