Πολιτική

«Σφάζονται» Καμμένος και Κοτζιάς - Οι απειλές για παραίτηση και οι πυροσβεστικές εκκλήσεις του Α. Τσίπρα

«Σφάζονται» Καμμένος και Κοτζιάς - Οι απειλές για παραίτηση και οι πυροσβεστικές εκκλήσεις του Α. Τσίπρα
Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να φέρει τον Πάνο Καμμένο ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου προκειμένου να πάρει τη δέσμευσή του ότι δε θα ρίξει την κυβέρνηση.
Σε καταλύτη εξελίσσεται όπως όλα δείχνουν, το Σκοπιανό, σε ότι αφορά το μέλλον της συγκυβέρνησης.
Το εκρηκτικό υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης που έγινε κεκλεισμένων των θυρών και στη σκιά της έντασης που προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέδειξε περίτρανα όπως προκύπτει από τους διαλόγους που διαρρέουν στο παρασκήνιο ότι η κόντρα του υπουργού Εξωτερικών με τον υπουργό Άμυνας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.
Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι είναι από τις ελάχιστες φορές που δεν κατεγράφη τηλεοπτικά η συνεδρίαση με την εισήγηση του πρωθυπουργού καθώς η κυβέρνηση ήθελε να μη βγει προς τα έξω η ένταση που προοιωνίζονταν κάτι ωστόσο που δεν απεφεύχθη.
Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να φέρει τον Πάνο Καμμένο ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου προκειμένου να πάρει τη δέσμευσή του ότι δε θα ρίξει την κυβέρνηση.
Οι δύο συγκυβερνήτες είχαν προσπαθήσει πάντως να τα βρουν 24 ώρες νωρίτερα με το φωτογραφικό φακό να καταγράφει πρώτο τον Πάνο Καμμένο να περνά το κατώφλι της λέσχης αξιωματικών ενώ λίγο μετά ακολούθησε  ο πρωθυπουργός που έφτασε πεζή μέσω της οδού Μουρούζη.
Ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ζήτησε ανοιχτά από τους υπουργούς του να δεσμευτούν ότι δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση για το ονοματολογικό των Σκοπίων. Ακολούθησε μια πολύ έντονη συνεδρίαση σύμφωνα με πληροφορίες και όπως αναδείχθηκε από τους διαλόγους που είδαν το φως της δημοσιότητας, Κοτζιάς και Καμμένος διαπληκτίστηκαν έντονα με τον υπουργό Εξωτερικών να κατηγορεί τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για προσωπικά πολιτικά παιχνίδια εις βάρος της χώρας.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες όταν πήρε το λόγο ο κ. Καμμένος δηλώνοντας ότι «διατηρώ την άποψή μου για την ονομασία της πΓΔΜ...
Δεν πρόκειται να συμπλεύσω στην προσπάθεια για ανατροπή της κυβέρνησης» εξόργισε το Νίκο Κοτζιά:
«Επιχειρείς να ασκήσεις εξωτερική πολιτική σε βάρος της κυβέρνησης και της χώρας για να εξυπηρετήσεις τις δικές σου πολιτικές και προσωπικές επιδιώξεις!», ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών.

Εκρηκτικό κλίμα με οργισμένους διαλόγους

Το παρασκήνιο είναι έντονο και οι διάλογοι που διέρρευσαν αποκαλυπτικοί της κατάστασης που βιώνει η συγκυβέρνηση.
Τα «αίματα άναψαν» στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες, με τη σφοδρή λογομαχία που είχαν ο υπουργός Εξωτερικών με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.
Η δήλωση του Πάνου Καμμένου πως «υπήρξε διαβεβαίωση από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ότι το Σκοπιανό θα έρθει στη Βουλή, μετά τις εκλογές...», προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Νίκου Κοτζιά.
«Αυτό δε συνέβη ποτέ. Τα βήματα που έγιναν είχαν την έγκριση του πρωθυπουργού και των αρμόδιων οργάνων.
Ίσως έλειπες από μερικές κυβερνητικές συνεδριάσεις…» απάντησε.
«Έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας και τη στάση μας.
Δεν είναι ψεύτικη σαν του Μητσοτάκη.
Εκτιμώ ωστόσο ότι η συμφωνία δεν θα έρθει στη Βουλή, γιατί δεν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία στα Σκόπια.
Σε κάθε περίπτωση δεν θα ταυτιστούμε με τη ΝΔ στην προσπάθειά της να ρίξει την κυβέρνηση», φέρεται να είπε ο υπουργός Άμυνας.
Σε μια προσπάθεια να αποσυμφορήσει το βαρύ κλίμα ήρθε και η πυροσβεστική παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα.
«Η συμφωνία είναι της κυβέρνησης, και όχι του υπουργείου Εξωτερικών».
Ο Πάνος Καμμένος πρόσθεσε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι δεν δέχεται πλέον προσωπικές επιθέσεις, αλλά πολιτική αντιπαράθεση.
«Απαράδεκτα τα σχόλια στελεχών όπως ο Φίλης που με παρομοιάζουν με τον Σαλβίνι».
Ακολούθησε η αντίδραση του Νίκου Παππά ο οποίος τόνισε:
«Να αποφεύγονται στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ τέτοιες αναφορές.
Εγώ αν αισθανόμουν ότι υπήρχε ένας Σαλβίνι στην κυβέρνηση δεν θα ήμουν σε αυτήν…
Είναι απαράδεκτο να λέγονται αυτά τα πράγματα».
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες σε μια αποστροφή του λόγου του ο Πάνος Καμμένος έθεσε θέμα παραίτησης του υπουργού Εξωτερικών στην περίπτωση που οι εξελίξεις δεν τον δικαιώσουν. «Σκοπεύεις να παραιτηθείς;», φέρεται να ρώτησε χαρακτηριστικά ενώ ο υπουργός Εξωτερικών με την απάντησή του τον παρέπεμψε στον πρωθυπουργό.
Είναι γεγονός, όπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές, ότι η προσπάθεια του πρωθυπουργού να πέσουν οι τόνοι και να εκτονωθεί η κατάσταση με τη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου δεν είχε το επιθυμητό αντικρυσμα καθώς ο αναβρασμός που επικρατεί στους κόλπους και των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης δεν το επιτρέπει στην παρούσα φάση.
Το ενδιαφέρον από εδώ και πέρα μεταφέρεται στα Σκόπια καθώς από εκεί θα κριθεί το μέλλον της συμφωνίας των Πρεσπών και κατά συνέπεια όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές, η όποια εξέλιξη θα έχει άμεση αντανάκλαση και στην πορεία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.   
Και μέσα σε όλα αυτά, ενδεικτική είναι η αιφνίδια αναβολή της Πολιτικής Γραμματείας και μάλιστα με ανοιχτή ημερομηνία.

Χρύσα Κλειτσιώτη

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης