Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Συρία και Ισραήλ άνοιξαν ξανά το πέρασμα του Γκολάν μετά από 4 χρόνια - Σε ισχύ η συμφωνία των δύο χωρών με τον ΟΗΕ

Συρία και Ισραήλ άνοιξαν ξανά το πέρασμα του Γκολάν μετά από 4 χρόνια - Σε ισχύ η συμφωνία των δύο χωρών με τον ΟΗΕ
Δύο οχήματα του ΟΗΕ διέσχισαν σήμερα (15/10) τα σύνορα των δύο χωρών μετά το άνοιγμα του περάρσματος
Στο άνοιγμα του μοναδικού μεθοριακού περάσματος ανάμεσα στη Συρία και το τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν που τελεί υπό τον έλεγχο του Ισραήλ προχώρησαν σήμερα (15/10) οι δύο χώρες, όπως αναφέρουν ανταποκριτές του AFP, μετά από τέσσερα χρόνια κατά τα οποία το πέρασμα παρέμενε κλειστό.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το AFP, δύο λευκά οχήματα των Ηνωμένων Εθυνών διέσχισαν σήμερα το πέρασμα στα Υψίπεδα του Γκολάν, μετά τη σχετική συμφωνία που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα ανάμεσα σε Συρία, Ισραήλ και ΟΗΕ.
Χθες (14/10) η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Nikki Haley, είχε προαναγγείλει τη σχετική εξέλιξη, τονίζοντας ότι «θα επιτρέψει στις ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την πρόληψη των εχθροπραξιών στην περιοχή των Υψιπέδων του Γκολάν».
Η παραπάνω ανακοίνωση αποτελεί ένα ακόμα σημάδι ότι ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία οδεύει προς μία περαιτέρω αποικλιμάκωση και ότι η σταθερότητα αρχίζει να επιστρέφει σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας είχε μεσολαβήσει νωρίτερα εντός του μήνα ανάμεσα στη Συρία και το Ισραήλ προκειμένου να επιτευχθεί το άνοιγμα του περάσματος για πρώτη φορά μετά το 2014.
«Αναμένουμε τόσο από το Ισραήλ όσο και από τη Συρία να παράσχουν στις ειρηγνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ την πρόσβασγ που χρειάζονται καθώς και διαβεβαιώσεις για ασφάλειά τους», πρόσθεσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ, καλώντας παράλληλα τη Συρία «να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι Δυνάμεις Παρατηρητών Αποκλεισμού των Ηνωμένων Εθνών να μπορούν να αναπτυχθούν και να περιπολούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, χωρίς παρεμβολές».
Η ίδια κάλεσε και τις δύο πλευρές να συμμορφωθούν με τη συμφωνία του 1974 για την κατάπαυση του πυρός στο Γκολάν και να «διατηρήσουν έξω από την περιοχή άλλες στρατιωτικές δυνάμεις εκτός των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης