Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κλιμάκιο των δανειστών την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα - Στο μικροσκόπιο τα δημοσιονομικά μεγέθη του προϋπολογισμού

Κλιμάκιο των δανειστών την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα - Στο μικροσκόπιο τα δημοσιονομικά μεγέθη του προϋπολογισμού
Με το ξεσκόνισμα των δημοσιονομικών μεγεθών του προϋπολογισμού θα ασχοληθεί ειδικό τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών που έρχεται στις 25 - 26/10
Με το ξεσκόνισμα των δημοσιονομικών μεγεθών του προϋπολογισμού θα ασχοληθεί ειδικό τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών που έρχεται για ένα διήμερο, 25 και 26 Οκτωβρίου, στην Αθήνα πριν οι επικεφαλής πάρουν χαρτί και μολύβι για να συντάξουν την πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση για την Ελλάδα που θα συζητηθεί στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου.
Η τεχνική αντιπροσωπεία έρχεται για να φρεσκάρει τα στοιχεία εκτέλεσης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού έτσι ώστε από το νέο τσεκάπ της πορείας των εσόδων και των δαπανών να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα για το ύψος των υπερπλεονασμάτων φέτος και το 2019, μέρος των οποίων συνεχίζει να αμφισβητεί η Κομισιόν.
Στόχος είναι να επέλθει συμβιβασμός στην υπεραπόδοση του 2019, εξαιτίας της διαφορετικής εκτίμησης που έχουν οι δύο πλευρές. Πρόβλεψη της κυβέρνησης είναι ότι το 2019 θα υπάρξει υπέρβαση 900 εκατ. ευρώ από τον μνημονιακό στόχο του 3,5%, ενώ οι θεσμοί υποστηρίζουν ότι αυτή δεν θα είναι μεγαλύτερη από 600 με 650 εκατ. ευρώ.
Διαφορές υπάρχουν και στο υπερπλεόνασμα του 2018.
Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού προβλέπει υπέρβαση 445 εκατ. ευρώ και μένει να επιβεβαιωθεί από τους Ευρωπαίους εταίρους που είναι ακόμη επιφυλακτικοί.
Τα στοιχεία της πορείας του προϋπολογισμού για το φετινό εννεάμηνο που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα ενδεχομένως να δώσουν τη δυνατότητα στις Βρυξέλλες να διαμορφώσουν μία άλλη εικόνα για τα υπερπλεονάσματα της Αθήνας με το έξτρα φως που θα ρίξουν σε αυτή τη ζώνη που για τους πιστωτές είναι ακόμη γκρίζα.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, στο εννεάμηνο το πρωτογενές αποτέλεσμα κινήθηκε πέρα από κάθε πρόβλεψη ξεπερνώντας τα 4,8 δισ. ευρώ όταν ο στόχος αφορούσε σε πλεόνασμα μόλις 2,5 δισ. ευρώ.
Καταλυτικό ρόλο γι’ αυτό το αποτέλεσμα έπαιξαν οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ( ΠΔΕ) οι οποίες στο τέλους Σεπτεμβρίου σημείωσαν αρνητικό ρεκόρ καταγράφοντας υστέρηση 1,238 δισ. ευρώ (!) σε σχέση με τον στόχο για διάθεση πόρων ύψους 2,910 δισ. ευρώ προς την πραγματική οικονομία.
Εξάλλου δύο σενάρια -ένα με περικοπή των συντάξεων και ένα χωρίς εφαρμογή του μέτρου- περιλαμβάνει το προσχέδιο προϋπολογισμού που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών χθες στην Κομισιόν, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Το προσχέδιο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,2% του ΑΕΠ εάν μειωθούν οι συντάξεις και 3,6% του ΑΕΠ εάν δεν εφαρμοστούν οι περικοπές και υλοποιηθούν τα αντίμετρα που προτείνει η κυβέρνηση.
Μικρές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το σχέδιο της ελληνικής Βουλής (1η Οκτωβρίου) καταγράφονται και στο πακέτο των αντίμετρων που δεν σχετίζονται με το μέγεθός του (1,101 δισ. ευρώ) αλλά με τις ακτίνες δράσης. Συγκεκριμένα το κονδύλι επιδότησης ενοικίου αυξάνεται από τα 150 στα 200 εκατ. ευρώ και το κόστος μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών συρρικνώνεται σε 177 εκατ. ευρώ από 229 εκατ. ευρώ.
Η πρόβλεψη για το κόστος στον προϋπολογισμό από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% διατηρείται στα 263 εκατ. ευρώ.
Επίσης, η μείωση του φόρου στα μερίσματα κατά 5% θα ισχύσει από το 2019, ενώ η σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 25% με ρυθμό 1% τον χρόνο θα ξεκινήσει από τα κέρδη του 2019.
Οι μακροοικονομικές προβλέψεις διατηρούνται ως έχουν και στο ελληνικό σχέδιο (ανάπτυξη 2,1% φέτος και 2,5% το 2019).
Μια πρώτη γεύση της στάσης των εταίρων για τις συντάξεις θα λάβει η χώρα ενδεχομένως στο EuroWorking Group (EWG) της 26ης Οκτωβρίου που θα αναλάβει να προετοιμάσει την ατζέντα του Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου. Νωρίτερα στις 22 Οκτωβρίου η Eurostat θα ανακοινώσει τα τελικά στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος του περασμένου έτους.
 
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης