Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Προ των πυλών η ανάκληση άδειας της Pilatus Bank από την ΕΚΤ

Reuters: Προ των πυλών η ανάκληση άδειας της Pilatus Bank από την ΕΚΤ
Προ των πυλών η ανάκληση άδειας της Pilatus Bank 
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προχώρησε σε αρχική συμφωνία για την ανάκληση της άδειας για την Pilatus Bank, απόρροια του κατηγορητηρίου για την τράπεζα της Μάλτας.
Την είδηση μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές, συμπληρώνοντας πως, ωστόσο, τα ρυθμιστικά εμπόδια για την υλοποίηση της απόφασης παραμένουν.
Η ανάκληση είχε ζητηθεί από την εποπτική τραπεζική αρχή της Μάλτας, τον περασμένο Ιούνιο.
Στις 21 Μαρτίου 2018, οι ρυθμιστικές αρχές (Malta Financial Services Authority, MFSA) της Μάλτας ανέλαβαν τον έλεγχο της Pilatus Bank, στον απόηχο του σκανδάλου-μαμούθ με τη δολοφονία της δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia, η οποία συμπεριλαμβάνεται σε αυτούς που αποκάλυψαν τα «Panama Papers», των 11,5 εκατομμυρίων εγγράφων που διέρρευσαν από τη δικηγορική Mossack Fonseca και έφεραν στο φως τον πλούτο που βρίσκεται στους «φορολογικούς παραδείσους».
Ο Ιρανός ιδιοκτήτης της τράπεζας, Ali Sadr, έχει συλληφθεί από εχθές στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ του έχει ασκηθεί και δίωξη για «ξέπλυμα» χρήματος και παράκαμψη κυρώσεων.
Η τράπεζα υπήρξε αντικείμενο έντονων αντιπαραθέσεων στη Μάλτα και ήταν γνωστό ότι διέθετε λογαριασμό για ανώτατο αξιωματούχο στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Joseph Muscat, αλλά και μέλη της κυβερνώσας οικογένειας του Αζερμπαϊτζάν.
Η MFSA ανέφερε, επίσης, ότι απαγορεύει στον Sadr και σε άλλους διευθυντές ή ανώτατα στελέχη να αποσύρουν κεφάλαια από την τράπεζα, ενώ η Pilatus θα πρέπει να λάβει έγκριση πριν να μεταφέρει οποιοδήποτε από τα ίδια κεφάλαιά της.
Ο Ali Sadr Hashemi Nejad, γιος ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους του Ιράν, κατηγορείται ότι συμμετείχε σε παράνομη είσπραξη 115 εκατ. δολαρίων από τη Βενεζουέλα σε Ιρανούς, κατά παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων και των κανόνων κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Η έρευνα των ΗΠΑ ξεκίνησε το 2013, ανέφεραν οι αρχές.
Η Pilatus διαθέτει γραφείο και στο Mayfair του Λονδίνου και, εντούτοις, κρίνεται κατανοητό το ότι οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές δεν έδωσαν ποτέ την άδεια να ανοίξουν λογαριασμοί για πελάτες μόνιμους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης