Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το plan B του Καμμένου, που γνώριζε ο Τσίπρας, προκαλεί κλυδωνισμούς - Πιθανές εκλογές Μάιο 2019 - Χριστοδουλοπούλου: Εξετάζουμε εναλλακτικές

Το plan B του Καμμένου, που γνώριζε ο Τσίπρας, προκαλεί κλυδωνισμούς - Πιθανές εκλογές Μάιο 2019 - Χριστοδουλοπούλου: Εξετάζουμε εναλλακτικές
Ποιος ασκεί τελικά εξωτερική πολιτική σε αυτή τη χώρα; Η ανάγκη για την ασφάλεια της κυβερνητικής καρέκλας ή της εκλογικής διάσωσης;
(upd) Τον ρόλο του… λαγού φαίνεται ότι υιοθετεί για ακόμη μία φορά ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος έδωσε την… πράσινη κάρτα στον πρωθυπουργό να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές όταν οι συνθήκες κριθούν ευνοϊκές.
Και αυτό διότι έδωσε τη δική του προθεσμία για το χρόνο βάσει του οποίου δίνει τη στήριξη του στον Τσίπρα.
Μάλιστα, ο Καμμένος γνωστοποίησε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει την εναλλακτική του πρόταση για το Σκοπιανό αλλά δεν την εγκρίνει.
Γι΄αυτό και δίνει τη στήριξή του υπό.. προθεσμία, ακόμη και αν δεν συμφωνεί με τις επιλογές Τσίπρα.
Η προθεσμία είναι η ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών.
Μια συμφωνία που στην περίπτωση πρόωρων εκλογών στην πΓΔΜ θα έρθει το νωρίτερο τον Μάρτιο/Απρίλιο, αλλά σε περίπτωση μη εκλογών στα τέλη του Ιανουαρίου.
Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα ανέφεραν πως ο Zaev είχε καταφέρει να εξασφαλίσει τη στήριξη βουλευτών της αντιπολίτευσης και είχε καταφέρει να συγκεντρώσει το μαγικό αριθμό των 80 βουλευτών, κάτι πάντως που είχε διαψεύσει κατηγορηματικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, υποστηρίζοντας πως κανείς από τους 48 βουλευτές του δεν έχει αλλάξει στάση και δεν πρόκειται να στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Εάν ο Zaev δεν βρει τους 80, τότε αυτό που θα συμβεί, είναι η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις αρχές Δεκεμβρίου.
Με το πρώτο σενάριο, αυτό των πρόωρων εκλογών, να συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες, η Ελλάδα πιθανόν να κληθεί να ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών τον Μάρτιο ή Απρίλιο…. Στην καλύτερη περίπτωση.
Άρα μιλάμε για μια σχεδόν εξάντληση της τετραετίας… παρά τρεις μήνες, με τον Καμμένο να έχει δώσει στην ουσία στον Τσίπρα μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να τον «χρησιμοποιήσει» σε περίπτωση επιλογής της ηρωικής εξόδου.
Έτσι, το πιθανότερο σενάριο είναι οι εκλογές να γίνουν τον Μάιο, μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές, ή τον Ιούνιο του 2019.
Το "κυβερνητικό δίδυμο" βέβαια επέλεξε ένα θέμα που είναι «εκλογοβαρές», σε κοινό που αποφασίζει με πατριωτικά κριτήρια.
Δηλαδή η στάση που μπορεί να κρατήσει κάποιο κόμμα σε ένα τόσο λεπτό ζήτημα, μπορεί να μετακινήσει μέρος των ψηφοφόρων.
Για το ΣΥΡΙΖΑ η στάση υπέρ της συμφωνίας είναι σχεδόν ουδέτερη.
Διότι ουδείς από την εκλογική του βάση δεν αποφάσισε για τη στάση του σε εθνικά θέματα.
Για τους Ανεξάρτητους Έλληνες όμως είναι ένα ζήτημα βασικό στα προγράμματα του.
Η στάση της ηγεσίας θα κρατήσει, ή θα διώξει ψηφοφόρους, οι οποίοι σε ένα παραπαίον κόμμα είναι πολύτιμοι.
Μπαίνοντας επομένως στο τελευταίο 12μηνο της κυβερνητικής θητείας, και με την ημερομηνία των εκλογών σαφώς ανοιχτή, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν επόμενο να μην... εγκρίνει την πατριωτική πρόταση - Plan B του Πάνου Καμμένου, με στόχο να του δώσει το δικό του εκλογικό σωσίβιο.
Άλλωστε, «δούναι και λαβείν» είναι οι κομματικές συμμαχίες.
Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά και ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος.
Ο μεν πρώτος που βρήκε σε μια μακρινή όχθη του πολιτικού φάσματος έναν πιστό σύμμαχο μέχρι το τέλος της πρώτης του θητείας, και ο δε δεύτερος που βρήκε ένα σωσίβιο στην εκλογική του αφάνεια.
Το λυπηρότερο όλων όμως είναι ότι το δίδυμο επέλεξε ένα εθνικά ευαίσθητο και περίπλοκο θέμα ώστε να επιδοθεί στους πολιτικούς του αριβισμούς.
Εύλογα γεννάται το ερώτημα: Ποιος ασκεί τελικά εξωτερική πολιτική σε αυτή τη χώρα;
Η ανάγκη;
Η ανάγκη για την ασφάλεια της κυβερνητικής καρέκλας ή της εκλογικής διάσωσης;

Χριστοδουλοπούλου: Προετοιμάζουμε εναλλακτικές λύσεις για πιθανή απόσυρση Καμμένου

Σε αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για το ενδεχόμενο που ο Πάνος Καμμένος αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα, βρίσκεται η κυβέρνηση όπως αποκάλυψε σήμερα (15/10/2018) η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.
«Προετοιμάζουμε εναλλακτικές λύσεις» για μία πιθανή απόσυρση Καμμένου από την κυβερνητική συνεργασία, που «πάντα προκύπτουν μέσα από την τήρηση του Συντάγματος, είτε άλλες πλειοψηφίες είτε κυβερνήσεις ανοχής.
Η πολιτική δεν έχει αδιέξοδα, αρκεί να υπάρχει η βούληση από τον βασικό εταίρο, που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».
Ωστόσο, εκτίμησε ότι η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει κλείσει τον κύκλο της.
Όπως τόνισε «η συμφωνία το 2015 ήταν σε σχέση με τα οικονομικά και τα ζητήματα του μνημονίου.
Στο διάστημα που μεσολάβησε, πολλές φορές ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ διαχώρισαν τη θέση τους σε ζητήματα κοινωνικά, πολιτικά, θεσμικών αλλαγών που εμείς θεωρούσαμε ότι πρέπει να γίνουν.
Δεν μας απασχόλησε ποτέ, ξέραμε πού κινούνται οι ΑΝΕΛ.
Αυτό που μας προβλημάτισε είναι ότι ενώ ο κ. Καμμένος πήγε στην Αμερική ως υπουργός Άμυνας, εξέθεσε προσωπικές απόψεις.
Αυτό ήταν πραγματικά ανορθόδοξο, άκομψο και προβληματικό, σχεδόν όλα τα μέλη της ΚΕ το αναγνώρισαν ως τέτοιο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης